29 Σεπ 2012

Διάφανο χώμα που βελτιώνει τις καλλιέργειες ανέπτυξαν οι επιστήμονες.


Διάφανο χώμα ανέπτυξαν Σκωτσέζοι ερευνητές από το ινστιτούτο «James Hutton» με στόχο να μελετήσουν τις ρίζες των φυτών. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να βοηθήσει τους επιστήμονες να βελτιώσουν τις καλλιέργειες και να εμποδίσουν τη διάδοση ασθενειών στα φυτά.

Το νέο χώμα επιτρέπει την τρισδιάστατη παρατήρηση των φυτών και των μικροβίων που κατοικούν σε αυτά, δηλαδή ολόκληρης της ριζόσφαιρας, κάτι που αναμένεται να συμβάλλει στην καταπολέμηση των παθογόνων οργανισμών που ζουν στο έδαφος και απειλούν την προμήθεια τροφίμων.

Βασικό συστατικό του διάφανου χώματος είναι ένα συνθετικό πολυμερές που ονομάζεται
«Nafion» και συνήθως χρησιμοποιείται στις μπαταρίες και τις κυψέλες καυσίμου, καθώς είναι ηλεκτρικά αγώγιμο.

Τα σωματίδια του υλικού αυτού δεν είναι διαφανή, όμως  γίνονται όταν τοποθετηθούν σε ειδικό υδατικό διάλυμα.

Αν και το τεχνητό χώμα δεν ταυτίζεται με το πραγματικό, οι φυσικές και οι χημικές τους ιδιότητες είναι παραπλήσιες.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το διαφανές χώμα για να εξετάσουν πώς επιδρά στις ρίζες των λαχανικών το βακτήριο E. Coli, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Κανονικά το E. Coli είναι ένα ευεργετικό μικρόβιο που φιλοξενείται στο έντερο και καταπολεμά τα βλαβερά βακτήρια, ενώ βοηθά ακόμα και στην παραγωγή βιταμινών.

Ωστόσο, επικίνδυνα στελέχη του E. Coli μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του E. Coli και όπως διαπίστωσαν, το βακτήριο δημιουργεί μικρο – αποικίες στη ζώνη των ριζών, γεγονός που το βοηθά να επιβιώσει.

«Αν κατανοήσουμε καλύτερα τη διαδρομή της μόλυνσης τότε θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε στρατηγικές για να περιορίσουμε τη μεταφορά του E. Coli στην τροφική αλυσίδα», τόνισε σε δηλώσεις του ο βιολόγος Lionel Dupuy, επικεφαλής της μελέτης.

«Δεν καταλαβαίνουμε πώς το βακτήριο εισβάλλει στην τροφική αλυσίδα, ειδικά σε ό,τι αφορά τα φρέσκα προϊόντα», προσέθεσε.

Πηγή:www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου