13 Μαΐ 2012

Καφέ σήψη πατάτας.


Οργανισμός που την προκαλεί: Synchytrium endobioticum
Οι κατώτερες μορφές του μύκητα στο έδαφος, χρειάζονται  τις  ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες  με  την σπογγοσπορίωση, αλλά είναι ασθένεια καραντίνας.

Εύρος ξενιστών: Ο μύκητας ζει στην πατάτα, και σπάνια σε άλλα σολανώδη φυτά.

Εμφάνιση και σημασία:
Ο μύκητας εμφανίζεται σχεδόν σε όλες τα κράτη της Ευρώπης, και σπάνια στη Μεσόγειο. Το παθογόνο προτιμά υγρές και κρύες συνθήκες.  Η σημασία  του έγκειται στο ότι είναι σε κατάσταση καραντίνας, ο μύκητας είναι στις λίστες των οργανισμών φυτοπροστασίας: είναι στον I/A2 κατάλογο της Ε.Ε. και στον A2 κατάλογο της EPPO. Η διάρκεια της μόλυνσης στο έδαφος είναι 30 έτη, είναι  παρόμοια  με τους κυστονηματώδεις και είναι πολύ έμμονη ασθένεια.

Συμπτώματα και ασθένειες που συγχέονται:

Ο μύκητας προκαλεί σπάνια συμπτώματα στα πράσινα μέρη, αλλά μερικές φορές προκαλεί  συμπτώματα στα φύτρα, και στη βάση των στελεχών προκαλεί έλκος, σαν μπρόκολο. Τα μέρη, κάτω από την επιφάνεια του εδάφους έχουν μικρούς-μεγαλύτερους όγκους παρόμοιους με ένα καφέ μπρόκολο. Οι νέοι μολυσμένοι κόνδυλοι δεν αναγνωρίζονται ενώ αν η μόλυνση γίνει αργότερα  τότε αναπτύσσονται όγκοι μόνο στα φύτρα.

Οι όγκοι είναι αρχικά άσπροι, έπειτα καστανοί-μαύροι και τελικά σαπίζουν.

Δεν υπάρχουν παρόμοια συμπτώματα που θα μπορούσαν να μπερδευτούν με αυτά που προκαλούνται από άλλες ασθένειες  ή εχθρούς.

Ο κύκλος της ασθένειας:
Ο μύκητας διαχειμάζει στο έδαφος ως σποριάγγεια. Με θερμοκρασία πάνω από 8 °C σε υγρό έδαφος το σποριάγγειο αναπτύσσει κινούμενα μαστιγοφόρα ζωοσπόρια, τα οποία προσβάλουν την καλλιέργεια. Τα ζωοσπόρια αφήνουν τα μαστίγια και μπαίνουν μέσα στα κύτταρα. Τα μολυσμένα κύτταρα αναπτύσσει νέα ζωοσπόρια και μη-ζώντα "θερινά" σποριάγγεια. Αυτός ο κύκλος επαναλαμβάνεται  μέχρι να αλλάξουν οι περιβαλλοντικές συνθήκες.  Το φθινόπωρο,  τα μολυσμένα κύτταρα αναπτύσσουν ένα ζυγώτη (ζυγωτό) με συγχωνευμένα ζωοσπόρια. Το κυτταρικό τοίχωμα καλύπτει το μετασχηματισμό του ζυγώτη σε διαβιών σποριάγγειο. Η διασπορά γίνεται  από αντικείμενα που έχουν μολυνθεί από το έδαφος, τα σποριάγγεια δεν φαίνονται στο έδαφος. Ο μολυσμένος κόνδυλος πατάτας μπορεί να είναι μολυσματικό υλικό επίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου