24 Σεπ 2012

Ξένες γλώσσες θέλουν να μάθουν οι ομάδες παραγωγών οπωροκηπευτικών.


Καταργούνται τα ειδικά κριτήρια αναγνώρισης που ίσχυαν για τις Οργανώσεις Παραγωγών ροδακίνου, σύμφωνα με τη νέα τροποποιημένη ΚΥΑ.

Η τυπική προθεσμία για την κατάθεση των επιχειρησιακών προγραμμάτων έχει λήξει από τις 17 Σεπτεμβρίου.
Πάγιο αίτημα των Οργανώσεων ήταν να "εκλογικευτούν" και να απλοποιηθούν τα κριτήρια αναγνώρισης και θεωρείται ότι αυτό είναι ένα θετικό βήμα από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Την ίδια ώρα, όμως, η βιωσιμότητα πολλών Οργανώσεων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών απειλείται μετά από την ψήφιση του νόμου 4015/2011, στον οποίο οι εκπρόσωποί τους αποδίδουν το γεγονός ότι τα επιχειρησιακά τους προγράμματα για το 2013 βρίσκονται "στον αέρα".

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, προτείνουν μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε εθνική βάση, προκειμένου να απεμπλακεί ο κλάδος από την εσωστρέφεια και να στραφεί στις ξένες αγορές, μιλώντας τη... γλώσσα τους. Μεταξύ άλλων, προτείνουν την ανάπτυξη νέας στρατηγικής προώθησης, που περιλαμβάνει:

- Ενίσχυση δράσεων προβολής της διαφορετικότητας των ελληνικών προϊόντων
- Άμεση χρήση νέων τεχνολογιών, αξιοποίηση υποδομών για δημοπρατήρια και ευρύτερη εφαρμογή της ιχνηλασιμότητας.

Η αρμόδια υπηρεσία για τις Ομάδες Παραγωγών του υπουργείου, υποστηρίζει στο Agronews ότι η νέα ΚΥΑ προσαρμόζει το θεσμικό πλαίσιο στις απαιτήσεις του νόμου 4015 και στις απαιτήσεις του πρόσφατου ευρωπαϊκού κανονισμού που ψηφίστηκε το 2011, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αναγνώρισης των Ομάδων.

Βέβαια, η τυπική προθεσμία για την κατάθεση των επιχειρησιακών προγραμμάτων έχει λήξει (από τις 17 Σεπτεμβρίου), αλλά οι υπηρεσίες είναι αισιόδοξες ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Από την άλλη πλευρά, περίπου 40 Οργανώσεις Παραγωγών Οπωροκηπευτικών συναντήθηκαν στη Λάρισα για να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα επιβίωσης που έχουν και να χαράξουν μία στρατηγική για την περίοδο 2014-2020, την οποία θα προτείνουν και στο υπουργείο.

Αλεξανδρής Πέτρος


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου