18 Μαΐ 2012

Μέχρι στιγμής μόνο 20 συμβόλαια παρά τις 25 αναρτήσεις, στο περίμενε περισσότερα από 200 αγροτεμάχια του ΥπΑΑΤ.


«Στον πάγο» έχουν μπει δεκάδες υποψήφιοι ανά την Ελλάδα, οι οποίοι συμμετείχαν στην διαδικασία μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης του ΥπΑΑΤ. Παρά το γεγονός ότι οι διαδικασίες σε πολλά αγροτεμάχια έχουν ολοκληρωθεί και οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες τους γνωρίζουν ότι έχουν επιλεγεί, τα συμβόλαια δεν υπογράφονται. Σίγουρα ένας λόγος είναι τα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων. Όμως οι καθυστερήσεις στο ΥπΑΑΤ έχουν ξεκινήσει πολύ πριν ανακοινωθούν οι εκλογές, μιας και εν μέσω της διαδικασίας των αναρτήσεων ψηφίστηκε και μπήκε σε εφαρμογή ο νέος νόμος 4061/2012, «Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις». Ειδικότερα, οι αναρτήσεις αγροτεμαχίων με το παλαιό καθεστώς σταμάτησαν στις 22 Μαρτίου (μέχρι τότε είχαν πραγματοποιηθεί 22 αναρτήσεις) και συνεχίστηκαν ξανά από την 26η
Μαΐου.

Όσον αφορά τις υπογραφές συμβολαίων, η τελευταία πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για όσους είχαν υποβάλει αίτηση με τον προηγούμενο κανονισμό ισχύουν οι παλιές διαδικασίες και με αυτές κρίνονται. Για τις νέες αναρτήσεις ισχύει ο νέος νόμος στον οποίο πλέον συμπεριλαμβάνεται και το στοιχείο της εντοπιότητας.

Ειδικότερα, η 22η ανάρτηση της 22ης Μαρτίου ήταν η τελευταία, σύμφωνα με την αριθμό 2556/2011 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ Β΄ 2290), η οποία εφαρμοζόταν για την εκμίσθωση ακινήτων που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Για τα 2.176 αγροτεμάχια των 22 αναρτήσεων όμως μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί μόνο 20 συμβόλαια (50 αγροτεμάχια). Συγκεκριμένα, στις 28 Φεβρουαρίου του 2012, από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, παρουσία του τότε υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Δριβελέγκα, παραδόθηκαν σε εννέα δικαιούχους 21 αγροτεμάχια έκτασης περίπου 181 στρεμμάτων. Η προηγούμενη υπογραφή συμβολαίων – η οποία ήταν και η πρώτη – πραγματοποιήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου και αφορούσε 11 δικαιούχους στην Ξάνθη.

Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, αυτή την στιγμή είναι έτοιμα να υπογραφούν συμβόλαια για περισσότερα από 200 αγροτεμάχια τόσο στη Βόρεια Ελλάδα (Πιερία, Ξάνθη, Καβάλα Θεσσαλονίκη, Φλώρινα κ.α.) όσο και στη Στερεά Ελλάδα (Βοιωτία). Ωστόσο, η διαδικασία φαίνεται να έχει «κολλήσει». Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου από πηγές του ΥπΑΑΤ, ο νέος υπηρεσιακός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ναπολέων Μαραβέγιας έχει ζητήσει και θα έχει ενημέρωση για τη διαδικασία που ακολουθείται, την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.

Δημοπρασίες
Επίσης, όσον αφορά το θέμα των δημοπρασιών μεγάλων αγροκτημάτων, οι πρώτες αναμένονται ακόμα και πριν τον Ιούνιο. Αυτές αφορούν αγροτεμάχια (για κτηνοτροφική και αγροτική χρήση) μεγαλύτερα των 100 στρεμμάτων, τα οποία θα απευθύνονται σε νομικά πρόσωπα και όχι σε ιδιώτες.
Τέλος, σχετικά με την διαδικασία των αναρτήσεων, συνεχίζεται. Χθες, Πέμπτη 17 Μαΐου, αναρτήθηκαν από τη διαδικτυακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, 65 νέα αγροτεμάχια (20 γεωργικής χρήσης και 45 κτηνοτροφικής χρήσης) της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας έκτασης 1.813 στρεμμάτων. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης μίσθωσης γης για τα νέα αναρτημένα αγροτεμάχια είναι η 13/06/2012.

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου