11 Δεκ 2013

Το βιολογικό γάλα είναι πιό υγιεινό.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Washington State University συνέκριναν την περιεκτικότητα των λιπαρών οξέων σε 400 μάρκες γάλακτος που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και διαπίστωσαν ότι τα βιολογικά γάλατα ήταν πλουσιότερα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Συγκεκριμένα, η μελέτη, που είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ για το γάλα, έδειξε ότι τα βιολογικά γάλατα περιείχαν παραπάνω
από τη διπλάσια ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων συγκριτικά με τα υπόλοιπα γάλατα. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική διαπίστωση, καθώς τα συγκεκριμένα λιπαρά είναι πολύ ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα κάνουν καλό στην καρδιά, σε αντίθεση με τα ω-6 λιπαρά που αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών, καρκίνου, φλεγμονών και αυτοάνοσων παθήσεων. Στα βιολογικά γάλατα η αναλογία μεταξύ ω-6 και ω-3 λιπαρών οξέων ήταν 2.3 προς 1, σε αντίθεση με τα μη βιολογικά γάλατα, στα οποία η αναλογία ήταν 5.8 προς 1.

Ο Dr Charles Benbrook, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τόνισε: «Μείναμε έκπληκτοι από το μέγεθος των διατροφικών διαφορών όσον αφορά την ποιότητα. Ενώ η συνολική περιεκτικότητα λίπους ήταν σταθερή σε όλα τα γάλατα, βρέθηκε μεγάλη ποικιλία στην αναλογία μεταξύ “υγιών” και “ανθυγιεινών” λιπαρών οξέων. Αλλαγές στη διατροφική ποιότητα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων μακροπρόθεσμα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας και ειδικά την υγεία των έγκυων γυναικών, των νεογέννητων, των παιδιών και των ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοαγγειακών παθήσεων». Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE.


Πηγή: top7news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου