28 Σεπ 2012

Μετά την Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη συλλήψεις για λαθρεμπόριο φυτοφαρμάκων.


Λαθραία φυτοφάρμακα άγνωστης σύστασης θα κατέληγαν στο... τραπέζι μας εξαιτίας επτά Ελλήνων που έσπευσαν να τα αγοράσουν… κοψοχρονιά από άγνωστα εργοστάσια στην Τουρκία!
Την παραγγελία έκαναν πέντε από αυτούς που είχαν επισκεφτεί τη γειτονική χώρα, ενώ τη μεταφορά ανέλαβαν με αυτοκίνητο οι υπόλοιποι δυο. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το ΥΠΑΑΤ.
Οι μεταφορείς ηλικίας 36 και 45 χρόνων συνελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης από αστυνομικούς της Ασφάλειας οι οποίοι είχαν πληροφορίες για το λαθρεμπόριο. Στο αυτοκίνητό τους βρέθηκαν 58 δοχεία που περιείχαν συνολικά 290 λίτρα φυτοφάρμακο τα οποία είχαν προμηθευτεί από την Τουρκία.



Η έρευνα οδήγησε σε άλλους τέσσερις άνδρες ηλικίας 65, 35, 52 και 56 χρόνων και σε μία 33χρονη γυναίκα που είχαν παραγγείλει τις ποσότητες των φυτοφαρμάκων κατά την επίσκεψή τους στην Τουρκία πριν από λίγες ημέρες. Όλοι συνελήφθησαν και στην κατοχή τους κατασχέθηκαν 5.605 ευρώ, 260 λίρες Τουρκίας και τρία αυτοκίνητα. Και οι επτά θα οδηγηθούν στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης με την κατηγορία της λαθρεμπορίας.

Ανακοίνωση ΥΠΑΑΤ

Ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό εξέδωσε το υπουργείο.

Σύμφωνα με αυτή "σε συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις διωκτικές αρχές, αστυνομικοί στην Αλεξανδρούπολη, προχώρησαν στην εξάρθρωση κυκλώματος που εισήγαγε στη χώρα μας από την Τουρκία, λαθραίες ποσότητες φυτοφαρμάκων.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ είχε μεταβεί στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης με αφορμή ζημιές σε καλλιέργειες βάμβακος, που σημειώθηκαν από παρανόμως εισαχθέντα ακατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Η συνεργασία του ΥΠΑΑΤ με τις τελωνειακές και αστυνομικές αρχές παραμένει στενή και θα συνεχιστεί για την πάταξη της δράσης κυκλωμάτων διακίνησης παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη χώρα μας, που θέτουν σε κίνδυνο τις ίδιες τις καλλιέργειες, την ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τη δημόσια υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης διευκρινίζει ότι θα ζητηθούν τα στοιχεία όλων των Ελλήνων συλληφθέντων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση λαθρεμπορίας φυτοφαρμάκων από την Τουρκία, στην Ελλάδα και εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι δικαιούχοι οποιασδήποτε μορφής ενίσχυσης, θα ανασταλεί κάθε καταβολή οικονομικής ενίσχυσης σε αυτούς από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους, που χειρίζεται το ΥΠΑΑΤ".

Με αφορμή τη σύλληψη των επτά ατόμων για λαθρεμπόριο φυτοφαρμάκων, ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης δήλωσε: «η προσπάθεια για την πάταξη της ασύδοτης δράσης όλων όσων εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση φυτοφαρμάκων συνεχίζεται και ήδη αποδίδει. Εφιστούμε την προσοχή στους αγρότες για την ορθή  χρήση εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειές τους».

Πηγή: http://farmer-future.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου