22 Δεκ 2013

Ακτοτούρλι: το πτηνό που αντέχει στην κλιματική αλλαγή.

Χάρη στη μοναδική ικανότητα που έχει το ακτοτούρλι (Limosa lapponica baueri) να «κρίνει» τις καιρικές συνθήκες βρίσκεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε προνομιακή θέση έναντι των άλλων πτηνών καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν λόγω κλιματικής αλλαγής.


Κάθε χρόνο, το φθινόπωρο, το ακτοτούρλι ξεκινάει το ταξίδι του
από την Αλάσκα για τη Νέα Ζηλανδία. Διανύει μια απόσταση 11.000 χιλιομέτρων χωρίς να σταματήσει οπουδήποτε, ούτε μία φορά, για 8 έως 9 ολόκληρες ημέρες. Την άνοιξη ταξιδεύει πίσω στην Αλάσκα, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η τεράστια αυτή αντοχή του έχει αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ άλλων στην ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, στην αεροδυναμική μορφή του, στην ταχύτητα πτήσης, αλλά και στους ευνοϊκούς ανέμους.

«Έχουν μεγάλη εμπειρία και ξέρουν πότε πρέπει να εγκαταλείψουν την Αλάσκα, να επιλέξουν τη σωστή χρονική στιγμή, ώστε οι ατμοσφαιρικές συνθήκες να είναι κατάλληλες για το ταξίδι στη Νέα Ζηλανδία και οι άνεμοι να είναι ευνοϊκοί», εξήγησε μιλώντας στο BBC ο Ντέιβιντ Ντάγκλας από την αμερικανική Υπηρεσία Γεωλογικών Ερευνών. «Δεν πιστεύουμε ότι οι αλλαγές θα είναι τέτοιες που θα πρέπει να ανησυχούμε ότι [το ακτοτούρλι] δεν θα έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει τη μετανάστευσή του με εξίσου θαυμαστό τρόπο όπως τώρα».

Ο Ντάγκλας και οι συνάδελφοί του μελέτησαν πώς το ακτοτούρλι και άλλα πτηνά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν την αλλαγή των καιρικών συνθηκών στο μέλλον και το πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει τη μετανάστευσή τους.

Όπως φάνηκε από τη μελέτη, το ακτοτούρλι μπορεί να επιλέξει ακριβώς την κατάλληλη στιγμή για το ταξίδι του, ακόμη κι όταν οι ευκαιρίες είναι λιγότερες. «Οι εμπειρικές μελέτες έδειξαν με σαφήνεια ότι αυτά τα πτηνά δεν φεύγουν στην τύχη», διευκρίνισε ο Ντάγκλας. «Είναι πολύ καλά στο να καταλαβαίνουν πότε οι συνθήκες είναι ιδανικές και επίσης, βλέποντας τα αποτελέσματα των μοντέλων και τη μεταβλητότητα των διαθέσιμων “παραθύρων”, διαπιστώνουμε ότι έχουν αρκετές ευκαιρίες να επιλέξουν καλά “παράθυρα” για αυτή τη μετανάστευση, παρότι αυτά μειώνονται».


Πηγή:Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου