22 Δεκ 2013

Ως καλλιεργούμενα θα φορολογούνται τα χωράφια που είναι σε αγρανάπαυση.

Με διπλάσιο βασικό φόρο, δηλαδή 2 ευρώ ανά στρέμμα όπως ακριβώς και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα επιβαρύνονται τα αγροτεμάχια που βρίσκονται σε αγρανάπαυση.


Αυτό προβλέπει μια από τις τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον, μειώνεται στο μισό ο φόρος για αγροτεμάχια που είναι χέρσες και μη καλλιεργήσιμες
εκτάσεις.

Eξάλλου, για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων ροβλέπεται μηδενικός συντελεστής ειδικών κτηρίων, καθώς και μηδενικός συντελεστής βοηθητικών χώρων, και για τα ειδικά κτήρια κτηνοτροφικής χρήσης (σ.σ. το αρχικό σχέδιο αναφερόταν μονάχα στα αγροτικής χρήσης ειδικά κτήρια).

Παράλληλα, με άλλη τροπολογία προβλέπεται το ακαταταδίωκτο για τους προέδρους, τους διευθύνοντες συμβούλους και τα μέλη του Δ.Σ. της Έωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, το ακαταδίωκτο για τη μη καταβολή χρεών, φόρων, προστίμων και οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η διάταξη ισχύει για τα πρόσωπα που διετέλεσαν στις ως άνω θέσεις, από την 1/1/2010 και μέχρι τον ορισμό εκκαθαριστών

Άλλες αλλαγές προβλέπουν ότι:

-Τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, οικογένειες με ένα μέλος με αναπηρία άνω του 80% απαλλάσσονται από τον φόρο ακινήτων εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί. Το προηγούμενο όριο ήταν 9.000 ευρώ.
-Χαρακτηρίζονται ως ημιτελή και τα ακίνητα τα οποία έχουν ουσιαστικά αποπερατωθεί αλλά δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί και έτσι ο φόρος ακινήτων σε αυτά μειώνεται κατά 60%. Με αυτή τη διάταξη μειώνεται σημαντικά η επιβάρυνση των κατασκευαστών που έχουν απούλητα νεόδμητα ακίνητα. 
-Επιβάλλεται πλήρης φόρος ακινήτων σε όσους κατέχουν ακίνητα τα οποία ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

-Οι αγρότες οι οποίοι υπάγονται στο άρθρο 41 του κώδικα ΦΠΑ και υποχρεούνται στην υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, προμηθευτών και πελατών, υποβάλλουν για τις λιανικές συναλλαγές τους, συγκεντρωτικά δεδομένα (σ.σ. η πρόβλεψη συνιστά νέα ρύθμιση του νομοσχεδίου). Σε κάθε περίπτωση, ο προσδιορισμός του χρόνου, του τρόπου, της διαδικασίας υποβολής των καταστάσεων, καθώς και του ύψους της αξίας των στοιχείων, παραμένει στη δικαιοδοσία του γενικού γραμματέα Εσόδων.



To νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία επί των άρθρων. .


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου