30 Σεπ 2012

Πλαστικές σακούλες “τέλος” και στην Αϊτή.


Από την 1η Οκτωβρίου απαγορεύεται η εισαγωγή, παραγωγή και διάθεση της πλαστικής σακούλας και των αναλώσιμων προϊόντων με αφρό στην Αϊτή.

Όπως μεταδίδει η Miami Herald τα προϊόντα αυτά εισάγονται στην Αϊτή κυρίως από τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Όπως δηλώνει ο πρωθυπουργός της χώρας Λοράν Λαμότ, η απαγόρευση έχει στόχο την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των απορριμμάτων και την προστασία της ακτογραμμής, των παράκτιων περιοχών, αλλά και των μαγκρόβιων δασών. Τα μαγκρόβια δέντρα, τα οποία φυτρώνουν σε ρηχά παράκτια ύδατα, παρέχουν τη βάση για ένα από τα πιο σύνθετα και ευαίσθητα οικοσυστήματα στον κόσμο.


Στις κατοικημένες περιοχές, αναφέρει ο Λαμότ, τα μη βιοδιασπώμενα απορρίμματα φράσσουν το 95% του αποχετευτικού συστήματος και ευθύνονται για μαζικές πλημμύρες σε φτωχές συνοικίες με κόστος 50 εκατ. δολαρίων για ένα κράτος με πενιχρά υλικά και οικονομικά μέσα.

Όπως αναφέρουν αναλυτές απαιτούνται αποτελεσματικοί μηχανισμοί επιβολής της απαγόρευσης, αλλά και μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που έχει ήδη συντελεστεί στην Αϊτή, αλλά και σε άλλες φτωχές περιοχές του κόσμου όπου η έννοια “διαχείριση απορριμμάτων” είναι άγνωστη.

Στην Αϊτή, οι πλαστικές σακούλες αποτελούν το υπ’ αριθμόν ένα μέσο μεταφοράς αγαθών στις πόλεις με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Σεπτέμβρη την απαγόρευση παραγωγής και πώλησης κάθε είδους πλαστικής σακούλας, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος έθεσε σε ισχύ η τοπική κυβέρνηση της περιφέρειας της πρωτεύουσας της Ινδίας Νέου Δελχί.

Πηγή:www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου