31 Ιουλ 2012

Συνεταιρισμοί Παραγωγών – Καταναλωτών.


Εχουμε συνηθίσει να τους βλέπουμε απέναντι. Ο παραγωγός και ο καταναλωτής. Το «κίνημα της πατάτας» τους έφερε πιο κοντά. Κι όμως, μια σειρά από πρωτοβουλίες είχαν ενοποιήσει από παλαιότερα τις προσπάθειες παραγωγών και καταναλωτών. Σύνδεσμος είναι συχνά η οικολογική αντίληψη. Ειδικά όμως τα τελευταία δύο χρόνια η κρίση έχει οδηγήσει στην αναζήτηση νέων δρόμων αλληλεγγύης, στην κατάργηση των μεσαζόντων και σε συνεργασίες ή και συνεταιρισμούς καταναλωτών - παραγωγών.



Από τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα είναι ο συνεταιρισμός «Γαία» στα Χανιά. Πρόκειται για συνεταιρισμό παραγωγών και καταναλωτών, με σκοπό την προώθηση βιολογικών και οικολογικών προϊόντων.

Σήμερα έχει περίπου 250 μέλη, εκ των οποίων το 50% είναι αγρότες - παραγωγοί, ενώ

Στις 16/10/2012 πέφτει 1,1 δις στην Αγροτική Οικονομία.


Δεκτό έγινε το αίτημα της Ελλάδας από την Επιτροπή διαχείρισης άμεσων πληρωμών της Κομισιόν για προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του 2012 από τις 16 Οκτωβρίου στους αγρότες. Το συνολικό ποσό που θα δοθεί εντός του Οκτωβρίου φθάνει το 50% της συνολικής ενίσχυσης, δηλαδή περίπου το 1,1 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 50% θα καταβληθεί στους γεωργούς στις αρχές Δεκεμβρίου του 2012.



Χωρίς την έγκριση της προκαταβολής από την ΕΕ, το σύνολο του 100% της ενιαίας ενίσχυσης θα εκταμιευόταν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Δέκα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έστειλαν κοινό αίτημα στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για προκαταβολή του 50% των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ για το 2012, από τις 16 Οκτωβρίου και όχι από 1η Δεκεμβρίου 2012, σε μια προσπάθεια

Σε δύο Γνωμοδοτικές Επιτροπές οι αιτήσεις των ΟΠ για την προώθηση.


Σε δύο Γνωμοδοτικές Επιτροπές περνά ο έλεγχος των αιτήσεων που κατέθεσαν οι Ομάδες Παραγωγών για την προώθηση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων. Με βάση την απόφαση, που υπογράφει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, συστήνονται μια πρωτοβάθμια και μια δευτεροβάθμια Γνωμοδοτική Επιτροπή, οι οποίες καλούνται να αξιολογήσουν τις αιτήσεις ενίσχυσης του Μέτρου 133 «Ενημέρωση – Προώθηση των προϊόντων στο πλαίσιο συστημάτων για την ποιότητα των τροφίμων» του Άξονα 1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» (ΠΑΑ).

Η Γνωμοδοτική Επιτροπή συγκαλείται μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τουλάχιστον του πρώτου 25% των αιτήσεων.
Με βάση την απόφαση, ισχύουν τα εξής:

Απειλή εμπορικού πολέμου μεταξύ ευρωπαϊκών και κινεζικών εταιρειών φωτοβολταϊκών.


Ευρωπαϊκές εταιρείες με πρωτοπόρα την γερμανική SolarWorld AG, ζήτησαν από την ΕΕ να ερευνήσει ισχυρισμούς ότι οι κινεζικές εταιρείες πωλούν τα προϊόντα τους κάτω από την αγοραία αξία στην Ευρώπη, που είναι η μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι κινεζικές εταιρείες ηλιακής ενέργειας να αντιδράσουν και να προειδοποιήσουν για εμπορικό πόλεμο, ενώ κάλεσαν την κινεζική κυβέρνηση να απαντήσει με κάθε μέσο στην καταγγελία αντιντάμπινγκ των ευρωπαίων ανταγωνιστών.

«Εάν η ΕΕ ακολουθήσει το προηγούμενο των ΗΠΑ και ξεκινήσει έρευνα αντιντάμπινγκ στα κινεζικά ηλιακά προϊόντα, η κινεζική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας θα δεχθεί θανάσιμο πλήγμα»,

Σ. Κεδίκογλου: Οι αγροτικές γαίες δεν κινδυνεύουν από την πώληση της ΑΤΕ.


 Οι αγροτικές γαίες δεν κινδυνεύουν και το σχετικό θέμα θα ρυθμισθεί νομοθετικά, δήλωσε στις 30 Ιουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Σίμος Κεδίκογλου, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα ως «απαράδεκτες» τις δηλώσεις για την ΑΤΕ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Κεδίκογλου αναφερόταν στα «περί χαριστικής μεταβίβασης» και τους άλλους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣυΡιζΑ.

Η υπόθεση της ΑΤΕ είναι αποτέλεσμα της έλλειψης βιωσιμότητάς της, ενώ με τη ρύθμιση διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας στην τράπεζα, δήλωσε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ τώρα, με την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου

Πολλαπλασιαστικό υλικό των φυτών: όλα ξεκινούν από εδώ.


Δεν είναι λίγες οι φορές που εν ώρα παράδοσης μαθήματος στο e-school by agronomist.gr, αναφέρεται η σπουδαιότητα και ο ρόλος του πολλαπλασιαστικού υλικού για τη σωστή εγκατάσταση μιας φυτείας.
Ως φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό εννοούμε όλα εκείνα τα τμήματα του φυτού που είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν από τον καλλιεργητή ώστε να παραχθεί εκ νέου μία φυτεία. Μία από τις πρωταρχικές παρατηρήσεις του πρωτόγονου ανθρώπου ήταν η ικανότητα των φυτικών οργανισμών να αναπαράγονται από συγκεκριμένα όργανα. Αυτή ίσως να είναι μια αιτία η οποία οδήγησε στη συστηματοποίηση της γεωργίας και στη σημερινή της μορφή.

Ο πολλαπλασιασμός των φυτών διακρίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες: τον εγγενή και τον αγενή.

Ο εγγενής τρόπος πολλαπλασιασμού αναφέρεται στη χρήση σπόρου και κυρίως εφαρμόζεται για την εγκατάσταση ετήσιων καλλιεργειών. Θεωρείται μέθοδος χαμηλού κόστους, με αρκετά

Τους κλέβουν τις ντομάτες από τα χωράφια στα Ριζώματα.


Απίστευτο και όμως αληθινό…

Κάποιοι επιτήδειοι  χωρίς να σκεφτούν την δουλειά των αγροτών τους κλέβουν την παραγωγή τα βράδια από το χωράφια τους,και μιλάμε για το χωριό Ριζώματα του δήμου Βέροιας,που οι αγρότες έφθασαν σε απόγνωση διότι τα βράδια κάποιοι κλέφτες πηγαίνουν και τους κλέβουν τις ντομάτες από τα χωράφια.

Παραγωγός πήγε το πρωί να μαζέψει ντομάτες και είδε ότι όλη η παραγωγή του έλειπε από το χωράφι.

Πλέον τα βράδια φυλάγουν με τις καραμπίνες στα χωράφια.




Πηγή: www.laikoyra.gr

Επιστημονική ομάδα κατάφερε να βρει τρόπο να παραχθούν μεγάλα ποσά ενέργειας από βακτήρια.


Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ κατάφεραν να παράγουν μέχρι και 20 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτή που έχει δοκιμαστεί να παραχθεί παλιότερα από τη μικροβιακή ζύμωση υπολειμμάτων στελεχών καλαμποκιού.

Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν βακτήρια για την αποσύνθεση των αγροτικών παραπροϊόντων και τη μετατροπή τους, με διάφορες μίξεις σε αιθανόλη. Η μέθοδος που πραγματοποιήθηκε είναι μοναδική διότι βάζει στο παιχνίδι ένα δεύτερο γένος βακτηρίων, το οποίο προστιθέμενο στο μίγμα διώχνει όλα τα ανεπιθύμητα υλικά κατά τη ζύμωση, ενώ ταυτόχρονα παράγεται ηλεκτρισμός. Από τη μικροβιακή ζύμωση υπολειμμάτων στελεχών καλαμποκιού η ενέργεια που παράχθηκε κυμαινόταν περίπου στο 4%, όμως από τη καινούργια μέθοδο που ανακάλυψαν

Στην Ήπειρο οι Αγρότες ανακάλυψαν το Κενάφ.


Σ' ένα φυτό από το εξωτερικό, το κενάφ... (Hibiscus cannabinus) Πρόκειται για ένα άγνωστο στην Ελλάδα φυτό, που όμως μπορεί να προσφέρει σημαντικό εισόδημα στον παραγωγό, έως 200 ευρώ το στρέμμα.



Είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά για την παραγωγή σχοινιών, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί τεχνολογίες που το κάνουν άριστη πηγή για χαρτομάζα, για την παραγωγή υφασμάτων, αλλά και πετσετών, λόγω των απορροφητικών του ιδιοτήτων, καλό υλικό για συνθετικά υλικά και ξύλο, άριστο μονωτικό υλικό, απορροφητικό υγρασίας, αλλά και πετρελαίου και άλλων προϊόντων.

Αποζημιώσεις ύψους 5,4 εκατ. ευρώ την Τρίτη 31 Ιουλίου από τον ΕΛΓΑ.


Την Τρίτη 31 Ιουλίου ο ΕΛΓΑ καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 5.756 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους 5,4 εκατ. ευρώ περίπου, για ζημιές που υπέστησαν κυρίως το Δεκέμβριο του 2011 και το πρώτο δίμηνο του 2012.


Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή (ελιές, εσπεριδοειδή, χειμερινά κηπευτικά κλπ.) και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια σε όλη την επικράτεια, αλλά κυρίως στους νομούς Αργολίδας, Άρτας,  Αχαΐας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης και Κυκλάδων.

 Ταγκαλάκη ‘Ελενα

Πηγή:www.agronews.gr

Με το σταγονόμετρο το νερό στη Θεσσαλία.


Με «ασπιρίνες» από τη λίμνη Πλαστήρα αντιμετωπίζεται η φετινή λειψυδρία στο Θεσσαλικό κάμπο. Τις τελευταίες μέρες οι καλλιεργητές βρίσκονται αντιμέτωποι με τα «στεγνά» αρδευτικά δίκτυα, ενώ περιφερειακές αρχές και υπηρεσίες της ΔΕΗ έχουν ξεκινήσει το γνωστό παζάρι για περαιτέρω αύξηση της παροχέτευσης νερού από τη λίμνη Πλαστήρα κατά 100.000 κυβικά μέτρα.


Αιτία, τα μειωμένα αποθέματα υδάτων στα αρδευτικά κανάλια του Θεσσαλικού κάμπου, ένα πρόβλημα που προέκυψε λόγω κακής διαχείρισης των υδάτων, του καύσωνα και της μεγάλης κατανάλωσης νερού από νωρίς φέτος την άνοιξη. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το διάστημα των τριών εβδομάδων που απομένει μέχρι τις 20 Αυγούστου, αναμένεται να αποβεί καθοριστικό για τις καλλιέργειες.
Μια μικρή ανάσα στα διψασμένα κανάλια μεταφοράς του νερού δόθηκε στα μέσα της εβδομάδας μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος και του ΤΟΕΒ Πηνειού, κατά την οποία αποφασίστηκε η

Ενισχύεται η συνεργασία Κινέζων και Vaeni Νάουσας.


Συνεχίζει τη συνεργασία της η μεγάλη εισαγωγική εταιρεία της Κίνας με τον οινοποιητικό συνεταιρισμό Νάουσας, Vaeni και σύντομα θα επανεκκινήσεων οι φορτώσεις οίνων ενώ παράλληλα οι εμπορικές σχέσεις θα ενισχυθούν με τις εξαγωγές και άλλων τοπικών προϊόντων (ροδάκινα, κλπ).

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού VAENI-Νάουσα, Γιώργος Φουντούλης κατά την υπογραφή της συμφωνίας με τους Κινέζους στο Πεκίνο.
Κι αυτό, διότι ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Τζι, παρά τα όσα κακοήθη ακούστηκαν εκ του πονηρού για παύση της συνεργασίας, έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον πρόεδρο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού κ. Φουντούλη. Αυτό είπε η διευθύντρια της εταιρείας κ. Τζούλι Γιάνκ, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στη Νάουσα.
«Η συνεργασία με το Vaeni όχι μόνο θα συνεχιστεί, διαβάζουμε σε σχετικό δημοσίευμα, αλλά

Αλλάζει η διαδικασία για το πρόγραμμα Φρούτα στα Σχολεία.


Αλλαγές στο πρόγραμμα διανομής φρούτων στα σχολεία από την επόμενη περίοδο ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.


Μεταξύ άλλων όπως ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ, τη Δευτέρα 30 Ιουλίου ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αποδοχής των πρακτικών αξιολόγησης της πρωτοβάθμιας επιτροπής διενέργειας των διαγωνισμών δωρεάν διανομής τροφίμων (γραβιέρα, φέτα, ρύζι, ζυμαρικά, ελαιόλαδο) σε απόρους για το έτος 2012.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αναφορικά με τη διαδικασία διαγωνισμών Δωρεάν Διανομής έχει να επισημάνει τα εξής:
Προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα των διαγωνισμών αυτών, ώστε οι δικαιούχοι – άποροι να ωφεληθούν από το κοινοτικό πρόγραμμα ύψους 20 εκατ. ευρώ, με δωρεάν διανομή τροφίμων το συντομότερο δυνατόν και στις μεγαλύτερες δυνατές

Χωρίς αναδρομικότητα οι όποιες αποφάσεις για τις φωτοβολταϊκές επενδύσεις.


Στη δέσμευση ότι το υπουργείο δεν προτίθεται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις σχετικά με τις υφιστάμενες και λειτουργούσες επενδύσεις ΑΠΕ (και ειδικά φωτοβολταϊκών), που να έχουν αναδρομικό χαρακτήρα, όχι μόνον επειδή κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται αλλά και επειδή, πέραν των άλλων, θα δημιουργούσε πολύ αρνητικό επενδυτικό κλίμα για τη χώρα, προχώρησε στις 26 Ιουλίου, ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Μάκης Παπαγεωργίου, κατά τη συνάντηση που είχε με φορείς της αγοράς.
Για το αν θα υπάρξει παρέμβαση που θα επηρεάσει τα μελλοντικά οικονομικά των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών επενδύσεων (μέσω φορολογίας, μέσω πλαφόν στο ύψος της απορροφούμενης ενέργειας με εγγυημένη τιμή κ.λπ.), φαίνεται ότι παραμένει η αβεβαιότητα. Παρότι οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη έφυγαν με την εντύπωση ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, από την πλευρά του υπουργείου, μετά τη σύσκεψη, αφηνόταν ανοιχτό και ελέγετο χαρακτηριστικά ότι "δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις και όλα είναι πάνω στο τραπέζι".

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες διαγωνισμών για δωρεάν διανομή τροφίμων.


Ολοκληρώθηκαν την Δευτέρα 30 Ιουλίου οι διαδικασίες αποδοχής των πρακτικών αξιολόγησης της πρωτοβάθμιας επιτροπής διενέργειας των διαγωνισμών δωρεάν διανομής τροφίμων (Γραβιέρα, Φέτα, Ρύζι, Ζυμαρικά, Ελαιόλαδο) σε απόρους για το έτος 2012.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αναφορικά με τη διαδικασία διαγωνισμών Δωρεάν Διανομής έχει να επισημάνει τα εξής:
Προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα των διαγωνισμών αυτών, ώστε οι δικαιούχοι – άποροι να ωφεληθούν από το κοινοτικό πρόγραμμα ύψους 20 εκατ. Ευρώ, με δωρεάν διανομή τροφίμων το συντομότερο δυνατόν και στις μεγαλύτερες δυνατές ποσότητες.
Επίσης το υπουργείο θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αλλάξει η διαδικασία

Πρόσκληση σε πετυχημένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις.


Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ προσκαλεί Νέες και Νέους Αγρότες να παρουσιάσουν τις πραγματικές Πετυχημένες Αγροτικές Περιπτώσεις (Success Stories Demonstration) με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις (καλλιέργειες ή εκτροφές) στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, που θα γίνει 6-9 Σεπ 2012, στο Ελατοχώρι Πιερίας, με θέμα: Νέες Μορφές Συνεργασιών στην ύπαιθρο.
Ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Β. Γιαννόπουλος, μετά από εισήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών, και απόφαση του ΔΣ της ΠΕΝΑ, που έλαβε υπόψη την πολύ ισχυρή ανάγκη για πραγματική ενημέρωση για τις πραγματικές συνθήκες στον αγροτικό τομέα και για τα πραγματικά περιθώρια ανάπτυξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας, προκειμένου να αναδειχθεί ο δημιουργικός ρόλος που διαδραματίζουν οι Νέοι Αγρότες, καθώς και η καινοτόμος προσέγγισή τους στον αγροτικό τομέα, ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ, τις Νέες και Νέους Αγρότες, να

29 Ιουλ 2012

Έως 900 ευρώ / στρ η καλλιέργεια κάππαρης.


Μπορεί η κάππαρη να μην έλκει τους επίδοξους καλλιεργητές επειδή είναι αυτοφυής, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η εκμετάλλευσή της με συστηματική καλλιέργεια μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα.

Η καλλιέργεια της κάππαρης με τον παραδοσιακό τρόπο είναι απλή και δεν απαιτεί πολλές καλλιεργητικές εργασίες. Είναι ένα φυτό που μπορεί να αξιοποιήσει εδάφη που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν άλλα φυτά, ενώ ανέχεται θερμοκρασίες μεταξύ -4οC - 42οC. Δεν είναι απαιτητικό σε νερό αρδεύσεως και ανέχεται τους ισχυρούς ανέμους που επικρατούν στις νησιωτικές περιοχές.

Οι τρεις κυριότερες εργασίες που απαιτούν ένα μικρό κόστος αλλά και ένα ελάχιστο γνώσεων είναι ο πολλαπλασιασμός - φύτευση, το κλάδεμα και η συγκομιδή.

Παγκόσμιος Πανικός για το φυτό Στέβια. Ήδη έχουν πατενταριστεί 20 χρήσεις του φυτού.


Στέβια σε τσάι, αναψυκτικά, σε τρόφιμα ως υποκατάστατο της ζάχαρης, σε παγωτά, μαστίχες, καραμέλες, οδοντόπαστες, υγρά καθαριότητας, ακόμα και φαρμακευτικά προϊόντα. Ξαφνικά συντελείται μια μικρή επανάσταση κατά της ζάχαρης, με «παντιέρα» τη γλυκαντική αυτή ουσία από τα φύλλα ενός μικροσκοπικού θάμνου που έλκει την καταγωγή του από τη Λατινική Αμερική. Διατροφική πρόοδος ή ένα ακόμα «κόλπο» του παγκόσμιου μάρκετινγκ, προκειμένου να αξιοποιηθεί η στροφή όλο και περισσότερων καταναλωτών προς τα φυτικά προϊόντα;

Το μόνο βέβαιο είναι πως τα τελευταία χρόνια κολοσσοί, μεταξύ των οποίων η Coca-Cola, η Pepsico, η Unilever, η National Beverage Corp., η Eli Lilly, αλλά και ελληνικές εταιρείες όπως η ΕΨΑ έχουν υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις για να αντικαταστήσουν μέρος των ποσοτήτων ζάχαρης που χρησιμοποιούν με στέβια. Πολυεθνικές έχουν ήδη κατοχυρώσει πάνω από 20

Συναγερμός για αύξηση τιμών στα τρόφιμα από Φθινόπωρο.


Φόβους για ανατιμητικό κύμα στα τρόφιμα από το φθινόπωρο πυροδοτεί το ράλι των διεθνών τιμών σε σιτηρά, σόγια, καλαμπόκι και άλλα προϊόντα που αποτελούν πρώτη ύλη για αρτοσκευάσματα και ζωοτροφές και επομένως ανεβάζουν το κόστος παραγωγής σε κρέας και γαλακτοκομικά, προκαλώντας συναγερμό σε κυβερνήσεις και ειδικούς.

Σύμφωνα με τα «Νέα», έλληνες κτηνοτρόφοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την άνοδο στις τιμές των ζωοτροφών προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, ενώ την ίδια στιγμή εκφράζονται φόβοι ότι παραγωγοί σιτηρών θα καθυστερήσουν να πωλήσουν τη σοδειά τους περιμένοντας να ανέβουν κι άλλο οι τιμές.

Πίσω από το πρωτόγνωρο αυτό ράλι, που έχει εκτινάξει σχεδόν κατά 30% τις τιμές του σιταριού μέσα σε έναν χρόνο, βρίσκεται η ανυπολόγιστη καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες δημητριακών των ΗΠΑ από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών. Ειδικοί της

Μεγάλη η ζήτηση του Ροδέλαιου κυρίως από την Γαλλία.


Οι πρώτες καλλιέργειες ροδέλαιου στη Κοζάνη πραγματοποιήθηκαν το 2005 και η πρώτη απόσταξη ροδέλαιου 4 χρόνια αργότερα το 2009. Έτσι το 2009 ιδρύθηκε και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρωματικών Φυτών Βοίου Κοζάνης που έχει θέσει ως στόχο του τη περαιτέρω αύξηση της παραγωγής ροδέλαιου με καινούργιες καλλιέργειες ροδώνων.

Το ροδέλαιο προέρχεται από το τριαντάφυλλο και εκτός από το ροδέλαιο το τριαντάφυλλο παρέχει τη δυνατότητα παρασκευής ροδόνερου και γλυκού του κουταλιού.

Αυτά τα προϊόντα ζητούνται πλέον και από ξένες χώρες και πιο συγκεκριμένα μεγάλο ενδιαφέρον εκδήλωσαν η Γαλλία και η Κύπρος μέχρι στιγμής. Η Γαλλία χρειάζεται το ροδέλαιο για τη Παρασκευή καλλυντικών. Ακόμη γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία ενός καινούργιου βιομηχανικού συγκροτήματος για τη παρασκευή και άλλων προϊόντων που θα προέρχονται από το ροδέλαιο και το ροδόνερο.

Όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το ροδέλαιο για οποιονδήποτε λόγω και αιτία μπορούν να απευθύνονται στη διαδικτυακή διεύθυνση www.kozaniroses.gr ή να τηλεφωνήσουν στο 6980337157.

Πηγή: www.ecotimes.gr

Πώς μπορώ να αποθηκεύω τις ντομάτες χωρίς να χάνουν από την γεύση τους;


Ελληνικό καλοκαίρι χωρίς χωριάτικη σαλάτα, γίνεται; δεν γίνεται. Και χωριάτικη χωρίς ντομάτες, γίνεται; ε δεν γίνεται.

Οι ντομάτες, αυτό το νόστιμο λαχανικό, αν και προέρχεται από τη Νότια Αμερική, σήμερα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και κάθε μέρα εκατομμύρια από εμάς το γευόμαστε, είτε στις σαλάτες μας, είτε στις σάλτσες μας ή στα σάντουιτς μας ή με ένα σωρό άλλους τρόπους.

Όμως αν και καθημερινά τις γευόμαστε, γνωρίζουμε πως μπορούμε να τις συντηρήσουμε ώστε να έχουμε το μέγιστο της γεύσης τους;

Η συντήρηση της ντομάτας έχει ένα μυστικό.  Επειδή είναι πλούσια σε λυκοπένιο, αν την

Διάφανο φωτοβολταϊκό αναπτύσσουν στο UCLA – Εφαρμογή σε κτήρια.


Ένα διάφανο φωτοβολταϊκό κατάλληλο για ενσωμάτωση σε κτηριακές κατασκευές αναπτύσσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντελες (UCLA).

Το καινοτόμο πολυμερές φωτοβολταϊκό κύτταρο (PSC) παράγει ενέργεια απορροφώντας το υπέρυθρο φάσμα του ηλιακού φωτός. Έτσι τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά είναι κατά 70% περίπου αδιόρατα στην ανθρώπινη όραση.

Κατασκευασμένα από φωτοενεργό πλαστικό τα πολυμερή φωτοβολταϊκά κύτταρα θεωρούνται λύσεις υψηλής απόδοσης για ηλιακές εγκαταστάσεις ενσωματωμένες σε κτήρια.

“Τα φωτοβολταϊκά PSC βρίσκουν εφαρμογή σε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, “έξυπνα” παράθυρα και κτήρια” υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας Γιανγκ Γιανγκ, καθηγητής του

Ζιζάνια στα λαχανικά μας.


Τα ζιζάνια ανταγωνίζονται τις καλλιέργειες μας για το χώρο, το νερό και τα θρεπτικά στοιχεία. Με τον τρόπο αυτό τα ζιζάνια, ανάλογα με το είδος και την πυκνότητά τους, προκαλούν μείωση της παραγωγής έως και 80%. Η κρίσιμη περίοδος ανταγωνισμού των ζιζανίων με τα καλοκαιρινά λαχανικά μας είναι κατά την ανθοφορία και την καρπόδεση, γι' αυτό πρέπει να γίνεται ξεβοτάνισμα σχολαστικά  και η καλλιέργεια πρέπει να κρατηθεί απαλλαγμένη, όσο το δυνατόν, από ζιζάνια.

 Μία εύκολη λύση είναι η φύτευση των λαχανικών –για μικρές επιφάνειες- σε τρύπες που έχουμε κάνει σε χαρτόνια που έχουμε βάλει στις θέσεις φύτευσης . Έτσι δεν μπορούν να φυτρώσουν άλλα φυτά
Προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται είναι τα εξής: Σε χωράφια που υπάρχει σοβαρό

Φασκόμηλο για τα γκρίζα μαλλιά.


Ένα παραδοσιακό τσιγγάνικο γιατροσόφι που έχει τη φήμη οτι επιβραδύνει το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι το τσάι απο φασκόμηλο. Χωρις σίγουρα ή επιβεβαιωμένα αποτελέσματα, οι τσιγγάνοι πιστεύουν οτι η πλύση του τριχωτού της κεφαλής με τσάι φασκόμηλο ανα τακτά χρονικά διαστήματα θα κάνει τα μαλλιά να φαίνονται σκουρότερα.

εφαρμογή:
Βάλτε τέσσερις κουταλιές αποξηραμένο ή φρέσκο φασκόμηλο από τον κήπο σε ένα κατσαρολάκι και προσθέστε ένα ποτήρι νερό. Αφήστε το να πάρει μία βράση και μετά βγάλτε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο φασκόμηλου. Απλώστε το τσάι φασκόμηλο στη ριζα των μαλλιών με ένα σφουγγάρι και αφήστε το 15 λεπτά. Λουστείτε ως

Ροφήματα με κρόκο Κοζάνης προωθούνται σε Κίνα και Σαουδική Αραβία.


Ροφήματα με κρόκο και γεύσεις μέντας, λεμονιού και μελιού, φασκόμηλου και λουίζας, πράσινου και μαύρου τσαγιού, λεμονόχορτου και άλλων βοτάνων προωθεί στις αγορές της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας μια εταιρεία
που κοίταξε νωρίς μπροστά και κατάφερε να φέρει κοντά τους κροκοπαραγωγούς Κοζάνης και τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια. Η εταιρεία αυτή είναι το προϊόν της συνεργασίας του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, αρχικά με την εταιρεία Capital Connect και στη συνέχεια με την εταιρεία «Κορρές, φυσικά προϊόντα», που την εξαγόρασε.
«Πρόκειται για μια προσπάθεια – πιλότο για το νομό Κοζάνης αλλά και όλη την Ελλάδα καθώς ιδιώτες επένδυσαν σε έναν συνεταιρισμό και από την όλη συνεργασία προέκυψαν καινοτόμα προϊόντα όπως τα ροφήματα με κρόκο» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Νίκος Πατσιούρας. Ο ίδιος σημειώνει ότι μετά από μια τριετή επιτυχή πορεία, τα παραπάνω προϊόντα βρίσκονται πλέον σε όλα τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και επιλεγμένα

Τρέχει από 24 Ιουλίου η δεύτερη πρόσκληση για το Leader Δράμας.


Ξεκίνησε από την Τρίτη 24 Ιουλίου και διαρκεί ως τις 28 Σεπτεμβρίου η δυνατότητα υποβολής προτάσεων στη δεύτερη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του προγράμματος LEADER Δράμας. Με αφορμή την έναρξη της προθεσμίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Προγράμματος, Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιάννης Ξανθόπουλος, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας, Δήμαρχος Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης και ο διευθυντής της εταιρείας Μανώλης Χατζόπουλος παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου.


Από το σύνολο των ομιλητών επισημάνθηκε η σημασία της δημόσιας χρηματοδότησης ύψους άνω των 3.800.000 ευρώ που παρέχει το πρόγραμμα για την πραγματοποίηση επενδύσεων συνολικού ύψους 6.000.000 ευρώ περίπου, στην ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε. Τονίστηκε ακόμη η προτεραιότητα που δίνεται από το πρόγραμμα στις ιδιωτικές

Νέα μέθοδος εντοπισμού νοθευμένου ελαιολάδου.


Η πώληση ελαιολάδου που δεν ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά του έξτρα παρθένου είναι ανοιχτή πληγή για τον ελαιοκομικό κλάδο.
Για την αντιμετώπιση της νοθείας δεν υπάρχει μέχρι σήμερα μια γρήγορη, σίγουρη και οικονομική αναλυτική μέθοδος που να επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα της οργανοληπτικής ανάλυσης μέσω ενός αναγνωρισμένου πάνελ τεστ.
Έτσι μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα (UCO) η οποία διερευνά τις πιθανές εφαρμογές της φασματοσκοπίας -  κινητικότητας των ιόντων (ΕΜΙ) στον αγροδιατροφικό τομέα, μελετά την εφαρμογή της ΕΜΙ για την εκτίμηση της φρεσκάδας των ψαριών, την διάκριση των λευκών κρασιών, κλπ. Η ΕΜΙ χρησιμοποιείται ευρέως στην αναζήτηση ναρκωτικών και εκρηκτικών στα αεροδρόμια και στο στρατό για την εντόπιση εκρηκτικών.
Όσον αφορά το ελαιόλαδο οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο εφαρμογής της ΕΜΙ που

Δεν αντέχει σε αποτυχημένα πειράματα η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕ.


Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (Σ.Υ.ΟΠΕ), με αφορμή το ενδεχόμενο να συγχωνευτούν ο ΟΠΕ με τη ΔΕΘ και την HELEXPO, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει τις διαφωνίες του, υποστηρίζοντας ότι έτσι δημιουργείται άμεσος κίνδυνος η ύφεση να «καταπιεί» τώρα και τις εξαγωγές. Όπως επισημαίνουν, είναι απαραίτητο πριν από όλα να καταθέσουν τις απόψεις τους όλοι οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, προκειμένου, εφόσον αυτή είναι η στρατηγική επιλογή, να εξασφαλισθεί η λειτουργία ενός φορέα που θα φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Αναλυτικότερα οι εργαζόμενοι του ΟΠΕ υποστηρίζουν τα εξής:

«Σε μια κρίσιμη στιγμή για την εξωστρέφεια της οικονομίας, που αποτελεί και την μόνη διέξοδο από την κρίση, μια απόφαση εξπρές που ανακοινώθηκε, προφανώς, στην κατεύθυνση διαχείρισης των κρίσιμων μεγεθών που πρέπει να αντιμετωπισθούν, δημιουργείται άμεσος κίνδυνος η ύφεση να «καταπιεί» τώρα και τις εξαγωγές.

ΕΒΕΑ:«Όχι» σε αναδρομικές μειώσεις στις τιμές των ΑΠΕ.


Αντίθετος με την επιβολή αναδρομικών μειώσεων στις τιμές απορρόφησης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, δηλώνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, αναφέρει ότι «η εκ των υστέρων τιμωρία των επενδυτών που αποφάσισαν να εμπιστευτούν το Κράτος και υπέγραψαν συμβάσεις με αυτό πέραν του ηθικού ζητήματος που αναμφισβήτητα εγείρει, εκπέμπει προς την επενδυτική κοινότητα το μήνυμα της αστάθειας, γεγονός που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί».

Ο κ. Μίχαλος αναφέρει, ακόμη, ότι τυχόν αναδρομικές παρεμβάσεις στις ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις παραβιάζουν τις αρχές της προστατευόμενης εμπιστοσύνης, της ασφάλειας του δικαίου και της ελευθερίας των συμβάσεων.

Πηγή:www.paseges.gr

28 Ιουλ 2012

«Πράσινο» δάνειο 268 εκατ. ενέκρινε η ΕΤΕπ για την Κύπρο.


Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψε στις 25 Ιουλίου στο Λουξεμβούργο δύο δάνεια συνολικού ύψους έως 268 εκατ. ευρώ για επενδύσεις καίριας σημασίας στην Κύπρο. Τις δανειακές συμβάσεις υπέγραψαν ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, αρμόδιος για τις χρηματοδοτήσεις στην Κύπρο, και ο κ. Κυριάκος Κακούρης, Ανώτερος Οικονομικός Λειτουργός, εξ ονόματος του Υπουργού Οικονομικών της Κύπρου.


Ένα δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ, με αποδέκτη την Κυπριακή Δημοκρατία, θα στηρίξει το κυπριακό Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Το ΕΣΠΑ επικεντρώνεται κυρίως στην αειφόρο ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Η χρηματοδότηση είναι δομημένη ως δάνειο-πλαίσιο και θα αξιοποιηθεί από το κυπριακό κράτος για επενδύσεις σε

Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα του 2013 για την προώθηση της ΚΑΠ.


Το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου καλούνται να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις δημοσίων σχέσεων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τον πλήρη φάκελο της αίτησής τους σε έντυπη μορφή για το πρόγραμμα προώθησης της ΚΑΠ για το 2013.


Σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 27 Ιουλίου, για τη «Στήριξη δράσεων ενημέρωσης σχετικά με την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ)», κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει αίτηση για μία μόνο δράση.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την πρόσκληση υποβολής προτάσεων ισχύουν τα εξής:
4.1. Οδηγίες για τη σύνταξη των αιτήσεων
Κάθε αιτών μπορεί να υποβάλει αίτηση για μία μόνο δράση ενημέρωσης ανά οικονομικό έτος.
Για την υποβολή των αιτήσεων πρέπει να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα έντυπα που διατίθενται στην ακόλουθη διαδικτυακή διεύθυνση: http://ec.europa.eu/agriculture/grants-for-information-

Έρχονται προκαταβολές ενισχύσεων τον Οκτώβριο.


Η διαχειριστική Επιτροπή των άμεσων ενισχύσεων της ΕΕ, κατά τη συνεδρίασή της την Τετάρτη 25 Ιουλίου, έκανε δεκτή την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να επιτραπεί στα κράτη μέλη να προκαταβάλουν το 50% των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ για το 2012.
Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι τα κράτη μέλη μπορούν θα πληρώσουν νωρίτερα τις ενισχύσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση αλλά και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οποίες κυριαρχούν σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Μέχρι σήμερα συνολικά 10 κράτη μέλη έχουν ζητήσει επίσημα να πληρώσουν νωρίτερα τις άμεσες ενισχύσεις: Πολωνία, Ισπανία, Ιταλία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Γαλλία, Λετονία, Ρουμανία, Ιρλανδία και Ελλάδα. Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει την προκαταβολή των άμεσων ενισχύσεων από τις 16 Οκτωβρίου και όχι από την 1η Δεκεμβρίου του 2012, που έπρεπε να γίνουν κανονικά.

Πειράματα για το πεπόνι στο νομό Έβρου.


Εγκαταστάθηκαν 2 πειραματικοί αγροί στην ευρύτερη περιοχή Σουφλίου και Φερών Έβρου.


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, στο πλαίσιο των δράσεων της Ομάδας Εργασίας  για την προώθηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στον Νομό Έβρου, εγκαταστάθηκαν δύο πειραματικοί αγροί στην ευρύτερη περιοχή Σουφλίου και Φερών και συγκεκριμένα στο αγρόκτημα της περιοχήςΤυχερού-Γεμιστής για την βιολογική αντιμετώπιση του φουζάριου, με μίγμα αιθέριων ελαίων, στο πεπόνι «Χρυσή Κεφαλή».

Ξένος Γιώργος


Πηγή:www.agronews.gr

Άρχισαν οι παραλαβές βιομηχανικής ντομάτας.


Συνολική ποσότητα 400.000 τόνων ντομάτας ετοιμάζονται να απορροφήσουν φέτος οι ελληνικές βιομηχανίες παραγωγής ντοματοπολτού, έναντι 324.000 τόνων την περσινή χρονιά, σύμφωνα με όσα δηλώνει στην Αgrenda ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κονσερβοποιών, Θεόδωρος Κορώσης. Η εκτίμησή του για τον κλάδο είναι ότι «η ελληνική αγορά θα πάει καλά, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, γιατί προβλέπεται ότι θα έχουμε σημαντικά μειωμένη παραγωγή από τις ανταγωνίστριες χώρες».


Τα πρώτα εργοστάσια που ξεκίνησαν να παραλαμβάνουν από την ηπειρωτική Ελλάδα είναι της Ελαΐς και της Κύκνος στην Ηλεία στις 16 και 20 Ιουλίου αντίστοιχα, απορροφώντας συνολικά μέχρι το τέλος της περιόδου πάνω από 70.000 τόνους. Οι επόμενες μονάδες που θα

Επικίνδυνες ουσίες σε φρέσκα προϊόντα εντόπισε η Κομισιόν.


Προσωρινή απαγόρευση πώλησης φρέσκων προϊόντων που έχουν υψηλά επίπεδα ουσιών οι οποίες χρησιμοποιούνται για καθαρισμό και απολύμανση, ζήτησε η ρυθμιστική Αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τροφική αλυσίδα, λόγω της ύπαρξης υπολειμμάτων χλωριούχων κατάλοιπων, σε φρέσκα προϊόντα και σε κάποια γαλακτοκομικά σε διάφορες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γερμανία.

Προσωρινή απαγόρευση πωλήσεων φρέσκων προϊόντων που περιέχουν επίπεδα βενζαλκώνιου χλωριούχου πάνω από 0.5 mg/kg.
Πωλητές τροφίμων καθώς  και το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου -ένα γερμανικό όργανο ασφάλειας-  ενημέρωσαν τις ευρωπαϊκές αρχές ότι εντοπίστηκαν υψηλά υπολείμματα 2 ουσιών χλωριούχου σε κάποια φρέσκα προϊόντα καθώς και σε ορισμένα γαλακτοκομικά.
Την Τετάρτη 25 Ιουλίου, η Μόνιμη Επιτροπή της Κομισιόν για την Τροφική Αλυσίδα και την Υγεία

Αγροτική επιχειρηματικότητα και Νέοι Αγρότες.


Πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα με ευρεία προβολή η ημερίδα «Νέες Ευκαιρίες στην ΥΠΑΙΘΡΟ» με εισηγητές τον κ. Δ. Μιχαηλίδη (Τεχνικό Σύμβουλο της ΠΕΝΑ) και κ. Δημήτριο Ρουκά (Τεχνολόγο Γεωπονίας-Ζωοτέχνη) την Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012, με την υποστήριξη-συνδιοργάνωση της εφημερίδας ΑΓΡΟΤΙΚΗ ευκαιρία.


Χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειάρχης κ. Α. Καχριμάνης, και συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Ναπ. Νάκος, η Κλαίρη Αποστόλου, ο Δημ. Κιτσικόπουλος και άλλοι, ενώ ο κ. Δημήτριος Ρουκάς παρουσίασε την δυνατότητα να κάνει ο κάθε ένας ένα μικρό τυροκομείο ΑΠΟΛΥΤΩΣ νόμιμο και με τήρηση των κανόνων υγείας  και ασφαλείας τροφίμων.
Ένα μικρό τυροκομείο απαιτεί τουλάχιστον 25 τ.μ. επιφάνεια, ισχύ κίνησης μικρότερη από 22 KW (περίπου 30 HP), ισχύ θέρμανσης-ψύξης μικρότερη από 60KW, επεργασία γάλακτος

Μεγαλύτερη των προβλέψεων η μείωση των εξαγωγών το Μάιο.


Δυσμενέστερα των αρχικών εκτιμήσεων προκύπτουν τα προσωρινά στοιχεία για τις ελληνικές εξαγωγές του περασμένου Μαΐου, επιβεβαιώνοντας τις αρνητικές συνέπειες της μακράς προεκλογικής περιόδου στη χώρα, αλλά και των συνθηκών ύφεσης που διαμορφώνονται σε πολλές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) αντί αρχικής εκτίμησης για υποχώρηση των εξαγωγών του Μαΐου κατά 0,3%, η πτώση διαμορφώνεται με βάση τα προσωρινά στοιχεία, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, στα επίπεδα του 1,3%, στο 1,37 δις ευρώ, έναντι 1,39 δις ευρώ τον Μάιο του 2011.
Η μεγαλύτερη πτώση αποδίδεται στην περαιτέρω μείωση των εξαγωγών προς τις χώρες μέλη

Οι παραγωγοί φασολιών της Καστοριάς και Φλώρινας θα πρέπει μέχρι τη Δευτέρα να κάνουν αίτηση για αποζημίωση στον ΕΛΓΑ.

Μέχρι και τη Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012, θα μπορούν οι παραγωγοί φασολιών (γίγαντες-πλακέ), των περιοχών Καστοριάς και Φλώρινας, για να κάνουν αίτηση, ώστε να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειές τους από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο η κ. Βάγια Αναστασοπούλου, Γεωπόνος και ανταποκρίτρια του ΕΛΓΑ, οι αιτήσεις ήδη έχουν αρχίσει από τα μέσα Ιουλίου και οι παραγωγοί θα πρέπει να σπεύσουν γιατί δεν πρόκειται να δοθεί κάποια παράταση.

Το βασικό πρόβλημα υπήρξε από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες προσέγγισαν αλλά δεν έφτασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Από αυτό το γεγονός ήταν η σημαντική πτώση των ανθέων η οποία στα φασόλια γίγαντες ήταν πιο έντονη σε σχέση με τα πλακέ. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στους νομούς Φλώρινας και Καστοριάς. Σύμφωνα με την κ. Αναστασοπούλου, ο ΕΛΓΑ προχωρά σε αποζημιώσεις για υψηλές θερμοκρασίες μόνο όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η θερμοκρασία μπορεί να έφτασε τους 39 βαθμούς Κελσίου για μεγάλο διάστημα, αλλά δε ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικά στους παραγωγούς.


Πηγή: www.agrotypos.gr

Στη Πειραιώς το υγιές τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας.


Όπως ανακοινώθηκε από τη Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), στις 27 Ιουλίου, μεταβιβάζεται το υγιές τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς. Το εν λόγω τμήμα περιλαμβάνει κυρίως τα χαρτοφυλάκια ενήμερων δανείων και τίτλων, καθώς και το σύνολο των καταθέσεων.
Η άδεια της παλαιάς τράπεζας έχει ήδη ανακληθεί, ενώ για τα κτήματα που είναι υποθήκες σε μη ενήμερα δάνεια που παραμένουν στο κομμάτι που πάει για εκκαθάριση, θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΤτΕ έχει ως εξής:

«Στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης, που προβλέπει ο σχετικός νόμος 4021/2011, διερευνήθηκε το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων τραπεζών για την απόκτηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας. Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει κυρίως τα χαρτοφυλάκια ενήμερων δανείων και τίτλων καθώς και το σύνολο των καταθέσεων.

Την Τρίτη 31 Ιουλίου αποζημιώσεις ύψους 5,4 εκ ευρώ από τον ΕΛΓΑ.


Την Τρίτη 31 Ιουλίου 2012 ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 5.756 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους 5,4 εκατ. ευρώ περίπου, για ζημιές που υπέστησαν κυρίως το Δεκέμβριο του 2011 και το πρώτο δίμηνο του 2012.
Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή (ελιές, εσπεριδοειδή, χειμερινά κηπευτικά κλπ.) και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια σε όλη την επικράτεια, αλλά κυρίως στους νομούς Αργολίδας, Άρτας,  Αχαΐας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης και Κυκλάδων.

Πηγή:www.paseges.gr

Σε βαθιά κρίση ο αγροτικός τομέας, συνεχίζεται η πτώση του αγροτικού εισοδήματος.


Μέσα στο γενικότερο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον ο αγροτικός τομέας επηρεάζεται άμεσα και αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις του. Tο αγροτικό εισόδημα βαίνει συνεχώς μειούμενο, ενώ αντί για τις απαραίτητες επενδύσεις καταγράφεται τάση αποεπένδυσης στον αγροτικό τομέα.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Συνομοσπονδίας. Όπως ανέφερε, η οικονομική κρίση σε εθνικό επίπεδο βαθαίνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξαπλώνεται. Συγκεκριμένα, όπως είπε, η ύφεση στη χώρα μας συνεχίζεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και φέτος αναμένεται στο μείον 7% και η ανεργία στο 24%. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Ισπανία, μπαίνει σε μνημόνιο και ετοιμάζεται η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία, η Ιταλία. Επί του θέματος ανέφερε χαρακτηριστικά «Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα κανείς πλέον

25 Ιουλ 2012

Πολλά νέα ελληνικά τρόφιμα στην αγορά το 2012.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της εταιρείας, περισσότεροι από 4.500 νέοι κωδικοί barcode με το πρόθεμα 520 δημιουργήθηκαν μέσα από την ιστοσελίδα www.520barcodehellas.com, το πρώτο εξάμηνο του 2012.
Η πλειονότητα των νέων κωδικών, που δημιουργήθηκαν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, αφορά στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, με ποσοστό 45% επί του συνόλου. Πρόκειται για τον κλάδο που παρουσιάζει την υψηλότερη κινητικότητα στην παραγωγή νέων προϊόντων, δίνοντας πνοή στην οικονομία της χώρας μέσα στο δυσχερές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί. Ακολουθεί ο κλάδος καλλυντικών και ειδών υγιεινής, με ποσοστό 18%. Ο μεγαλύτερος όγκος των νέων κωδικών δημιουργήθηκε στην Αττική και ακολουθούν η Πελοπόννησος και το Νότιο Αιγαίο.

Ξεκινάει η ενίσχυση των δασοκομικών επιχειρήσεων.


Από τις 30 Ιουλίου μέχρι και τις 19 Οκτωβρίου έχουν τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι φορείς να υποβάλλουν τους φακέλους υποψηφιότητάς τους για το Μέτρο 123Β που αφορά την αύξηση της αξίας των δασοκομικών προϊόντων.

Τα επενδυτικά σχέδια των πολύ μικρών επιχειρήσεων υποβάλλονται σε δύο αντίγραφα, μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.
Με βάση τη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, το Μέτρο 123Β στοχεύει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας και της ανταγωνιστικότητας των δασοκομικών προϊόντων μέσω επενδύσεων που αφορούν στον εκσυγχρονισμό και ίδρυση των πολύ μικρών μονάδων μεταποίησης και στη βελτίωση της εμπορίας των δασοκομικών προϊόντων.