30 Απρ 2012

Δυναμική επιστροφή βλέπει φέτος το «φτωχό» φασόλι.


Ιδανική χρονιά σε ποιότητα και ποσότητα για το προϊόν, αλλά και σε τιμές για τους καλλιεργητές χαρακτηρίζεται η φετινή για το φασόλι. Ένα προϊόν που όχι μόνο βγήκε αλώβητο από το γενικό κλίμα της οικονομικής κρίσης, αλλά κατάφερε ακόμα και να αυξήσει το μερίδιό του στην αγορά. Κι αυτό γιατί φέτος περιορίστηκαν οι άλλοτε αθρόες εισαγωγές, κυρίως λόγω έλλειψης ρευστότητας, δεδομένου ότι οι ξένοι προμηθευτές δεν πωλούσαν αν δεν πληρώνονταν τοις μετρητοίς.


Σε αυτό το κλίμα, προβάδισμα δόθηκε στο επώνυμο φασόλι, μέσα και από τις συντονισμένες
προσπάθειες παραγωγών και επιχειρήσεων να αναδείξουν τις τοπικές ποικιλίες. Και μπορεί 3A και Agrino να ελέγχουν πάνω από το 50% της αγοράς, ωστόσο μικρότερα σχήματα όπως Άροσις, Πελεκάνος και Προϊόντα Βοΐου Γης αυξάνουν συνεχώς τις εξαγωγές τους, ποντάροντας στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των τοπικών ποικιλιών.
Βέβαια, η θετική εικόνα της αγοράς, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση, συνοδεύτηκε και από υψηλότερα κέρδη για τον παραγωγό.
Για παράδειγμα, το φασόλι γίγαντας πληρώθηκε φέτος με 3,10 ευρώ το κιλό για τα μέλη του συνεταιρισμού και με 2,30-2,40 ευρώ για τους λοιπούς αγρότες από τον Πελεκάνο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκο Στεργίου.
Ανάλογη είναι η εικόνα και για το ψιλό φασόλι που πωλήθηκε στη χονδρική έναντι 1,30-1,40 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό και για το χοντρό που αγοράστηκε περί τα 1,55 ευρώ το κιλό, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας, Κώστας Λεπίδας.
Να σημειωθεί ότι σε ολόκληρη τη χώρα καλλιεργούνται περί τα 20.000 στρέμματα, ενώ η εγχώρια παραγωγή ετησίως δεν ξεπερνά τους 6.000-7.000 τόνους για όλα τα είδη φασολιού. Ανοδική πορεία καταγράφει και η Καβάλα στον χάρτη της αγοράς, ενώ η τοπική ΕΑΣ ετοιμάζει συμβάσεις για την επόμενη σεζόν με τους παραγωγούς για 2.500 στρέμματα, όπως αναφέρει ο κ. Λεπίδας.

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου