22 Δεκ 2013

Κόλιαντρος: καλλιέργεια.

Φυτέψτε κόλιαντρο ελεύθερα. Ο κορίανδρος ή το κόλιαντρο είναι μονοετής πόα με έντονη οσμή,  ενώ ο βλαστός είναι όρθιος με χρώμα πράσινο που  την περίοδο της άνθησης γίνεται βιολετί ή και κόκκινο.
Προτιμά εδάφη γόνιμα, ενώ την πρώτη περίοδο ανάπτυξης του απαιτεί ικανοποιητική ποσότητα υγρασίας. Σε δεύτερη φάση, μετά την ανάπτυξη του βλαστού, ο κορίανδρος είναι πολύ ανθεκτικός στην ξηρασία και θεωρείται ξηρική καλλιέργεια. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο με απευθείας σπορά στο χωράφι, σε αποστάσεις φύτευσης 60 εκ. μεταξύ των γραμμών και 7-10
εκ. πάνω στη γραμμή. Τα φύλλα του κορίανδρου λόγω της διαφορετικής -σε σχέση με τους καρπούς- και ιδιαίτερης οσμής τους χρησιμοποιούνται σαν καρύκευμα σε σαλάτες, σούπες, αλλά και ντρέσιγκ.
Οι καρποί του κοριάνδρου χρησιμοποιούνται ως καρυκεύματα στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική, στην κατασκευή λικέρ και τον αρωματισμό μπύρας. Ταιριάζει με κρέατα και μανιτάρια ενώ χρησιμοποιείται πολύ σε ψωμιά και τουρσιά. Στην Αλγερία, το χρησιμοποιούν μαζί με αλατοπίπερο για να παστώνουν τα κρέατα.



Πηγή:www.geoponikiagora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου