23 Σεπ 2012

Βιονικά τρόφιμα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.


Από το Εργαστήριο του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον υπεύθυνο καθηγητή κ. Δημήτρη Κουρέτα

Του Αποστόλη Ζώη
Μοτό: Τα βιολειτουργικά τρόφιμα υπάρχουν πλέον παντού στην ελληνική αγορά, καθώς η λίστα είναι αρκετά μεγάλη
Εδώ και 11 χρόνια περίπου στο Εργαστήριο του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο καθηγητής κ. Δημήτρης Κουρέτας κάνει τη δική του επανάσταση δημιουργώντας...βιονικά τρόφιμα!
Ο κ. Κουρέτας και η επιστημονική του ομάδα μελετά και παρασκευάζει βιολειτουργικά
τρόφιμα, τρόφιμα που όσοι τα έχουν δοκιμάσει διαθέτουν την ίδια νοστιμιά σε σχέση με τα συμβατικά τρόφιμα και φυσικά μοναδική προστασία του ανθρώπινου οργανισμού από ασθένειες.
Άδεια
Το παραπάνω εργαστήριο, αξίζει να αναφέρουμε πως έχει παρασκευάσει το πασίγνωστο πλέον κέικ τυρογάλακτος, πριν έξι περίπου χρόνια, όπως και δική του επιτυχία θεωρείται η παραγωγή αλευριού με εκχύλισμα σταφυλιού το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ψωμιού, κέικ και άλλων σκευασμάτων.
Μάλιστα το συγκεκριμένο προϊόν έλαβε την επίσημη άδεια του Ενιαίου Φορέα Τροφίμων να χρησιμοποιεί «ισχυρισμό Υγείας» σύμφωνα με τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό καθώς διαθέτει την ιδιότητα να προστατεύει την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
Με άλλα λόγια όπως αναφέρει ο κ. Κουρέτας, πρόκειται για τρόφιμα που μπορούν να αναγράφουν στη συσκευασία νόμιμα ότι μπορούν να βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού. Και τέτοια τρόφιμα είναι τα βιολειτουργικά, τρόφιμα που οφείλουν την παρασκευή τους σε κλινική μελέτη.
Ποια είναι όμως σήμερα ή ποια ονομάζουμε βιολειτουργικά τρόφιμα; Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο κ. Κουρέτας πρόκειται για τρόφιμα τα οποία δεν διαφέρουν όσον αφορά την εμφάνιση με τα συμβατικά τρόφιμα.
Μπορούν, όπως ο ίδιος προσθέτει ως τυπικά τρόφιμα, να καταναλώνονται ως μέρος μιας συνηθισμένης διατροφής, βοηθώντας παράλληλα την φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, προστατεύοντάς τον από διάφορες χρόνιες παθήσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο τα βιολειτουργικά τρόφιμα υπάρχουν πλέον παντού στην ελληνική αγορά, καθώς η λίστα είναι αρκετά μεγάλη... Μαργαρίνη η οποία μειώνει τη χοληστερόλη, δημητριακά τα οποία περιέχουν πολυβιταμίνες, ενώ η λίστα περιλαμβάνει ακόμα χάπια και κρέμες για εξάλειψη πόνων και δημιουργία ενέργειας ενώ ορισμένα απομακρύνουν και τον καρκίνο! Βιολογική ζάχαρη σε σκόνη, βιολογικό μαντολάτο, αλεύρι από ίνες καρύδας χωρίς γλουτένη, κρέμα κάστανο με κακάο και ρούμι, είναι μερικά από τα βιολειτουργικά τρόφιμα που ο καθένας μπορεί να βρει και να παραγγείλει στην ηλεκτρονική σελίδα www.eatwalk.gr
Τέλος ο ίδιος δεν παραλείπει να τονίσει ότι στο παραπάνω εργαστήριο, ο ίδιος και η επιστημονική του ομάδα έχουν προχωρήσει και στην εξέταση του μεταβολικού προφίλ αρκετών πολιτών. Περί τίνος όμως πρόκειται;
Όπως εξηγεί, σε δείγματα ασθενών που έρχονται στο εργαστήριο από διάφορα διαιτολογικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης προσδιορίζεται ο γενότυπος σε 12 γονίδια που έχουν σχέση με τον μεταβολισμό και γίνεται η μέτρηση της ενεργότητας σε έξι βασικά ένζυμα που ενέχονται στην παραγωγή και εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών. Από τα αποτελέσματα, προσθέτει ο κ. Κουρέτας προκύπτει ένας τύπος για κάθε ασθενή όπου στη συνέχεια γίνεται η προμήθεια με ειδικά βιολειτουργικά τρόφιμα.
Φαρμακευτικά φυτά
Στη μελέτη της χημικής σύστασης και στον προσδιορισμό της αντιοξειδωτικής και κυτταροπροστατευτικής δράσης βιολειτουργικών μορίων από ενδημικά φυτά της Ελλάδας όπως δενδρολίβανο, δίκταμος, θυμάρι, βασιλικό, ψυχανθή (π.χ. φακές, αρακά, φασόλια κλπ.), σταφύλια και καρπούς τα οποία αποτελούν βασικά συστατικά της Μεσογειακής δίαιτας. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ο κ. Κουρέτας, υπάρχουν περισσότερα από 6500 φαρμακευτικά φυτά από τα οποία τα 1700 περίπου είναι ενδημικά, ενώ η Γερμανία με 2300 φαρμακευτικά φυτά έχει μόνο 8 ενδημικά. Δηλαδή, στην Ελλάδα υπάρχει μια τεράστια βιοποικιλότητα. Στο σχεδιασμό παραγωγικών διαδικασιών και στην πιστοποίηση μοναδικών τροφίμων με βιολειτουργικές ιδιότητες χρησιμοποιώντας ελληνικά φυτά και τα φυτοχημικά τους συστατικά. Όπως και στη μελέτη της προστατευτικής δράσης των παραπάνω προϊόντων έναντι του οξειδωτικού στρες σε ανθρώπους. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικές καταστάσεις όπως καρκίνο, καρδιοπάθειες και διαβήτη.
Έτσι, έχουν αναπτυχθεί δύο προϊόντα.
Αλεύρι με εκχύλισμα σταφυλιού. Αυτό το προϊόν είναι ιδανικό για ψωμί, κέϊκ και άλλα προϊόντα και οι μελέτες μας έχουν δείξει ότι βοηθάει τη σωστή λειτουργία των αγγείων σε ασθενείς με υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία καθώς επίσης και ηλικιωμένους οι οποίοι είναι ευαίσθητοι στις βλάβες από το οξειδωτικό στρες. Κέϊκ αποκατάστασης «Feed Back». Αυτό το προϊόν αποτελεί ένα καινοτομικό κέϊκ το οποίο περιέχει πρωτεΐνη από ελληνικό πρόβειο και κατσικίσιο τυρόγαλο το οποίο βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό το προϊόν είναι ιδανικό για αθλητές και επίσης βοηθάει (όπως έχουν δείξει κλινικές μελέτες) καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.
Το «FEED BACK» σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα είναι ένα προϊόν αμιγώς πράσινης επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για μια επιστημονική κατάκτηση, όπως ο ίδιος σημειώνει, που δίνει λύση στην απορρύπανση περιοχών όπου λειτουργούν μονάδες επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί ένα δευτερογενές επισιτιστικό προϊόν στο οποίο περιέχονται όλες οι θερμίδες και οι πρωτεΐνες ενός πλήρους γεύματος.
Αναλυτικότερα, μετά από έρευνα ετών η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Δ. Κουρέτα (τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) κατάφερε να βρει λύση στο τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης από τα υποπροϊόντα του γάλακτος και κυρίως από το «τυρόγαλα» ή «ορό του γάλακτος».
Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των υποπροϊόντων κατέληγε σε ποτάμια ή ρυάκια προκαλώντας τεράστια επιβάρυνση στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και αλυσιδωτά προβλήματα στη δημόσια υγεία, τις καλλιέργειες, ακόμα και την ποιότητα του πόσιμου νερού. Η λύση του προβλήματος αφορά στην περιοχή της Λάρισας και ειδικά στην Ελασσόνα την πιο σημαντική περιοχή στην τυροκομία στη χώρα.
Η επιστημονική ομάδα μελέτησε τη σύσταση του υποπροϊόντος και κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις ευεργετικές ιδιότητες του με μια παγκόσμια πατέντα, τη δημιουργία ενός κέικ (του Feed Back) που παράγεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από την επεξεργασία του τυρόγαλου και παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό: Συγκεντρώνει την πρωτεΐνη που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα, καθώς και απαραίτητες θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός στη διάρκεια μιας ημέρας.

Πηγή:www.e-erevna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου