30 Σεπ 2012

Μανιτάρια + τούνελ = Λεφτά.



Μια εγκαταλειμμένη σιδηροδρομική σήραγγα στη Νότια Νέα Ουαλία της Αυστραλίας, που κατασκευάστηκε το 1866 και χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1919, αποτελεί σήμερα τον κατάλληλο τόπο καλλιέργειας εξωτικών μανιταριών που φύονται μόνο σε ορεινές περιοχές της Κίνας και της Ιαπωνίας, μανιτάρια αυξημένης εμπορικής αξίας, μια και θέλουν ιδιαίτερες συνθήκες φύτευσης και βιοκλιματικών συνθηκών ανάπτυξης
Η σιδηροδρομική σήραγγα παρέμεινε αχρησιμοποίητη για αρκετά χρόνια μέχρι που ο μικροβιολόγος  Δρ Noel Arrold τη μετέτρεψε σε ένα πρωτότυπο φυσικό «θερμοκήπιο» καλλιέργειας μανιταριών, την πρώτη μανιταρο -φυτεία αυτού του είδους στην Αυστραλία.


«Το τούνελ βρίσκεται κάτω από έναν βράχο, σε 30 περίπου μέτρα βάθος, χωρίς ηλιοφάνεια και με μια σταθερή θερμοκρασία 15 βαθμούς Κελσίου. Το μόνο φως που υπάρχει εδώ διαρκεί κάποιες ώρες και παράγεται τεχνητά με λαμπτήρες φθορισμού», λέει ο καθηγητής.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι τα εξωτικά Shiitake, Oyster, Shimejii και Wood Ear, τα οποία αναπτύσσονται στο δροσερό, υγρό και αμυδρά φωτισμένο περιβάλλον της σήραγγας, που μοιάζει με τις συνθήκες που υπάρχουν στα μέρη όπου αυτοφυούν τα εν λόγω μανιτάρια.

Η παραγωγή είναι σχετικά μικρή, περίπου 1.500 κιλά μανιταριών την εβδομάδα, αλλά η καλλιέργεια θεωρείται υψηλής ποιότητας και αξίας, καθώς η διαδικασία παραγωγής γίνεται χωρίς χημικές ουσίες, με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και χρησιμοποιώντας άχρηστα υλικά όπως, για παράδειγμα, πλαστικές σακούλες. ΠΗΓΗ: perierga.gr

το τούνελ με τα μανιτάρια
Τελικά πολλά μπορεί να κάνει κανείς αρκεί να έχει θέληση και φαντασία!

Πηγή: www.agroepidotiseis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου