21 Απρ 2012

Αγροτικό κλάδο, τρόφιμα και δημιουργία επιχειρηματικών clusters βλέπει ως δρόμους για έξοδο από την κρίση ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Α. Ταγιάνι.


Στον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν ο αγροτικός κλάδος καθώς και ο κλάδος τον τροφίμων αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην έναρξη του Συνεδρίου «Η ανάπτυξη στην Ελλάδα: ΜΜΕ και επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της στρατηγικής Ευρώπη 2020», ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος για τη Βιομηχανία και τις Επιχειρήσεις κ. Αντόνιο Ταγιάνι. Επίσης, ο κ. Ταγιάνι έκανε λόγο και για τη δημιουργία clusters μέσα από τα οποία μπορούμε να οδηγηθούμε στην πολυπόθητη ανάπτυξη. Ο «Συνεργατικός Σχηματισμός» επί το ελληνικότερον, μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικότητας ανέφερε ο Ιταλός αντιπρόεδρος της Ε.Ε. με θεαματικά αποτελέσματα τα οποία έχουν να κάνουν τόσο με την καινοτομία όσο και με την δημιουργία θέσεων εργασίας στην χώρα
μας. Ωστόσο ο ίδιος σημείωσε ότι το πρόβλημα της πίστωσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και η γραφειοκρατία είναι τα κρισιμότερα θέματα που πρέπει να λυθούν.

Για τους παραπάνω λόγους έθεσε ως στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επίλυση και των δύο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε να μειωθεί η γραφειοκρατία. Στόχος της Ε.Ε. είναι ίδρυση μια επιχείρησης σε 3 ημέρες».

Μετατροπή σε FED της ΕΚΤ

Επίσης στην ομιλία του ο κ. Ταγιάνι πρότεινε τη μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) στα πρότυπα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, της FED, αλλά και να τεθούν νέοι κανόνες στους Οργανισμούς Αξιολόγησης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της και ότι μετά την εποχή των θυσιών, θα έρθει η εποχή της ανάπτυξης. Τόνισε ότι «δεν μπορούμε να διανοηθούμε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, το ευρώ χωρίς την Ελλάδα. Όλοι στην Ευρώπη είναι Έλληνες. Είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω τη στήριξη στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κυβέρνηση και να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό για τις θυσίες που κάνει».

Λ. Παπαδήμος
Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κ. Λουκάς Παπαδήμος προέτρεψε τις τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κινητοποιήσουν πόρους, προκειμένου να κινηθεί η οικονομία.
Σημείωσε δε ότι οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται δεν θα έχουν άμεση απόδοση και δεν αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα την οικονομική δραστηριότητα, κάτι που θα γίνει μακροπρόθεσμα. Αντίθετα, όπως σημείωσε, βραχυπρόθεσμα θα εντείνουν την ύφεση με δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και στην επιχειρηματικότητα.
Τέλος πρόσθεσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κλείσει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) και υπογράμμισε: «Πρέπει να αντιστρέψουμε την πορεία καταστροφής των ΜμΕ για να στηρίξουμε την απασχόληση. Εάν οι τράπεζες θέλουν κεφαλαιακή ενίσχυση πρέπει να χρηματοδοτήσουν τις ΜμΕ. Εάν θέλουν οι ΜμΕ τραπεζικές πιστώσεις θα πρέπει να προστατεύσουν την απασχόληση και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

Α. Διαμαντοπούλου
Στην ανάγκη για εξωστρέφεια των Ελληνικών ΜμΕ αλλά και στο γεγονός ότι «δεν υπάρχουν χρήματα που θα πέσουν ξαφνικά στην αγορά» αναφέρθηκε η κατά την ομιλία της η υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου. Η κα. Διαμαντοπούλου ανέφερε ακόμα ότι οι σχεδιασμοί και οι στόχοι για την προηγούμενη δεκαετία κατέρρευσαν και ευχήθηκε να μην συμβεί το ίδιο και με τους στόχους του 2020.
Μάλιστα η υπουργός έκανε λόγο αναπτυξιολόγους σημειώνοντας: «σε όλους τους αναπτυξιολόγους, αντιπολιτευόμενους, παραπολιτευόμενους ή και συμπολιτευόμενους, γηγενείς και ξένους και σε όσους καλόπιστα γοητεύονται από αυτούς, να πω ότι η ανάπτυξη δεν γίνεται με ευχές και κραυγές, ούτε το να ρίξεις χρήμα θα οδηγήσει στην άμεση ανασύνταξη της αγοράς. Ακόμη και αν υπήρχαν λεφτά στο ίδιο αποτέλεσμα θα καταλήγαμε, στο ίδιο σημείο. Η ανάπτυξη δεν είναι θέμα μεγέθυνσης, αλλά ούτε με λόγια, πρέπει να συμφωνήσουμε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά».
Αναφερόμενη στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών η υπουργός σημείωσε ότι είναι εγκληματικό οι πολιτικές εξελίξεις να την επηρεάσουν.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το Συνέδριο «Η ανάπτυξη στην Ελλάδα: ΜΜΕ και επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της στρατηγικής Ευρώπη 2020» οργανώνεται στην Αθήνα την Παρασκευή 20 Απριλίου (ξενοδοχείο "Athenaeum Intercontinental) από την Γενική Διεύθυνση "Επιχειρήσεις και Βιομηχανία" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εντάσσεται στις εκδηλώσεις που οργανώνονται με αφορμή την "Ευρωπαϊκή Εβδομάδα ΜΜΕ 2012".

Πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου