9 Μαΐ 2012

Φωτοβολταϊκά: ταχύτατη ανάπτυξη – η Ασία εκτοπίζει την Ευρώπη.


Η παγκόσμια αγορά ηλιακής ενέργειας θα αυξηθεί σημαντικά μέσα στην επόμενη πενταετία με την Ασία και άλλες αναδυόμενες αγορές να παίρνουν τα ηνία, εκτοπίζοντας την Ευρώπη από την πρώτη θέση.

«Η Ευρώπη έχει κυριαρχήσει για πολλά χρόνια στην αγορά φωτοβολταϊκών, όμως ο υπόλοιπος κόσμος έχει ξεκάθαρα μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης», αναφέρει σε έκθεσή του ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών (EPIA).

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο για τα φωτοβολταϊκά στη βόρεια Ιταλία, την επόμενη πενταετία η μεγαλύτερη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών αναμένεται στην Κίνα και την
Ινδία, ενώ ακολουθεί η νοτιοανατολική Ασία, η Λατινική Αμερική, η Μέση Ανατολή και η Βόρειος Αφρική.

Η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών, που το 2011 ανήλθε σε 69.7 GW, αναμένεται να φτάσει τα 207,9 με 342,8 GW το 2016, ανάλογα με την πολιτική στήριξη.

Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της EPIA, Reinhold Buttgereit, φέτος η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς σε φωτοβολταϊκά θα αυξηθεί κατά 90 με 110 GW, διευκρινίζοντας ότι η ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από την πολιτική βούληση.

«Το θέμα δεν είναι μόνο τα λεφτά αλλά και η μείωση της γραφειοκρατίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Buttgereit.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη αγορά φωτοβολταϊκών παγκοσμίως, πιθανότατα θα παραμείνει στην πρώτη θέση φέτος, με την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να ακολουθούν.

Ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί στην Ιταλία, η οποία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά φωτοβολταϊκών το 2011.

Πηγή:www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου