8 Δεκ 2013

Τί να φυτεύσουμε το Δεκέμβρη.

Ο Δεκέμβριος αν και ο πρώτος μήνας του χειμώνα, μοιάζει δύσκολη εποχή για την παραγωγή σε λαχανόκηπους. Μοιάζει, δεν είναι. Όχι μόνο γιατί  υπάρχουν πολλά είδη φυτών που είναι ανθεκτικά ακόμα και στο ψύχος αλλά κυρίως γιατί η Ελλάδα στις περισσότερες περιοχές έχει ήπιο χειμώνα. Καιι στα μέρη όπου δεν είναι ήπιος,  καλλιεργούμε σε θερμοκήπιο η σε κάποιο προστατευμένο σημείο.

Μπορούμε να δοκιμάσουμε καλλιεργώντας διαφορετικές
ποικιλίες του ίδιου φυτού, με στόχο να επιλέξουμε την επόμενη φορά για φύτευση το είδος που ευδοκίμησε καλύτερα στις καιρικές συνθήκες της περιοχής μας, πειραματιζόμενοι με νέες ποικιλίες στο μέλλον για καλύτερα ακόμα αποτελέσματα.

Τα λαχανώδη φυτά σπέρνονται νωρίτερα, ωστόσο μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα σπορόφυτα όψιμης ποικιλίας, ώστε να προλάβει να αναπτυχτεί ο καρπός προτού ζεσταθεί πολύ ο καιρός. Τα λαχανώδης (Brassica oleracea) φυτά είναι τα πολλά ειδή λάχανου, το μπρόκολο και το κουνουπίδι που φυτεύονται σε απόσταση μεταξύ τους περίπου 50 με 70εκ και είναι έτοιμα για  συγκομιδή σε 100-150 μέρες ανάλογα με το είδος.

Φυτεύουμε σκελίδες από σκόρδα και κοκκάρι κρεμμυδιού σε απόσταση 15εκ μεταξύ τους η ανάμεσα στα άλλα φυτά για να τα προστατεύουν από τα ανεπιθύμητα έντομα.

Ας σπείρουμε ραπανάκι και σπανάκι πεταχτά στο χώμα και έπειτα από 15 μέρες αραιώνουμε τα νεαρά βλαστάρια ώστε να απέχουν 15εκ μεταξύ τους, για να είναι έτοιμα για συγκομιδή μετά από 45-60 μέρες το ραπανάκι και 80 μέρες για το σπανάκι.
Και σε λίγο καιρό η σπορά του Δεκεμβρίου θα αποφέρει τα δώρα της. Και σε λίγο καιρό η σπορά του Δεκεμβρίου θα αποφέρει τα δώρα της.

Μπιζέλια, κουκιά, ρεβίθι και φακές σπέρνονται σε ένα προστατευμένο από το κρύο σημείο και όταν μεγαλώσουν αρκετά, τα φυτεύουμε  έξω στο κρύο σε  απόσταση 50εκ περίπου το ένα από το άλλο. Μη ξεχάσουμε:  στα πεταχτά σπέρνουμε ρόκα, μυρώνι και καυκαλήθρα για να εξασφαλίσουμε πλούσιο άρωμα και γεύση στα φαγητά και τις σαλάτες.

Σε θερμοκήπιο η σε προστατευμένο από το κρύο σημείο μπορούμε να συνεχίζουμε να σπέρνουμε ή να φυτεύουμε έτοιμα σπορόφυτα σαλατικά, για συνεχόμενη συγκομιδή,  όπως μαρούλι, σέσκουλο, μιζούνα και μουστάρδα σε αποστάσεις 25εκ.

Δεν λησμονούμε τα χρώματα για τον κήπο και το μπαλκόνι, δηλαδή τα λουλούδια που ανθίζουν και τον χειμώνα:  πανσέδες, βιολέτες, κυκλάμινα, άλυσσο, ρείκι, γκαούρα και επίσης καλλωπιστικό λάχανο. Φυτεύουμε βολβούς π.χ. φρέζιες και τουλίπες  και ακόμα γυμνόριζα φυτά όπως τα τριαντάφυλλα για να χαρούμε τα άνθη τους την άνοιξη.

Εάν υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος μπορούμε να φυτέψουμε δέντρα φρούτων ή αλλιώς να επιλέξουμε για τον κήπο ποικιλίες νάνους: τώρα είναι καλή εποχή για να φυτέψουμε φουντουκιές, βερικοκιές, βανίλιες, δαμάσκηνα, κορόμηλα, κεράσια, βύσσινα, φραγκοστάφυλα ώστε να μεγαλώσουν και το καλοκαίρι να απολαύσουμε τα "δικά μας"  πεντανόστιμα φρούτα.



Πηγή:www.bostanistas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου