14 Μαΐ 2012

Ίδρυση ενιαίου πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού φορέα αγροτών στην Ιεράπετρα.


Δημιουργείται ένας ενιαίος αγροτικός συνδικαλιστικός φορέας φυτικής παραγωγής για τον Δήμο Ιεράπετρας, σύμφωνα με το νόμο Σκανδαλίδη (4015/2011) για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τον αγροτοσυνδικαλισμό. Το όνομα του νέου συλλόγου είναι: «Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Ιεράπετρα». Η πρώτη Γενική Συνέλευση, στην οποία εγγράφηκαν 46 ιδρυτικά μέλη, πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου 2012. Σε αυτή διορίστηκε το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο. Την Παρασκευή (11/5/2012) υπογράφτηκε το καταστατικό του συλλόγου. Την ερχόμενη Τρίτη (15/5/2012) κατατίθεται το καταστατικό στο Πρωτοδικείο. Τότε θα πάρει αριθμό πρωτοκόλλου και αριθμό δικάσιμου. Λόγω των εκλογών θα υπάρξει μια καθυστέρηση στην αναγνώρισή του. «Εκτιμώ ότι μέσα στον Ιούνιο θα βγει η δικαστική απόφαση και θα καταχωρηθεί στη λίστα των Αγροτικών Συνδικαλιστικών Ομάδων του Πρωτοδικείου Λασιθίου», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο προσωρινός πρόεδρος του πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου κ. Αργύρης Πανταζής.


Και προσθέτει: «Ο νόμος 4015/2011 δεν αφορά μόνο τους συνεταιρισμούς αλλά και τον συνδικαλισμό των αγροτών. Εκεί αναφέρεται ότι σε κάθε δήμο της χώρας μας θα πρέπει να ιδρυθεί ένας πρωτοβάθμιος συνδικαλιστικός σύλλογος φυτικής παραγωγής, ένας ζωικής και ένας αλιείας. Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο «Οι Αγροτικοί Σύλλογοι ιδρύονται και λειτουργούν ένας κατά κλαδικό αντικείμενο σε κάθε Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού». Σήμερα στην Ιεράπετρα έχουμε πέντε συνδικαλιστικούς συλλόγους φυτικής παραγωγής. Ξεκινήσαμε 22 μέλη για να προχωρήσουμε στην ίδρυση ενός νέου ενιαίου συνδικαλιστικού φορέα. Παράλληλα πιέσαμε και τους υπόλοιπους συλλόγους να ενταχθούν σε εμάς. Ήδη οι τέσσερις αποδέχτηκαν το αίτημά μας και συμμετέχουν.
Ελπίζουμε το δικό μας παράδειγμα να το ακολουθήσουν και οι αγρότες στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αφού ιδρυθούν οι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι θα πρέπει να ψηφίσουν για τα Δευτεροβάθμια και για τα Τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα. Ουσιαστικά προχωράμε από κάτω προς τα πάνω. Εξαρτάται από εμάς τους αγρότες να φτιάξουμε τα συνδικαλιστικά όργανά μας μόνοι μας χωρίς να περιμένουμε στήριξη από κομματικές σημαίες. Πρέπει να κάνει στροφή ο αγροτικός κόσμος και να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες».

Να θυμίσουμε ότι όπως αναφέρει το νομοσχέδιο «κάθε Αγροτικός Σύλλογος έχει δικαίωμα να γίνει μέλος μιας (1) μόνο Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων της οικείας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, στην οποία έχει την έδρα του. Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων μπορεί να συστήσουν σε πανελλήνιο επίπεδο Συνομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων. Για τη σύσταση Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων απαιτείται η σύμπραξη επτά (7) τουλάχιστον Ομοσπονδιών».

Ο κ. Πανταζής, αναφερόμενος στις προτεραιότητες του συλλόγου προτείνει την ίδρυση ενός ηλεκτρονικού διαδικτυακού δημοπρατηρίου σε επίπεδο Περιφέρειας. «Αυτό πρέπει να το ζητήσουμε από τις αρμόδιες αρχές. Στο εξωτερικό υπάρχει ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Όταν οι άλλοι πάνε με αεροπλάνο εμείς πάμε με ποδήλατο. Εμείς θα ζητήσουμε να έχει την έδρα του στην Ιεράπετρα», επισημαίνει.

Κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση, εγγράφηκαν 46 ιδρυτικά μέλη, οι οποίοι με ανάταση του χεριού ψήφισαν και αποφάσισαν τα παρακάτω:
Το όνομα του νέου συλλόγου «Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Ιεράπετρα»
Διοικητικό Συμβούλιο 9-μελές
Ελεγκτική Επιτροπή 3-μελής
Έδρα του συλλόγου, Ιεράπετρα
Αποφασίστηκε η σύνθεση του Προσωρινού 7-μελούς (επταμελούς) Διοικητικού Συμβουλίου, με μέλη τους κ.κ.: Πανταζής Αργύρης, Μπαλοθιάρης Παναγιώτης, Καπαράκης Εμμανουήλ, Μαλλιωτάκης Μιχάλης, Κακουλάκης Γεώργιος, Μπλαζαντωνάκης Αλέξανδρος, Σαμπροβαλάκης Νίκος.
Στην πρώτη συνεδρίαση του Προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου, την Τρίτη, 24 Απριλίου, στην οποία ήταν παρόντες και τα επτά μέλη, συζητήθηκε και αποφασίστηκε ο καταμερισμός των ρόλων, ως εξής:
Πρόεδρος: Πανταζής Αργύρης
Αντιπρόεδρος: Μπαλοθιάρης Παναγιώτης
Γενικός Γραμματέας: Καπαράκης Εμμανουήλ
Ταμίας: Μαλλιωτάκης Μιχάλης
Μέλη: Κακουλάκης Γεώργιος, Μπλαζαντωνάκης Αλέξανδρος και Σαμπροβαλάκης Νικόλαος.

Το προσωρινό Δ.Σ. καλεί τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να συνεχίσουν να στηρίζουν τη μεγάλη αυτή προσπάθεια. Όπως τονίζει ο κ. Πανταζής «θεωρούμε υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν για το έως τώρα αποτέλεσμα, την επιτροπή αγροτικών θεμάτων του Δήμου, τα δημοπρατήρια, συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, μεμονωμένους παραγωγούς και όλους όσοι βλέπουν με θετικό βλέμμα αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Ως προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο και για όσο διαρκέσουν οι εργασίες μας, ευελπιστούμε και στοχεύουμε σε παραγωγικές συνεργασίες με όλους, όσους επιθυμούν να βοηθήσουν να φέρουμε εις πέρας το συγκεκριμένο έργο».

Σταύρος Παϊσιάδης

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου