Ολοκληρώθηκε η τακτική επαναξιολόγηση της ασφάλειας της
ασπαρτάμης, από τους εμπειρογνώμονες της EFSA, Ευρωπαϊκής Αρχής για την
Ασφάλεια των Τροφίμων, από την οποία δεν προκύπτει καμία ανησυχία από
τοξικολογικής άποψης για τους καταναλωτές στα σημερινά επίπεδα έκθεσης στην
ουσία και τα προϊόντα αποικοδόμησής της.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της
υπηρεσίας, οι ειδικοί επιστήμονες συνέλεξαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες
για την ασπαρτάμη και τα προϊόντα αποικοδόμησής της, και κατόπιν διεξοδικής και
μεθοδικής ανάλυσης κατέληξαν στο συμπέρασμα, που διατυπώνεται στο σχέδιο
γνωμοδότησης, ότι η ουσία είναι απόλυτα ασφαλής. Μάλιστα, οι ειδικοί της EFSA
τονίζουν ότι η τιμή της Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (ADI) για την ασπαρτάμη,
η οποία ισχύει σήμερα, θεωρείται ότι είναι ασφαλής για τον γενικό πληθυσμό και
η έκθεση των καταναλωτών στην ασπαρτάμη είναι χαμηλότερη από την τιμή της ADI.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)
ξεκίνησε στις 8 Ιανουαρίου 2013 δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου
επιστημονικής γνωμοδότησης ως προς την ασφάλεια της τεχνητής γλυκαντικής ουσίας
ασπαρτάμης. Για την πλήρη αξιολόγηση της επικινδυνότητας, η EFSA αξιολόγησε σε
βάθος μία σειρά από επαναξιολογηθείσες επιστημονικές μελέτες και λοιπά
βιβλιογραφικά δεδομένα που αφορούν στην ασπαρτάμη και στα προϊόντα
αποικοδόμησής της, συμπεριλαμβανομένων και νέων μελετών στον άνθρωπο. Στο πλαίσιο
της ανοικτής διαβούλευσης όλοι οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τα
σχόλιά τους επί του σχεδίου της επιστημονικής γνωμοδότησης μέσω της
ηλεκτρονικής δημόσιας διαβούλευσης, έως τις 15 Φεβρουαρίου 2013. Στο πλαίσιο
αυτής της διαδικασίας, η EFSA πρόκειται επίσης να πραγματοποιήσει συνάντηση με
τους ενδιαφερόμενους φορείς προκειμένου να συζητηθούν το σχέδιο γνωμοδότησης
και τα σχόλια που τυχόν υποβληθούν κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημόσιας
διαβούλευσης.
Διάφορα ρυθμιστικά σώματα ανά τον κόσμο έχουν αξιολογήσει
την ασφάλεια της ασπαρτάμης ήδη από την δεκαετία του ’80. Ωστόσο, αυτή είναι η
πρώτη πλήρης αξιολόγηση της ασπαρτάμης που ζητήθηκε από την EFSA και
διενεργήθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή της EFSA για τα Πρόσθετα των
Τροφίμων και τις Πηγές Θρεπτικών Συστατικών που προστίθενται στα Τρόφιμα (ANS
Panel).
Το σχέδιο της γνωμοδότησης της Επιτροπής ANS Panel της
EFSA έχει λάβει υπόψη της τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες και τις νέες
μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Η συνολική αυτή αναθεώρηση κατέστη δυνατή μετά από
τις δύο δημόσιες προσκλήσεις για την υποβολή δεδομένων, οπότε έγινε διαθέσιμος
ένας μεγάλος όγκος επιστημονικών πληροφοριών, που συμπεριελάμβαναν δημοσιευμένα
και μέχρι πρότινος αδημοσίευτα στοιχεία και μελέτες. Στο υλικό αυτό συμπεριλαμβάνονται
οι 112 αρχικές μελέτες για την ασπαρτάμη, οι οποίες είχαν υποβληθεί στο πλαίσιο
της διαδικασίας έγκρισης της ασπαρτάμης στην Ευρώπη, στις αρχές της δεκαετίας
του ’80.
Παράλληλα με τη ανακοίνωση, η EFSA δημοσίευσε μία σειρά
από συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις που εξηγούν ορισμένες από τις βασικές
επιστημονικές έννοιες καθώς και τα αρχικά συμπεράσματα του σχεδίου
γνωμοδότησης. Τα σχόλια που θα προκύψουν από τη δημόσια διαβούλευση θα
καταγραφούν σε μία αναφορά, και όπου κριθεί απαραίτητο, θα συμπεριληφθούν στην
τελική επιστημονική γνωμοδότηση, την οποία η Επιτροπή ANS Panel της EFSA
σκοπεύει να υιοθετήσει μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2013.
Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης
Πηγή:zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου