29 Σεπ 2012

Λωτός: εναλλακτική καλλιέργεια που υπόσχεται υψηλό εισόδημα.


Μεγάλη διείσδυση στις αγορές του εξωτερικού παρουσιάζει ο λωτός, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει μια καλή πηγή εισοδήματος για αγρότες που στρέφονται σε εναλλακτικές, κερδοφόρες καλλιέργειες.

Ο λωτός ανήκει στις προωθούμενες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εναλλακτικές καλλιέργειες και δίνει τη δυνατότητα για συμβολαιακή παραγωγή προορισμένη σε αγορές του εξωτερικού.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Το Έθνος” η καλλιέργεια του λωτού μπορεί να αποδώσει έως 2 τόνους ανά στρέμμα, με τιμές παραγωγού να κυμαίνονται από 1,5 έως 2 ευρώ το κιλό.


Το εισόδημα που μπορεί να αποφέρει ετησίως η καλλιέργεια του λωτού κυμαίνεται στα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα.

Προκειμένου όμως να γίνει σωστά η καλλιέργεια αυτή, θα πρέπει να εξασφαλιστεί το αναγκαίο πιστοποιημένο φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό.

Σήμερα στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 700-1.000 στρέμματα ως συστηματικές καλλιέργειες με λωτό.

—Λίγα λόγια για το λωτό

O Λωτός (επιστ. Διόσπυρος, Diospyros) είναι φρούτο του ομώνυμου γένους φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Εβενοειδών (Ebenaceae). To γένος αυτό περιλαμβάνει περί τα 200 είδη των τροπικών περιοχών, κυρίως των ανατολικών, καθώς και των εύκρατων.

Ευδοκιμούν σε όλα τα εδάφη, προτιμούν όμως τα ηλιόλουστα και ζεστά μέρη. Τα περισσότερα είδη είναι διακοσμητικά με εδώδιμο καρπό και κάποια είδη εξ αυτών παρέχουν πολύτιμο ξύλο (έβενος), το οποίο είναι μαύρο και πολύ ανθεκτικό.

Πρόκειται για δέντρα ή θάμνους με ακέραια φύλλα και σπανίως αντίθετα. Τα άνθη είναι μονογενή ή διγενή. Ο καρπός είναι σαρκώδης ράγα, χυμώδης με χρώμα ξανθό, πορτοκαλί, κόκκινο ή κυανόμαυρο. Πολλαπλασιάζονται με σπέρματα.

Ο λωτός εμφανίζεται στην Οδύσσεια ως καρπός που κάνει όποιον τον φάει να περνά στο κόσμο της λησμονιάς και της ονειροπόλησης.

Πηγή: econews, Εθνος, wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου