29 Σεπ 2012

Δυσβάστακτα τα κόστη παραγωγής από το νέο φορολογικό καθεστώς.


Βαρύς τόσο για τους εν ενεργεία όσο και τους συνταξιούχους αγρότες θα είναι ο λογαριασμός των νέων μέτρων στα οποία έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας αρχής γενομένης από την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Το "πακέτο" των μέτρων περιλαμβάνει κατάργηση των
δώρων, δηλαδή 13ης και 14ης σύνταξης που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ.
Η δραστική μείωση της επιστροφής ΦΠΑ από το 11% στο 6% και η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου που απολάμβαναν μέχρι σήμερα οι αγρότες, είναι τα δύο κρίσιμα μέτρα που θα επιβαρύνουν φορολογικά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις μεταβάλλοντας δραματικά και τη ρευστότητά τους σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη  χρηματοδοτικά περίοδο.

Σημειωτέον ότι στο πλαίσιο των φορολογικών αλλαγών θα καταστεί υποχρεωτική και η τήρηση λογιστικών βιβλίων  (εσόδων εξόδων) σε όλο το φάσμα των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου, ενώ, ιδιαίτερα πιθανή θεωρείται και η επί τα χείρω αλλαγή στο καθεστώς επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται σήμερα για το αγροτικό πετρέλαιο.

Ανατροπές στα ισχύοντα μέχρι σήμερα φέρνει και η φορολόγηση της αγροτικής  γης, στο πλαίσιο των φορολογικών ρυθμίσεων για την ακίνητη περιουσία, αν και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο αν η φορολόγηση θα περιλαμβάνει εκτός από τους εταιροεπαγγελματίες και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες , καλλιεργητές -κατόχους αγροτεμαχίων.

Στο ίδιο «πακέτο» προβλέπεται επίσης αύξηση 77% των εισφορών υγείας των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ σε 25,87 ευρώ μηνιαίως, κατάργηση των δώρων για τους συνταξιούχους ΟΓΑ, μείωση των επιδομάτων των μη ανταποδοτικών συντάξεων για τους αγρότες κατά 30 ευρώ το μήνα καθώς επίσης και κατάργηση (με νόμο) δύο προγραμμάτων που προορίζονται για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών το 2013.

Μάλιστα, για το πρώτο μέτρο, αυτό της αύξησης των εισφορών η κυβέρνηση ήδη προχώρησε στην κατάθεση σχετικής τροπολογίας προς ψήφιση στη Βουλή. Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου και προβλέπει ότιαπό την 1η-1-2013 η εισφορά αυξάνεται σε 25,87 ευρώ τον μήνα από 14,56 ευρώ σήμερα, δηλαδή αύξηση 77%.

Όπως αναφέρεται, μέχρι πρότινος η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη ανερχόταν σε 14,65 ευρώ το μήνα ήτοι σε 175,80 ευρώ το χρόνο, «εισφορά πολύ μικρή σε σχέση αφενός με τις παρεχόμενες από τον ΕΟΠΥΥ υπηρεσίες υγείας αφετέρου με την εισφορά που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι όλων των ασφαλιστικών οργανισμών».
Το μέτρο θα οδηγήσει σε αύξηση εσόδων κατά 86 εκατ. ευρώ με ταμειακή απόδοση για τον ΕΟΠΥΥ ύψους 56 εκατ. ευρώ.

Tσατσάκης Γιάννης

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου