19 Ιουλ 2012

Ξεκίνησαν τη συγκομιδή βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία. Στις 25 Ιουλίου αρχίζουν και οι παραγωγοί της Θεσσαλίας.


Με αυξημένες αποδόσεις ξεκίνησαν στις 16 Ιουλίου τη συγκομιδή της βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία όσοι παραγωγοί παραδίδουν το προϊόν τους στην Ελαΐς Unilever στη Γαστούνη. Μπορεί η εταιρεία να μην έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα τιμές, όμως σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι τοματοπαραγωγοί στον ΑγροΤύπο αυτές αναμένονται στα ίδια επίπεδα με το 2011. Από χθες, Τετάρτη 18 Ιουλίου, ξεκίνησε τις παραλαβές και η Ελληνική Εταιρεία Κονσερβών Α.Ε. – Κύκνος η οποία ανακοίνωσε τις τιμές πριν από περίπου 10 ημέρες (με μέσο όρο στα 80-83 ευρώ τον τόνο και πρόθεση για απορρόφηση 20% επιπλέον ποσότητας σε σχέση με πέρυσι). Την ίδια στιγμή στη Θεσσαλία η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 25 Ιουλίου ενώ τελικά φέτος τομάτα εκτός από τον Νομικό θα παραλάβουν η βιομηχανία Ντάμαβαντ (80 ευρώ τον τόνο ανεξαρτήτως brix, μείον τα μεταφορικά), η ΤΟΜΑΤΟΛ (Λεβεντάκης στα Φάρσαλα) και η Ευρωπαϊκά Τρόφιμα (Λαδάς).


Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και μέλος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας Αμαλιάδας, κ. Χρήστος Βαλλιανάτος: «Την Δευτέρα, 16 Ιουλίου, ξεκίνησε η Ελαΐς και από χτες, 18/7 ξεκίνησε η βιομηχανία Κύκνος. Μέχρι στιγμής τα πράγματα πάνε καλά. Οι τιμές για την Ελαΐς δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα. Αναμένουμε ωστόσο ότι θα είναι οι ίδιες με πέρυσι».

Αυξημένες αποδόσεις στην Ηλεία και την Λάρισα
Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με τις φετινές αποδόσεις ο κ. Βαλιανάτος μας αναφέρει: «Οι αποδόσεις κυμαίνονται στους 9 με 10 τόνους/στρέμμα. Υπάρχουν βέβαια καλλιέργειες που πιάνουν ακόμα και 15 τόνους/στρέμμα. Πέρσι συγκομίσαμε συνολικά 80.000 τόνους ενώ φέτος αναμένουμε περίπου 95.000 τόνους (αύξηση 15%). Η συγκομιδή αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Προέδρου της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας της ΕΑΣ Λάρισας, κ. Μιλτιάδη Αραμπατζή. «Οι αποδόσεις θα είναι σίγουρα στα περσινά επίπεδα και ίσως θα έχουμε και αύξηση. Ο μέσος όρος πέρσι ήταν 9 τόνους/στρέμμα ενώ φέτος αναμένουμε περίπου 10 τόννους/στρέμμα. Σαν Ομάδα Παραγωγών Λάρισας οι οποίοι παράγουμε το 35% της τομάτας της Ελλάδας υπολογίζουμε ότι θα συλλέξουμε περισσότερους από 170.000 τόνους».

Τα εργοστάσια
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη βιομηχανία που ανακοίνωσε τιμές όπως άλλωστε κάθε χρόνο είναι η Νομικός. Η εταιρεία που διαθέτει δύο εργοστάσια (Αλίαρτο και Δομοκό), προγραμματίζει να παραλάβει φέτος συνολικά 234.000 τόνους βιομηχανικής ντομάτας. Όπως έχει ήδη γράψει ο ΑγροΤύπος οι τιμές που ανακοίνωσε κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα 82,75 ευρώ τον τόνο. Οι υπόλοιπες εταιρείες φαίνεται τελικά να κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2011.

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου