30 Απρ 2012

Καταστροφική χαρακτηρίζουν οι παραγωγοί φράουλας την φετινή χρονιά με την τιμή να έχει πέσει στα 0,80 λεπτά/κιλο.



Σαν μια από τις χειρότερες χρονιές στην καλλιέργεια φράουλας, χαρακτηρίζουν στον ΑγροΤύπο, τη φετινή, οι παραγωγοί, με την τιμή να έχει κατρακυλήσει στα 0,80 λεπτά/κιλό την ίδια στιγμή που πέρσι την αντίστοιχη περίοδο η τιμή παραγωγού κυμαινόταν στα 1,40 λεπτά/κιλο. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι πριν από ένα μήνα περίπου σε ανάλογο ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου και συγκεκριμένα στις 26 Μαρτίου οι τιμές κυμαίνονταν στα 1,80 με 2,30 ευρώ/κιλό. Ωστόσο, την περίοδο εκείνη δεν υπήρχε σημαντική παραγωγή με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην επωφεληθούν. Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι πολύ νωρίτερα σε ρεπορτάζ μας
παραγωγοί αλλά και έμποροι τόνιζαν ότι η φετινή χρονιά αναμενόταν η δυσκολότερη των τελευταίων 15 ετών αφού η συγκομιδή έχει καθυστερήσει 2 μήνες σε σχέση με το 2011 λόγω των προβλημάτων στην καλλιέργεια με τα κρύα του φετινού χειμώνα. Με την συγκομιδή να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της ο ΑγροΤύπος ρώτησε τον κ. Ανδρέα Γούργαρη, αντιπρόεδρο της ομάδας παραγωγών «Η Υρμίνη» στην Νέα Μανωλάδα, Ηλείας πως εξελίσσεται φέτος η χρονιά. Σύμφωνα με τον ίδιο:

«Η συγκομιδή αυτή την περίοδο είναι στο αποκορύφωμά της, όμως οι τιμές δεν είναι καθόλου καλές αφού δεν ξεπερνούν τα 0,80 λεπτά/κιλό ενώ πέρσι την ίδια περίοδο ήταν στα 1,40 λεπτά/κιλό. Μάλιστα, δεν θυμάμαι άλλη χρονιά με τόσο χαμηλή τιμή. Ο κύριος λόγος αυτής της κατάστασης φέτος είναι η πολύ χαμηλή ζήτηση σε συνδυασμό με την μεγάλη προσφορά. Την στιγμή αυτή έχουμε συγκομίσει περίπου το 70% της παραγωγής».
Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου πως χαρακτηρίζουν οι παραγωγοί μέλη της Ομάδας «Υρμίννη» την φετινή χρονιά η λέξη που χρησιμοποίησε ο κ. Γούργαρης ήταν «καταστροφική».

Οικονομική κρίση
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του παραγωγού, κ. Γιάννη Αρβανιτάκη από την περιοχή της Μανωλάδας, ο οποίος περιγράφοντας την κατάσταση τόνισε ότι φέτος η χρονιά δεν είναι καθόλου καλή, κάτι που κατά την γνώμη του οφείλεται στην οικονομική κρίση η οποία έπληξε και την φράουλα. «Η χρονιά δεν πάει καθόλου καλά. Ούτε σε συγκομιδή ούτε σε τιμές και κατά την γνώμη μου αιτία είναι η οικονομική κρίση. Ο καταναλωτής δεν μπορεί να πληρώσει ακριβά προϊόντα. Ίδια κατάληξη θα έχουν σε λίγο τα καρπούζια και οι πατάτες. Τα πράγματα είναι δύσκολα, δεν υπάρχουν κέρδη πουθενά».

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου