27 Σεπ 2012

Πολλά τα περιθώρια ανάπτυξης της γεωθερμίας στη Μακεδονία.


«Κοιμώμενο γίγαντα» για την ανάπτυξη της γεωθερμίας χαρακτήρισε την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αθανάσιος Καρούντζος σε κοινή σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το συγκεκριμένο θέμα.


Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, το ζητούμενο για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας είναι η δημοπράτηση και εκμίσθωση της χρήσης τμημάτων των γεωθερμικών πεδίων ώστε η θερμότητά τους να τροφοδοτεί αγροτικές χρήσεις (θέρμανση θερμοκηπίων, ξήρανση αγροτικών προϊόντων και ξυλείας, λειτουργία ιχθυοκαλλιεργειών), οικιακές χρήσεις (τηλεθέρμανση) ή ακόμη- ενίοτε- και την παραγωγή ηλεκτρισμού.


Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η γεωθερμία είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, προβλέπεται η λειτουργία κλειστού κυκλώματος που θα φέρνει το ζεστό νερό στην επιφάνεια και μετά την εκμετάλλευση της θερμότητάς του θα το οδηγεί πίσω στο υπέδαφος, διατηρώντας σε κάποιο βαθμό ένα ποσό του θερμικού του πεδίου. Σύμφωνα με τον κ. Καρούντζο, αυτή τη στιγμή το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο είναι στρεβλό και χρονοβόρο, ωστόσο ο ίδιος εκτιμά πως υπάρχει από το υπουργείο Περιβάλλοντος διάθεση για αλλαγές του πλαισίου και αποκέντρωση των συγκεντρωτικών, όπως ανέφερε, διαδικασιών.

Σε αυτό το μήκος κύματος, γίνεται προσπάθεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να ελέγχει το ΙΓΜΕ τις μελέτες των δήμων για την ύπαρξη γεωθερμικών πεδίων ώστε να γίνεται γρηγορότερα η διαδικασία της επίσημης βεβαίωσής τους από το υπουργείο. Μέχρι στιγμής, στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχουν έξι βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία (Σιδηροκάστρου, Αγκίστρου και Νιγρίτας Σερρών, Λαγκαδά, Απολλωνίας και Νέου Ρυσίου Θεσσαλονίκης) και πέντε μη βεβαιωμένα (Λιθότροπου Σερρών, και Ελαιοχωρίων, Σάνης, Κασσάνδρας και Αφύτου Χαλκιδικής). Η διαδικασία των δημοπρατήσεων ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο με το πεδίο της Νιγρίτας ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες και για τα πεδία του Αγκίστρου, του Σιδηροκάστρου και της Απολλωνίας.

Ιδιαίτερη αναφορά στο γεωθερμικό πεδίο των Γιαννιτσών έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης, κάνοντας λόγο για μία ολόκληρη λίμνη που ανακαλύφθηκε από διερευνητικές γεωτρήσεις και θα μπορούσε να εξυπηρετήσει καλλιεργητές της Πέλλας και της Ημαθίας που ασχολούνται με τα θερμοκήπια και την καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων. Ζήτησε δε την άμεση απεμπλοκή του θέματος ώστε να προχωρήσουν οι δημοπρατήσεις. Όπως αναφέρθηκε, η συγκεκριμένη περίπτωση θα εξεταστεί το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να διευκολυνθεί η προώθηση αιτήματος προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για την επίσημη βεβαίωση της πηγής. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας ετοιμάζει φάκελο για το θέμα ώστε να προσδιοριστούν οι ζώνες προστασίας των ιαματικών πηγών και να δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του δυναμικού τους. Πρόβλεψη στην αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ ώστε να χρηματοδοτούνται οι δήμοι για την αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων από επενδυτές ή παραγωγούς πρότεινε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου