11 Δεκ 2013

Αγελαδινό γάλα με το... σταγονόμετρο και το Σεπτέμβριο.

Συνεχίστηκε και το Σεπτέμβριο η μείωση της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος, όπως τα δίνει στη δημοσιότητα ο ΕΛΓΟ, Όλα αυτά σε μια περίοδο που ο κλάδος απειλείται από το ενδεχόμενο υλοποίησης των εξαγγελιών περί... επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα, με το πρόσχημα μείωσης των τιμών καταναλωτή.

Σε μια εποχή γίνεται λόγος για έξοδο από την κρίση μέσω του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής – κτηνοτροφικής
παραγωγής, αλλά και τόσος...ντόρος για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, τα νούμερα μόνο καλά δεν εμφανίζονται, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των κτηνοτρόφων και των φορέων τους.


Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έλληνες κτηνοτρόφοι αντικατοπτρίζονται πλήρως στα επίσημα στοιχεία για την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος. Σύμφωνα με αυτά, η πτώση στις παραγόμενες ποσότητες είναι συνεχής.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο η εικόνα είναι απογοηευτική. Η κάμψη συνεχίζεται με αποτέλεσμα και το μήνα αυτό – όπως ακριβώς όλους τους προηγούμενους να υπάρχει πτώση, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.


Τον περασμένο λοιπόν Αύγουστο η παραγωγή κυμάνθηκε στα επίπεδα των 52 χιλιάδων τόνων, από σχεδόν 48 χιλιάδες το 2012.


Αλλά η συγκεκριμένη τάση, εξακολουθεί να υφίσταται και τον επόμενο μήνα, τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα λοιπόν με τα φρέσκα" στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, η μείωση στην ποσότητα άγγιξε τους 3 χιλιάδες τόνους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Η κακή χρονιά φάνηκε από την αρχή

Με βάση τα στοιχεία του οργανισμού το πρώτο τρίμηνο του 2013 εμφανίζεται καθοδική πορεία στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος και στους τρεις μήνες, σε σχέση πάντα με την αντίστοιχη περίοδο το 2012, ενώ μειωμένες εμφανίζονται και οι  τιμές που εισπράττει ο παραγωγός κατά την ίδια περίοδο (πρώτο τρίμηνο του 2013).


Η καθοδική πορεία τόσο για τις τιμές που καρπώνεται ο παραγωγός όσο και της συνολικά παραχθείσας ποσότητας καταγράφεται στα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) για το αγελαδινό γάλα.


Τα στοιχεία αποτυπώνουν αν μη τι άλλο, την τάση εγκατάλειψης του επαγγέλματος από αρκετούς κτηνοτρόφους που δεν μπορούν ν' αντεπεξέλθουν, καθώς επίσης και τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ακρίβεια των ζωοτροφών, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες -ειδικά φέτος- και φυσικά η έλλειψη ρευστότητας.



Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου