19 Ιουλ 2012

Ο καύσωνας χτύπησε τα φασόλια Καστοριάς και Φλώρινας.


Τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον καύσωνα των πρώτων ημερών του Ιουλίου στις καλλιέργειες φασολιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Δυτικής Μακεδονίας Πασχάλης Χαρούμενος σε επιστολή του προς τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Κοζάνης Πέτρο Τσαχουρίδη.


Όπως αναφέρει στη σχετική επιστολή, τα συμπτώματα που παρουσιάστηκαν στις καλλιέργειες κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, είναι η πτώση ανθέων και καρπών, παραγωγή ακατάλληλων καρπών λόγω κύρτωσης αλλά και έλλειψη ανθοφορίας.

Αυτό συνέβη γιατί κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος σημειώθηκαν  πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την καλλιέργεια (άνω των 39oC) που επέφεραν τα προαναφερθέντα αποτελέσματα, κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.
Η ζημιά που παρουσιάζεται στις καλλιέργειες κυμαίνεται σε ποσοστά άνω του 50%.
Προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα αποζημίωσης των παραγωγών της περιφέρειας προς αποκατάσταση της οικονομικής απώλειας που υφίστανται και οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, κλιμάκια του ΕΛΓΑ, αφού ενημερώθηκαν και θα προβούν σε επιτόπιους ελέγχους.

Κατσένιος Νίκος

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου