25 Σεπ 2012

Κενά στο σύστημα ελέγχου παράνομων φυτοπροστατευτικών.



Σημαντικές ελλείψεις στον έλεγχο των προϊόντων φυτοπροστασίας στην Ελλάδα διαπιστώνει το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων της Ε.Ε.. Ενώ το ελληνικό σύστημα έγκρισης ανταποκρίνεται στους κανόνες που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχει καλή συνεργασία με τις άλλες αρμόδιες αρχές και ενδιαφερόμενα μέρη για τον επαρκή έλεγχο των παράνομων φυτοπροστατευτικών εντούτοις σύμφωνα με το ελεγκτικό σώμα –FVO υπάρχουν αρκετές «ανεπάρκειες».


Οι ανεπάρκειες αυτές περιλαμβάνουν έλλειψη ξεκάθαρης διαδικασίας στο σχεδιασμό του
έλεγχου της λιανικής πώλησης γεγονός το οποίο μειώνει την αποτελεσματικότητα των ελέγχων αυτών. Το FVO φωτογραφίζει τους ελέγχους της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων ως «αναποτελεσματικούς» εξαιτίας της συνεχούς έλλειψης εξουσίας στη διασφάλιση πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, την έλλειψη σχεδιασμού που βασίζεται στον κίνδυνο, ανεπαρκείς επισκέψεις ή επαλήθευση πληροφοριών.

Στα «παράνομα» το 20% του τζίρου

To θέμα της παράνομης διακίνησης φυτοφαρμάκων έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο προσκήνιο, με πρόσφατο περιστατικό την καταστροφή βαμβακοκαλλιεργειών λόγω λανθασμένων ψεκασμών  με απαγορευμένα σκευάσματα από ρυζοπαραγωγούς στη Χαλάστρα.
Σύμφωνα μάλιστα με εκπροσώπους του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας οι παραγωγοί χρησιμοποιούν τα «παράνομα» με την δικαιολογία ότι είναι φθηνότερα, χωρίς ωστόσο να υπολογίζουν τις επιπτώσεις στο έδαφος-περιβάλλον, στο τελικό προϊόν και φυσικά την ίδια τους την υγεία.
Ενδεικτικό είναι ότι για το 2012 το 20% του ετήσιου τζίρου των φυτοφαρμάκων, ο οποίος υπολογίζεται στα 180 εκατ. ευρώ, ποσό που προσεγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ, πηγαίνει στα παράνομα σκευάσματα.
Σημειώνεται ότι βασική πύλη εισόδου μη εγκεκριμένων προϊόντων, στα οποία δρουν ανεξέλεγκτα τα «κυκλώματα» διακίνησης είναι: η Τουρκία, η Βουλγαρία, και χώρες τις πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ταγκαλάκη Έλενα


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου