8 Δεκ 2013

Με Farmers Market και λογιστικά βιβλία θα κλείσει η ψαλίδα τιμών στα κηπευτικά.

Πρωτοβουλίες για τη μείωση της «ψαλίδας» των τιμών από τον παραγωγό στο ράφι προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την έρευνα της επιτροπής Ανταγωνισμού και τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγω για «καρτέλ ακρίβειας» στα οπωροκηπευτικά.


Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε ότι επίκειται η
νομοθετική ρύθμιση που θα διέπει τη λειτουργία των «Αγορών Παραγωγών» (Farmers’ Markets), όπου οι αγρότες θα μπορούν να πωλούν χωρίς μεσάζοντες τα προϊόντα τους, αλλά και η έναρξη από την 01/01/2014 της υποχρεωτικής καθιέρωσης βιβλίων εσόδων και εξόδων από τους αγρότες, που θα εξαλείψει το φαινόμενο των εικονικών τιμολογίων.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε τα εξής: «Με δύο σημαντικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα επιδιώκουμε να αμβλυνθεί το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις τιμές παραγωγού με τις τιμές στο ράφι. Το επόμενο διάστημα θα νομοθετήσουμε τις «Αγορές Παραγωγών», οπότε απευθείας οι αγρότες θα μπορούν να πουλούν χωρίς μεσάζοντες τα προϊόντα, άρα θα μειωθεί και η τιμή διακίνησης αυτών των προϊόντων.

Το δεύτερο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση και θα τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος, είναι η καθιέρωση βιβλίων εσόδων και εξόδων για τους αγρότες. Έως σήμερα, παρατηρείται το φαινόμενο, με το δέλεαρ της μεγαλύτερης επιστροφής Φ.Π.Α., αρκετοί αγρότες να ενδίδουν στον πειρασμό που τους υποβάλλουν οι έμποροι και σημειώνουν στα τιμολόγια πώλησης των αγροτικών τους προϊόντων υψηλότερες τιμές από τις πραγματικές που πούλησαν τα προϊόντα τους. Έτσι, όμως, νομιμοποιούν τους εμπόρους να πωλούν σε ακριβότερη τιμή το προϊόν στους καταναλωτές. Με την καθιέρωση βιβλίων εσόδων-εξόδων μπαίνει τέλος σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές. Στόχος μας είναι η εξυγίανση σε όλο το κύκλωμα διακίνησης των αγροτικών προϊόντων».


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου