18 Απρ 2012

60.000 θέσεις εργασίας και έσοδα 15 δισ. ευρώ από το «ΗΛΙΟΣ».


Περίπου 60.000 νέες θέσεις εργασίας και κρατικά έσοδα έως και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ εκτιμά ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου ότι θα προέλθουν από το πρόγραμμα ηλιακής ενέργειας "Ήλιος", σύμφωνα με δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα "Die Welt".
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα επιδιώκει να πάρει η ίδια στα χέρια της το βιομηχανικό της μέλλον και να σταθεί και πάλι στα πόδια της μετά το τέλος του προγράμματος ευρωπαϊκής βοήθειας, το 2015.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει άλλωστε ότι το «Ηλιος» θα στηριχθεί σε κρατικά κεφάλαια μόνο στην αρχική φάση της εφαρμογής του, για τα πρώτα 2000 Μεγαβάτ που πρέπει να παραχθούν ως το 2016-2017.

«Μετά η ελληνική ηλιακή ενέργεια θα είναι διαθέσιμη σε τιμές αγοράς υπολογισμένες με μια κανονική αύξηση έναντι των σημερινών τιμών», επισημαίνει.  Ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρεται ακόμη στην «στατιστική εξαγωγή», η οποία προβλέπεται σε διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2009. «Είναι η πρώτη φορά που κάποιος κάνει χρήση της δυνατότητας εικονικής εξαγωγής. Η ενέργεια θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, αλλά θα υπολογίζεται στον ενεργειακό απολογισμό των χωρών-αγοραστών», εξηγεί ο κ. Παπακωνταντίνου και προσθέτει ότι αυτό συνάδει με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια από ανανεώσιμες πήγες, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Η Ελλάδα, όπως λέει ο υπουργός, βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες δεν μπορούν να πετύχουν τον φιλόδοξο στόχο της Ε.Ε. για αύξηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πήγες στο 20% ως το 2020. Διαπραγματεύσεις γίνονται και με την Γερμανία, πρόσθεσε, η οποία «αν και πετυχαίνει τον στόχο της, βλέπει τη δυνατότητα να μειώσει το ενεργειακό κόστος της μέσω της εισαγωγής ελληνικού ηλιακού ρεύματος είτε πραγματικά είτε στατιστικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου