8 Δεκ 2013

Εκτός βιβλίων εσόδων – εξόδων οι μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις – στον «αέρα» το σύστημα.

Στην εξαίρεση των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων από την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων, όπως προβλέπει το νέο καθεστώς από το 2014, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ πρώτη είχε ζητήσει την εξαίρεση από το μέτρο όσων παραγωγών έχουν μικρά εισοδήματα, επίσημα, με σχετική της ανακοίνωση, από το 2012 κιόλας, ενώ πολλές παρεμβάσεις έγιναν και από βουλευτές της επαρχίας.


Οι συγκεκριμένες πληροφορίες φαίνεται τελικά πως για την ώρα (μιας και τα δεδομένα αλλάζουν λεπτό με το λεπτό στο υπουργείο Οικονομικών λόγω των συνεχών αιτημάτων από τους βουλευτές) επαληθεύονται, κάτι που ενισχύεται από σχετική απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών. Ο κ. Μαυραγάνης απάντησε στη Βουλευτή της ΝΔ κα Φ. Πατριανάκου, ότι μετά το πόρισμα που εκδόθηκε από Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία συστήθηκε με σκοπό την περαιτέρω απλοποίηση και βελτίωση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.), εξετάζεται το ζήτημα απαλλαγών και εξαιρέσεων από την τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων για μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες για το που θα τεθεί το... "ταβάνι".

Λόγια μέχρι ώρας η υπόσχεση για το κόστος τήρησης των βιβλίων

Εν τω μεταξύ, υποσχέσεις έχουν παραμείνει μέχρι ώρας οι δεσμεύσεις Χαρακόπουλου για κάλυψη των εξόδων τήρησης των βιβλίων, τα οποία υπολογίζονται κοντά στα 1.000 ευρώ το έτος, αν συμπεριλάβουμε το κόστος επιτηδεύματος και τις αμοιβές αυτών που θα επιφορτιστούν την τήρηση των βιβλίων εσόδων – εξόδων.

Μια άλλη πτυχή, την οποία πολλοί αγρότες σημειώνουν σε συνομιλίες με το paseges.gr είναι πως το συγκεκριμένο μέτρο το οποίο επιβάλλεται και "διαφημίζεται" ιδίως από τον αναπληρωτή υπουργό, κ. Χαρακόπουλο ως η λύση στην αντιμετώπιση φαινομένων αδιαφάνειας στις συναλλαγές με τα αγροτικά προϊόντα (πλαστά τιμολόγια που συνεπάγονται μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ), τα οποία παρεμπιπτόντως είναι κατακριτέα από όλους, ενδέχεται να λειτουργήσουν ως μπούμερανγκ. Δηλαδή να ωθήσουν παραγωγούς στην πώληση προϊόντων χωρίς παραστατικά, σε μια προσπάθεια να αποκρύψουν εισοδήματα, άρα… φόρους και έσοδα για τα κρατικά ταμεία. Κατά τα άλλα, το μέτρο -αν λειτουργήσει- ίσως και να αποδώσει, ωστόσο οι αγρότες φαίνεται πως χρειάζονται... εκπαίδευση, καθώς δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες διαδικασίες.

Ένα ακόμη, τέλος, ζήτημα που τίθεται έχει να κάνει με τα έξοδα που θα "περνούν" οι αγρότες στα βιβλία που θα τηρούν, καθώς σε πολλά είδη καλλιεργειών οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, το ίδιο και στην κτηνοτροφία, με τους παραγωγούς, όντες συνηθισμένοι αλλιώς, να μη φροντίζουν να ζητούν παραστατικά ή αποδείξεις.

Αλέξανδρος Μπίκας



Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου