11 Δεκ 2013

Στο Αγρίνιο το πρώτο εργοστάσιο μεταποίησης στέβιας ως τον Ιούλιο.

Μονάδα μεταποίησης στέβιας στην περιοχή του Αγρινίου δρομολογεί να δημιουργήσει η Ένωση Αγρινίου, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρός της Θωμάς Κουτσουπιάς, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 10 Δεκεμβρίου.

Η ποικιλία που θα καλλιεργηθεί στην περιοχή του Αγρινίου είναι η SRB128, με διάρκεια ζωής 5 έως 7 χρόνια ανά φύτευση.Η
ποικιλία που θα καλλιεργηθεί στην περιοχή του Αγρινίου είναι η SRB128, με διάρκεια ζωής 5 έως 7 χρόνια ανά φύτευση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για το πρώτο εργοστάσιο μερικής επεξεργασίας της στέβιας, το οποίο εκτός απ’ τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει και την εξ ορισμού προστιθέμενη αξία που θα δώσει στο προϊόν, θα αποτελέσει και την καλύτερη εγγύηση για την ίδια την καλλιέργεια: « Θα υπάρχει η σιγουριά στον παραγωγό, θα ξέρει ότι αυτό που καλλιεργεί θα απορροφηθεί και μάλιστα με 5ετές συμβόλαιο που θα καθορίζει την ποσότητα και την τιμή».

Ο ίδιος μίλησε για μια «νέα πορεία» στον πρωτογενή τομέα και για τις μεγάλες προοπτικές που διαγράφονται, χάρη στη συνεργασία με την EyroStevia και τη μητρική Sun Fruits, η προτίθεται να υποστηρίξει την προσπάθεια ώστε να καλλιεργηθούν χιλιάδες στρέμματα στην Αιτωλοακαρνανία.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της εταιρείας κ. Φωτόπουλος είπε ότι η εταιρία συνεργάστηκε με την Ένωση διότι πείστηκε απ’ την οργάνωση και το δυναμικό που διαθέτει και γνωστοποίησε ότι πρόθεση της εταιρείας είναι να έχει ολοκληρωθεί η μονάδα τον Ιούλιο. Άλλωστε την προσεχή καλλιεργητική περίοδο θα γίνουν οι πρώτες φυτεύσεις. Αρχικά 1.000 στρέμματα και σε βάθος 4-5 ετών ο στόχος είναι να μπουν στην καλλιέργεια χιλιάδες οικογένειες. Η ποικιλία που θα καλλιεργηθεί είναι η SRB128, με διάρκεια ζωής 5 έως 7 χρόνια ανά φύτευση, με την εταιρεία να παρέχει το φυτώριο και τη συγκομιδή να γίνεται με μηχανικό τρόπο.

Όσον αφορά την καλλιέργεια της στέβας, τους ενδιαφερόμενους ενημέρωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πέτρος Λόλας,  ο οποίος ασχολείται χρόνια με τη στέβια και που μετείχε στους πειραματικούς αγρούς που φυτεύτηκαν απ’ το 2006 στην περιοχή μας, οι οποίοι και έδωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα. Έως και διπλάσια απόδοση από άλλες περιοχές της χώρας!

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η καλλιέργεια προσομοιάζει με εκείνη του καπνού, άρα η μετάβαση μπορεί εύκολα να γίνει. Η στέβια φυτεύεται όπως ο καπνός, και αναβλαστάνει μόνο του για τα πολλά επόμενα χρόνια. Είναι φαρμακευτικό και ενεργειακό φυτό που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της σακχαρίνης σε φάρμακα και τρόφιμα, αλλά και ως πηγή ενέργειας. Είναι ετήσιο, κατάγεται από την Κεντρική Αμερική, δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και λίπασμα, προσφέρεται για μηχανική καλλιέργεια.

Η καλλιέργεια, λοιπόν, της στέβιας φαίνεται να είναι οικονομικά ανταποδοτική, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται φυτάρια που έχουν παραχθεί σε δίσκους και οι περισσότερες εργασίες  να γίνονται μηχανικά μεταφύτευση, σκάλισμα-ζιζανιοκτονία, συλλογή-θερισμός, ξήρανση). Τα ακατέργαστα  φύλλα της στέβιας είναι 30-40 φορές  πιο γλυκά από τη ζάχαρη, ενώ  η καθαρή γλυκαντική ουσία που  περιέχεται σε αυτά είναι  300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Αλλά το μυστικό της και το μεγάλο πλεονέκτημα της είναι, ότι δεν αποδίδει ούτε μία θερμίδα στον οργανισμό του ανθρώπου και δεν παρουσιάζει ενδείξεις για ανεπιθύμητες δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.




Πηγή: agrinioreport.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου