25 Σεπ 2012

60 €/στρ στα νησιά του Αιγαίου η φετινή επιδότηση παραγωγής πατάτας.


Με 60 ευρώ το στρέμμα θα επιδοτηθούν οι καλλιεργητές φθινοπωρινής πατάτας περιόδου 2012, αρκεί να υποβάλουν τα σχετικά αιτήματα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.



Η χορήγηση στρεμματικής ενίσχυσης αφορά τα μικρά νησιά του Αιγαίου και χορηγείται σε όλους τους καλλιεργητές φθινοπωρινής πατάτας ανεξαρτήτως ιδιότητας, επαγγέλματος και εισοδήματος για την κάλυψη μέρους του κόστους καλλιέργειας της πατάτας.


Οπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο πρέπει:
•Να είναι τουλάχιστον 1 στρέμμα.
•Να έχει ελάχιστη έκταση ανά αγροτεμάχιο μισό στρέμμα.

Οπως αναφέραμε, οι αιτήσεις θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.

Σημειώνουμε ότι με το ποσό των 60 ευρώ ανά στρέμμα επιδοτήθηκαν οι καλλιεργητές πατάτας και για το 2011 και τα χρήματα καταβλήθηκαν στα τέλη Ιουνίου 2012. Για τη φετινή παραγωγή οι καλλιεργητές θα εισπράξουν τις επιδοτήσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2013.

Η πατάτα ευδοκιμεί σε ελαφρά και βαθιά εδάφη με άφθονη οργανική ουσία και με pH 5 έως 6,5. Στα εδάφη αυτά είναι όχι μόνο παραγωγική αλλά και πολύ νόστιμη.

Οι καλλιεργητές πατάτας πρέπει να αποφεύγουν τα χωράφια όπου παρουσιάστηκαν στην πατάτα προσβολές από νηματώδεις ή από το βακτήριο καραντίνας.

Στα χωράφια αυτά θα πρέπει να καλλιεργηθούν σιτηρά ή ψυχανθή τουλάχιστον επί μία τριετία.

Επίσης, καλή πρέπει να είναι η προετοιμασία των χωραφιών πριν από τη νέα σπορά. Πρέπει να απομακρυνθούν όλα τα υπολείμματα της παλαιάς φυτείας πατάτας, ή της όποιας προηγούμενης καλλιέργειας, να καταπολεμηθούν τα ζιζάνια, καθώς και τα αυτοφυή φυτά πατάτας από ξεχασμένους παλαιούς κονδύλους.

Η λίπανση στην πατάτα συμβάλλει στην ανάπτυξη των φυτών και στην ποιοτική και ποσοτική βελτίωση των αποδόσεών της, καθώς και στη διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους.

Για να επιτευχθούν, όμως, οι παραπάνω στόχοι, χρειάζεται η λίπανση να γίνεται με το κατάλληλο για το έδαφος λίπασμα, να ελέγχονται οι ποσότητες που προστίθενται κάθε φορά στο έδαφος.

Για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων στις συστηματικές καλλιέργειες μεγάλων εκτάσεων πατάτας είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός φυτοθρεπτικής διαχείρισης, κατόπιν εργαστηριακών αναλύσεων, από ειδικό στη θρέψη των φυτών που θα λάβει υπόψη του και άλλες παραμέτρους.

Η καλλιέργεια της πατάτας έχει σημαντικές λιπαντικές απαιτήσεις, επειδή το ριζικό της σύστημα είναι περιορισμένο και σε μικρή σχετικά χρονική περίοδο παράγει μεγάλες ποσότητες κονδύλων.

Σε εδάφη όξινα (με pH μέχρι 5,5), όπου η πατάτα ευδοκιμεί πολύ καλά, χρειάζεται προσθήκη μαγνησίου. Ομως, σε περισσότερο όξινο περιβάλλον μπορεί να εκδηλωθεί τοξικότητα μαγνησίου και γι' αυτό χρειάζεται ασβέστωση.

Οι μέσες απαιτήσεις λίπανσης για απόδοση 4 τόνων κονδύλων πατάτας υπολογίζονται ως εξής (κιλά στοιχείων ανά στρέμμα): άζωτο (Ν) 16-24, φωσφόρος (Ρ2Ο5) 12-16, κάλιο (Κ2Ο) 4-6 και μαγνήσιο (MgO) 4-6. Στη βασική λίπανση δίνονται το περισσότερο άζωτο, ο φωσφόρος, το κάλιο και το μαγνήσιο. Η συμπληρωματική αζωτούχα λίπανση χορηγείται τμηματικά.

Η φθινοπωρινή πατάτα σπέρνεται τον Αύγουστο και η συγκομιδή ξεκινά από τα τέλη Νοεμβρίου και όλο τον Δεκέμβριο, ανάλογα με την πρωιμότητα της ποικιλίας και τις καιρικές συνθήκες. Η σπορά πρέπει να γίνει με πιστοποιημένο πατατόσπορο από καταστήματα γεωργικών εφοδίων που έχουν άδεια εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συνήθως φυτεύονται οι κόνδυλοι ολόκληροι. Εάν χρειαστεί να τεμαχιστούν πρέπει να απολυμαίνεται το μαχαίρι (μετά κάθε κοπή) σε μπλε οινόπνευμα ή σε υδατικό διάλυμα φορμόλης 5%. Τα φύτρα των κονδύλων πρέπει να είναι κοντόχοντρα και γερά, μήκους περίπου 1,5 εκ., και φυτεύονται σε βάθος περίπου 15 εκ.

Η φύτευση των κονδύλων της πατάτας γίνεται όταν το έδαφος έχει θερμοκρασία πάνω από 5°C. Τα φύτρα του πατατόσπορου αναπτύσσονται στους 5° με 10°C θερμοκρασία. Στη συνέχεια η άριστη θερμοκρασία για την ανάπτυξη των φυτών της πατάτας είναι 21°- 22°C.

Οι απαιτήσεις σε νερό και οι τεχνικές φύτευσης
Σε μέτριες θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία αέρα, η φυτεία πατάτας απαιτεί βροχοπτώσεις περίπου 400 χιλιοστών. Σε περίπτωση ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών χρειάζεται πότισμα, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών μέχρι την έναρξη σχηματισμού των κονδύλων. Για τον σχηματισμό των κονδύλων κατάλληλες θερμοκρασίες είναι 16°-18°C. Οταν αρχίζει ο σχηματισμός των κονδύλων, θερμοκρασίες πάνω από 21°C μειώνουν τις αποδόσεις.

Το έδαφος πρέπει να έχει κανονική υγρασία και να μην έχει μεγάλους σβόλους. Αν το έδαφος είναι πολύ στεγνό, τότε πρέπει να προηγηθεί ένα καλό πότισμα του χωραφιού και να ακολουθήσει η φύτευση.

Η καλύτερη πρακτική φυτέματος, που θα δημιουργούσε άριστες συνθήκες εδαφικής υγρασίας και οξυγόνου στο ριζόστρωμα και στο «φυτό» (πατατόσπορο) με μικρό ποσοστό σκάρτων πατατών (πράσινων κτλ.), είναι η φύτευση ξέβαθα (στα 12-15 εκατ.) και η διενέργεια συμπληρωματικού παραχώματος λίγο πριν από το φύτρωμα των νέων φυτών.

Επίσης η τήρηση της κατάλληλης απόστασης στο φύτεμα της πατάτας συμβάλλει όχι μόνο στην αύξηση της ποσότητας, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής. H απόσταση μεταξύ των γραμμών συνήθως είναι 70-75 cm, ενώ πάνω στη γραμμή ανάλογα με την ποικιλία 30-40 cm. Η ποσότητα του πατατόσπορου που θα χρειαστεί εξαρτάται από το μέγεθος αυτού. Αν είναι μεγέθους 28-35, χρειάζεται περίπου 100 κιλά το στρέμμα, αν είναι 35-55 χρειάζεται από 220-250 Kgr/στρ.

Πληροφορίες:
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας - Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής στη Ρόδο (τηλ. 2241364915) και στη Διεύθυνση Αγρ. Οικονομίας και Κτηνιατρικής στη Σύρο (τηλ. 2281098833), καθώς και στα Τμήματα Αγροτικής Οικονομίας των περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.


Πηγή:www.e-geoponoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου