11 Αυγ 2012

Επικίνδυνα για αγρότες ζιζανιοκτόνα στη Χαλάστρα.


Κίνδυνο για τους αγρότες αποτελεί το ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιήθηκε στη δυτική Θεσσαλονίκη.


Την ανυπαρξία μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των αγροτών σχετικά με την εφαρμογή φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτώνων ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Χαλάστρα, με αφορμή το πρόβλημα που προέκυψε με τους ψεκασμούς μη εγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου στις ορυζοκαλλιέργειες της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Το ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιήθηκε ήταν σκεύασμα Propanil κακής ποιότητας που εισήχθη παράνομα από την Τουρκία. Επειδή το σκεύασμα λόγω της ποιότητάς του δεν μπορούσε να συνδυαστεί με τα καθιερωμένα σκευάσματα MCPA που χρησιμοποιούνται στην περιοχή οι
αγρότες ψεκαστές το ανέμιξαν με ένα άλλο σκεύασμα το Lentemul που ως δραστική ουσία έχει την διοξίνη 2,4- D.

Οι ψεκασμοί του ρυζιού έγιναν σε υψηλές θερμοκρασίες και σε ώρες που δεν υπήρχε άπνοια με αποτέλεσμα το 2,4 -D να μεταφερθεί στις καλλιέργειες βαμβακιού και να προκαλέσει τεράστια ζημιά σε περίπου 7.000 στρέμματα στις περιοχές Κύμινα, Μάργαρα, Άδενδρο και Βραχιά.

Όπως τόνισε στη συνέντευξη τύπου ο γιατρός Στρατής Πλωμαρίτης εκ μέρους της θεματικής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, η ουσία αυτή ήταν βασικό συστατικό του Agent Orange που χρησιμοποιήθηκε από τον αμερικανικό στρατό στο Βιετνάμ όχι φυσικά για να βελτιώσει τις καλλιέργειες αλλά για να καταστρέψει το περιβάλλον και την υγεία των Βιετναμέζων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τίθεται ένα τεράστιο ζήτημα για την Δημόσια Υγεία καθώς η άμεση επαφή με το φάρμακο αυτό (το οποίο κατακάθεται σε οικισμούς για τουλάχιστον δέκα ημέρες) έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα δύσπνοιας, δυσφορία, ερεθισμό του δέρματος, των οφθαλμών, του φάρυγγα των πνευμόνων ακόμα και τον θάνατο.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι ακόμη και στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το ζήτημα αυτό των ψεκασμών την προηγουμενη Παρασκευή στο Ινστιτούτο Ελέγχου Ποικιλιών Φυτών στη Σίνδο  παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργού Μακεδονίας -Θράκης και του «έκπτωτου» πρώην νομάρχη Π. Ψωμιάδη απεκρύβη το ζήτημα των επιπτώσεων της δημόσιας υγείας που είναι και το μείζον και η συζήτηση περιορίστηκε στο ελάσσον, κατά τη γνώμη του, ζήτημα της καταστροφής των καλλιεργειών βαμβακιού και των αποζημιώσεων που πρέπει να δοθούν στους αγρότες που επλήγησαν.

«Η πολιτεία πρέπει να ενημερώσει σχετικά με το πόσα χρόνια χρησιμοποιείται το φάρμακο αυτό στην Ελλάδα και  ποια μέτρα θα εφαρμοστούν για την παρακολούθηση του πληθυσμού που εκτέθηκε στο φάρμακο αυτό" δήλωσε ο Στρατής Πλωμαρίτης και κατέληξε λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να σταματήσει την ασυδοσία των κερδοσκόπων που εισάγουν και εμπορεύονται φυτοφάρμακα επιβλαβή για τις καλλιέργειες και την δημόσια υγεία.

Την τραγική απουσία ελεγκτικών μηχανισμών επεσήμανε ο περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα-Μπορούμε να τους σταματήσουμε, Γ. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι οι δομές πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας έχουν αποδυναμωθεί πλήρως λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ο Γ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στην δήλωση του αναπληρωτή υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου για το ζήτημα αυτό ο οποίος είχε υπογραμμίσει ότι «Η αύξηση του κόστους παραγωγής δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τη χρήση αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας σκευασμάτων. Αυτές τις «αμαρτίες» καλούμαστε να πληρώσουμε σήμερα. Για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας φυτοφαρμάκων δεν αρκεί μόνο η βούληση της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ».

Ο Γ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι για τις "αμαρτίες" αυτές υπάρχουν υπεύθυνοι οι οποίοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις πως 100 τόνοι φυτοφαρμάκου εισήχθησαν παράνομα στην χώρα χωρίς κανένα έλεγχο.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του Συνασπισμού Β’ Θεσσαλονίκης Χρ. Ρώσσιος μίλησε για τις τεράστιες ευθύνες της εταιρείας, η οποία προμήθευσε το σκεύασμα Lentemul που περιέχει την δραστική ουσία 24 D παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως απαγορεύεται η χρήση του σε μεγάλες θερμοκρασίες καθώς και την βλάβη που θα προκαλούσε στις βαμβακοκαλλιέργειες.

Επίσης, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει η μεταφορά της διοξίνης αυτής στους υδάτινους πόρους σε ολόκληρο το Δέλτα του Αξιού και της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού και συνεπώς και στα ψάρια και κάλεσε το Υπουργείο να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Τέλος εντόπισε το πρόβλημα των αυθαιρεσιών αυτών στην μη εφαρμογή από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της συνταγογράφησης φυτοφαρμάκων στους αγρότες με αποτέλεσμα την απουσία μηχανισμού ελέγχου των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται και των επιπτώσεων τους στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών.

Το παρόν στην συνέντευξη τύπου έδωσαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκης και Λ. Αμμανατίδου. Ο Τ. Κουράκης αναφέρθηκε στις βλαπτικές συνέπειες των φυτοφαρμάκων στο γενετικό υλικό των αγροτών οι οποίες σε συνδυασμό με περιβαλλοντικούς παράγοντες λειτουργουν αθροιστικά και οδηγούν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος ακόμα και σε τερατογενέσεις.

Μάλιστα υπενθύμισε ότι έρευνα που είχε γίνει το 1995, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος σχετικά με τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην υγεία, διαπίστωσε πενταπλάσιες βλάβες στο γενετικό υλικό ψεκαστών αγροτών σε θερμοκήπια χωρίς την λήψη προστατευτικών μέτρων ανάλογες με αυτές που εντοπίστηκαν στην Ινδία σε αγρότες που ψέκαζαν με τον ίδιο τρόπο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το πρόβλημα που προέκυψε στην περιοχή των Κυμίνων Μαλγάρων υπογράμμισε ότι «αν δεν προέκυπτε το ζήτημα της καταστροφής των καλλιεργειών βαμβακιού δεν θα αναδεικνύονταν οι επιπτώσεις της ουσίας αυτής στη δημόσια υγεία.

Η  Λ. Αμμανατίδου αναφέρθηκε στη γενικότερη περιβαλλοντική υποβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης ενώ αναφορικά με το ζήτημα των ψεκασμών με το μη εγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο μίλησε για τις ευθύνες της κυβέρνησης στην διάλυση όλων των δομών και των υπηρεσιών που θα μπορούσαν να αποτρέπουν τέτοιες εξελίξεις.

Τέλος επεσήμανε την ανάγκη διενέργειας επιδημιολογικών μελετών ευρείας κλίμακας στην περιοχή προκειμένου να μπορεί να μπει σε εφαρμογή ένας ορθό σύστημα συνταγογράφησης των γεωργικών φυτοφαρμάκων.

Ξένος Γιώργος


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου