16 Μαΐ 2012

Φυσικό αέριο: ρεκόρ κατανάλωσης το πρώτο τρίμηνο του 2012.


Ρεκόρ στις παραλαβές-κατανάλωση φυσικού αερίου, καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΦΑ), το διάστημα αυτό, παραλήφθηκαν 1,4 δισ. κυβικά μέτρα (+16,46%) και από την ποσότητα αυτή, περισσότερο από το ένα τρίτο, περίπου 500 εκατομμύρια κυβικά αφορούσε υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Η αύξηση στις παραλαβές, ήταν αποτέλεσμα εν μέρει των χαμηλών θερμοκρασιών τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο που αύξησαν τη ζήτηση στο δίκτυο των ΕΠΑ και τις ανάγκες για ηλεκτρικό, αλλά και της λειτουργίας νέων μονάδων ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών.


Ειδικότερα, το τρίμηνο του 2012, οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί απορρόφησαν το 38% των παραλαβών φυσικού αερίου, ακολουθούν οι 3 ΕΠΑ με 24% και η ΔΕΗ με 22%.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτό που πρέπει να επισημανθεί ως σημαντικό γεγονός το πρώτο τρίμηνο, είναι ότι για ακόμη μία φορά, οι εγκαταστάσεις παραλαβής και αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, ανέδειξαν τη σημασία τους για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.

Συγκεκριμένα, τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, όταν παρουσιάστηκε για δεύτερη φορά διακοπή και μείωση της ροής αερίου από Τουρκία και Βουλγαρία, το τέρμιναλ LNG της Ρεβυθούσας, μπόρεσε να καλύψει τη ζήτηση προσφέροντας στο δίκτυο 12,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως.

Τα πράγματα δείχνουν μάλιστα ότι η Ρεβυθούσα θα συνεχίσει να αποτελεί τη μοναδική πύλη εισόδου φυσικού αερίου από ανεξάρτητους εισαγωγείς-προμηθευτές, καθώς η χωρητικότητα των άλλων εισόδων (Στρυμονοχώρι και Κήποι), είναι «μπλοκαρισμένη» από τη ΔΕΠΑ.

Πηγή:www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου