29 Απρ 2012

Αργυρόχροη κηλίδωση των κονδύλων.


Οργανισμός που την προκαλεί: Spondylocladium atrovirens
Αυτός ο ατελής μύκητας βρίσκεται σε κάθε έδαφος και προκαλεί  μικρές έως μεγαλύτερες ζημιές παντού,  δεν είναι  ασθένεια καραντίνας και δεν προκαλεί ποτέ συνολική εξασθένηση ολόκληρων των φυτειών.

Εύρος ξενιστών: Πατάτα

Εμφάνιση και σημασία:
Ο μύκητας εμφανίζεται παντού στην Ε.Ε. και τα γύρω κράτη. Μόνο οι αγροί στους οποίους δεν έχει καλλιεργηθεί ποτέ πατάτα είναι απαλλαγμένοι από αυτόν τον μύκητα. Το παθογόνο προτιμά τα ψυχρά και υγρά εδάφη, αλλά εμφανίζεται σε χαμηλότερη πυκνότητα στη Μεσόγειο.  Ο μύκητας προσβάλει
τους κονδύλους στον αγρό, αλλά οι κακές συνθήκες αποθήκευσης μπορούν να αυξήσουν τη μόλυνση. Εξαιρετικά υγρή και ανεπαρκώς ψυχρή αποθήκευση μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες μολύνσεις. Η σημασία του παθογόνου είναι μικρότερη από αυτή  άλλων παθογόνων. Δεν προκαλεί σήψεις, μόνο στην αποθήκευση αυξάνονται οι απώλειες σημαντικά, οι κόνδυλοι μαραίνονται και αυτοί που είναι σοβαρά μολυσμένοι αναπτύσσουν φύτρα με νημάτωση. Οι μεγάλες κηλίδες στην επιφάνεια του κονδύλου δεν είναι συνήθως  εμφανείς  και μειώνουν λίγο την εμπορευσιμότητα της πατάτας.

Συμπτώματα και ασθένειες που συγχέονται:


Το περίδερμα των κονδύλων έχει μεγάλες τεφροκαστανού  ή αργυρόχροου (ασημί) χρωματισμού κηλίδες, οι οποίες στις ποικιλίες που έχουν κίτρινο περίδερμα είναι  ανοιχτού αργυροκαστανού χρώματος. Οι κηλίδες δεν είναι εμφανείς,  κυρίως, στους παλαιότερους κονδύλους με σκληρό περίδερμα ή στις ποικιλίες με περίδερμα russet  (Innovator, Russet Burbank, Shepody). Στους κονδύλους με λείο περίδερμα, οι κηλίδες φαίνονται όταν το περίδερμα του κονδύλου είναι υγρό.  Το μυκήλιο και τα σπόρια είναι πάνω στην επιφάνεια των κηλίδων.  Η αργυρόχροη κηλίδωση δεν συγχέεται με άλλες ασθένειες, αν και  η παρουσία της δεν είναι  εμφανής.



Ο κύκλος της ασθένειας:
Ο μύκητας διαχειμάζει στην αποθήκευση, στο περίδερμα των μολυσμένων κονδύλων πατάτας, βαθιά στο έδαφος σε εναπομείναντες κονδύλους πατάτας και ως κονίδια  ή μυκήλιο ελεύθερος στο έδαφος. Η πηγή μόλυνσης είναι το μολυσμένο έδαφος και ο μολυσμένος κόνδυλος πατάτας.  Το μυκήλιο προσβάλει το περίδερμα του κονδύλου, χωρίς να χρειάζεται τραυματισμούς  ή ανοιχτά φακίδια. Η μόλυνση μπορεί να συνεχιστεί στην αποθήκευση από την εξάπλωση του μυκηλίου ή από τη λιγότερο σημαντική εξάπλωση των κονιδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου