27 Σεπ 2012

«Αλμυρό» το φιστίκι για τους καταναλωτές – μειωμένες τιμές παραγωγού λόγω «βουτιάς» στη ζήτηση.


Από το νόστιμο και θρεπτικό κελυφωτό φιστίκι στα… στραγάλια και στον πασατέμπο φαίνονται ότι προσανατολίζονται οι έλληνες καταναλωτές, αφού η οικονομική κρίση έχει μεταβάλλει σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές συνήθειες. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην κατανάλωση, τη ζήτηση και γενικά στην αγορά των θεωρούμενων και ακριβών ξηρών καρπών, όπως το κελυφωτό φιστίκι.
Παρόλο που η χρονιά ξεκίνησε με αισιοδοξία από τους ίδιους τους παραγωγούς οι οποίοι συνεταιρίζονται σε διάφορα μέρη της χώρας και σε αυτόν τον κλάδο, εντούτοις η συνέχεια δεν ήταν καλύτερη, λόγω της οικονομικής κρίσης και της πτώσης στην αγοραστική δύναμη του
καταναλωτικού κοινού.


Το γεγονός αυτό φάνηκε να επιδρά και μάλιστα σχετικά γρήγορα στην εφετινή αγορά ξηρών καρπών, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί ν’ αναγκάζονται να πουλούν το προϊόν τους σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρσι.


"Πέρσι η εκκίνηση στις τιμές έγινε στα 5,10 ευρώ το κιλό και το Μάρτιο προσέγγισε τα 7 ευρώ, ενώ φέτος οι αντίστοιχες τιμές δεν ξεπερνούν τα 4,5 και 5 ευρώ για κάθε κιλό κελυφωτού φιστικού»", αναφέρει στο paseges.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κελυφωτού Φιστικιού Μώλου Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Χονδρόπουλος, ο οποίος στέκεται έντονα στη στροφή, όπως λέει, των καταναλωτών, λόγω κρίσης καθαρά, σε φθηνότερα είδη ξηρών καρπών.

"Γι' αυτό και για μια σειρά από λόγους καθίσταται επιτακτική ανάγκη οι αγρότες να συνεταιρισθούν καθώς η αγορά είναι δύσκολη", προσθέτει ο πρόεδρος του ΑΣ.


Στην περιοχή της Φθιώτιδας η παραγωγή φέτος κυμάνθηκε στα επίπεδα των 1.000 – 1.200 κιλών, ενώ πανελλαδικά προσέγγισε τους 3.000 τόνους, ενώ βασική προτεραιότητα των συνεταιρισμών που ασχολούνται με το φιστίκι φαίνεται ότι παραμένουν οι συμφωνίες στο εξωτερικό για μεγάλες ποσότητες προϊόντος, οι οποίες θα δώσουν άλλη ώθησης την εγχώρια αγορά.

Αλέξανδρος Μπίκας

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου