8 Μαΐ 2012

Καταπολέμηση κουνουπιών: Κατ' εξαίρεση άδεια εφαρμογής βιοκτόνων σε ορυζώνες. Καμιά απόφαση για τους ορυζώνες βιολογικής καλλιέργειας .


Την υπογραφή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάννη Δριβελέγκα έλαβε απόφαση, σύμφωνα με την οποία δίνεται κατ’ εξαίρεση άδεια εφαρμογής από αέρος εγκεκριμένων σε ορυζώνες βιοκτόνων για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Ωστόσο, η απόφαση ξεκαθαρίζει ότι απαγορεύεται η εφαρμογή των συγκεκριμένων σκευασμάτων σε βιολογικής καλλιέργειας ορυζώνες. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με την αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ ρώτησε τι έχει προβλεφθεί φέτος για την καταπολέμηση κουνουπιών σε ορυζώνες βιολογικής καλλιέργειας. «Θα πρέπει να έρθει το Υπουργείο Υγείας σε συμφωνία με εμάς για το τι θα πρέπει να γίνει με τους ορυζώνες βιολογικής καλλιέργειας. Ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση», μας απάντησαν αρμόδια στελέχη της υπηρεσίας.

Πιο αναλυτικά:
Αποφασίζεται η χορήγηση κατ’ εξαίρεση άδειας εφαρμογής από αέρος των εγκεκριμένων σε
ορυζώνες βιοκτόνων Vectobac 12 SC, Mozkill 120 SC, DU-DIM 15 SC και Oprah 15 SC για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (2012) με τις ίδιες προϋποθέσεις και περιορισμούς που ορίστηκαν και για την περσινή καλλιεργητική περίοδο οι οποίες και είναι:

Πριν από την εφαρμογή των αεροψεκασμών να γίνεται χαρτογράφηση των περιοχών, εντοπισμός των εστιών ανάπτυξης κουνουπιών και δειγματοληπτικός έλεγχος για τη διαπίστωση της παρουσίας προνυμφών.
Διενέργεια αεροψεκασμών μόνο όταν οι συνθήκες (καιρικές, περιοχή ελεύθερη από ανθρώπους ή ζώα κ.α.) το επιτρέπουν.
Σωστός υπολογισμός της δοσολογίας ώστε στη ψεκαζόμενη υδάτινη επιφάνεια να φτάσει πάντα η εγκεκριμένη ποσότητα δραστικής ουσίας.
Να γίνεται αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των επεμβάσεων σε διάφορα στάδια του ετήσιου προγράμματος καταπολέμησης για έγκαιρη λήψη των απαραίτητων μέτρων.
Παρατηρήσεις:
1. Η διενέργεια αεροψεκασμών να γίνεται σε περιπτώσεις που κρίνεται ως αναγκαία (π.χ. αδυναμία προσέγγισης των εστιών από ξηρά) και πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα προαναφερθέντα.

2. Συνίσταται στα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών που διενεργούνται σε πολλές περιοχές της χώρας να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην προνυμφοκτονία η οποία και παίζει καθοριστικό ρόλο στη συγκράτηση των πληθυσμών των κουνουπιών.

3. Συνίσταται η εφαρμογή των παραπάνω σκευασμάτων να γίνεται απ’ ευθείας στο νερό των τηγανιών της καλλιέργειας ρυζιού ώστε να αποφεύγεται η συγκράτηση του σκευάσματος από τη φυλλική επιφάνεια του ρυζιού και κυρίως όταν το ρύζι έχει αναπτυχθεί αρκετά.

4. Ειδική μέριμνα πρέπει να δίνεται κατά τις εφαρμογές ώστε με τις μετακινήσεις του νερού από τηγάνι σε τηγάνι να μην προκαλείται συσσώρευση δραστικού σε μια περιοχή ή αντίστοιχα έλλειψη δραστικού από άλλες.

5. Να γίνεται αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των επεμβάσεων σε διάφορα στάδια του ετήσιου προγράμματος καταπολέμησης για έγκαιρη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου