27 Απρ 2012

Παράταση ενός μήνα για υποβολή σχεδίων στο νέο Επενδυτικό νόμο.


Για την 1η Ιουνίου 2012 αντί της 30ης Απριλίου 2012 που ίσχυε μέχρι σήμερα παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων στον Επενδυτικό νόμο ( 3908/2011), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Η παράταση δίνεται μετά τις τελευταίες αλλαγές στις διατάξεις του νόμου, που ψηφίστηκαν από τη Βουλή μέσω του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΑΑΝ και στις οποίες αναφέρθηκαν σε πρόσφατα δημοσιεύματά τους το Agronews και η εφημερίδα Agrenda.

Αυξάνεται το όριο σώρευσης ενισχύσεων από 15 εκατ. ευρώ σε 20 εκατ. ευρώ στην 4-ετία, σε εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό καθεστώς.

Τη σχετική υπουργική απόφαση (18720/24.04.2012) υπέγραψε ο υφυπουργός ΥΠΑΑΝ, Θάνος Μωραϊτης την Τρίτη 24 Απριλίου.

Επισημαίνεται ότι το Ηλεκτρονικό Σύστημα Υποβολής θα παύσει τη λειτουργία του στις 13.00, ενώ τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών θα κλείσουν στις 14.00 την καταληκτική ημερομηνία.

Το ΥΠΑΑΝ συστήνει στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να μην περιμένουν μέχρι την τελευταία ημέρα, προς αποφυγή συνωστισμού στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών, καθώς και αποφυγή καθυστερήσεων στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής, εξαιτίας της ταυτόχρονης υποβολής πολλαπλών επενδυτικών σχεδίων.

Οι σημαντικότερες αλλαγές στο νέο επενδυτικό νόμο 3908/2011

1. Αυξάνεται το ποσοστό των ενισχυόμενων δαπανών σε κτιριακές υποδομές, βοηθητικές εγκαταστάσεις και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου από το 40% στο 60%. Ειδικά για τις νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξάνεται το ποσοστό στο 70%.

2. Αναστέλλεται η απαίτηση για προσκόμιση έγκρισης δανείου από Τράπεζα με την υποβολή του επενδυτικού σχεδίου.

3. Δίνεται δυνατότητα στον επενδυτή να μπορεί να προβαίνει σε τροποποιήσεις του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, σε ποσοστό έως 10% του συνολικού προϋπολογισμού, χωρίς πρότερη έγκριση του ΥΠΑΑΝ.

4. Ενισχύεται η διαφάνεια και δημοσιεύονται όλες οι πληροφορίες κάθε επένδυσης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

5. Θεσπίζονται αποκλειστικές προθεσμίες για τις Υπηρεσίες του Υπουργείου.

6. Αυξάνεται το όριο σώρευσης ενισχύσεων από 15 εκατ. ευρώ σε 20 εκατ. ευρώ στην 4-ετία, εναρμονίζοντας έτσι με το ευρωπαϊκό καθεστώς.

Οι σημαντικότερες αλλαγές στον παλαιό αναπτυξιακό νόμο 3299/2004

1. Καταργείται το ελάχιστο όριο επένδυσης των 100.000 ευρώ.

2. Καθορίζεται κλιμακούμενο κόστος επιδότησης για τις επενδύσεις φωτοβολταϊκών ανεξαρτήτου μεγέθους, ώστε κάθε επενδυτής να λαμβάνει επιδότηση αντίστοιχη με το κόστος της επένδυσης που έχει υλοποιήσει.

3. Επανεξετάζονται οι εκατοντάδες επενδύσεις που απορρίφθηκαν, επειδή δεν προσκόμισαν κάποιο δικαιολογητικό εντός των προθεσμιών, λόγω καθυστέρησης δημόσιας υπηρεσίας.

4. Ανασυγκροτείται η Γνωμοδοτική Επιτροπή του ΥΠΑΑΝ, για υποθέσεις ανακλήσεων και δικαστικών αποφάσεων.

5. Παρέχεται παράταση 1 έτους στην ολοκλήρωση όλων των επενδυτικών σχεδίων.

6. Προωθείται το καθεστώς του συμψηφισμού.



Δηλώση της υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννας Διαμαντοπούλου

«Η παράταση αυτή αποτελεί επακόλουθο του πολυνομοσχεδίου που ψηφίσαμε πρόσφατα στη Βουλή. Μέσω του νομοσχεδίου αυτού προβήκαμε σε σημαντικές βελτιώσεις του θεσμικού πλαισίου, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ενισχύοντας τη διαφάνεια. Ωστόσο οι επενδυτές επισημαίνουν πως δεν προλαβαίνουν να αξιοποιήσουν τις θετικές αυτές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου. Για το σκοπό αυτό προβαίνουμε στην παράταση 1 μήνα, ώστε να έχουν όλοι επαρκή χρονικό διάστημα να υποβάλλουν επενδυτικά σχέδια».



Δήλωσε του υφυπουργου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Θάνου Μωραΐτη

«Oι βελτιώσεις του θεσμικού πλαισίου του επενδυτικού νόμου είναι αποτέλεσμα πολύμηνης προετοιμασίας, καθώς και διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η χώρα μας έχει ανάγκη από επενδύσεις, ειδικά αυτή τη δύσκολη στιγμή, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα τονώσουν την οικονομία».

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου