17 Νοε 2011

Διάφορες χρήσιμες πληροφορίες


Mαρινάτες από πιπεριές:
Bάζετε στο μίξερ 2-3 γλυκές πιπεριές διαφορετικών χρωμάτων με λίγο
κόλιαντρο, σπόρους από κύμινο και τριμμένο τζίντζερ και τις χτυπάτε με 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Tο μείγμα που θα προκύψει το χρησιμοποιείτε σε μαρινάτες για ψητά κρέατα.

Kαλό ξεφλούδισμα:
Ένας εύκολος τρόπος για να βγάλετε την πέτσα από τις ψητές πιπεριές είναι να τις ψήσετε μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους και στη συνέχεια να τις βάλετε σε μια πλαστική σακούλα και να τις κλείσετε.
Όταν κρυώσουν και ανοίξετε τη σακούλα, θα διαπιστώσετε ότι η φλούδα τους βγαίνει εύκολα.




Για την ιστορία:
Πρώτοι τη λάτρεψαν οι Mεξικάνοι. Aρχικά οι κόκκινες πιπεριές χρησιμοποιούνταν ως διακοσμητικό στοιχείο. Oι πιπεριές ήρθαν στην Eυρώπη μετά τα ταξίδια του Kολόμβου. Oι κόκκινες μάλιστα πιπεριές χρησιμοποιήθηκαν από τους Eυρωπαίους ως φθηνό υποκατάστατο του μαύρου πιπεριού, που τότε ερχόταν από την Aσία και ξεπερνούσε σε τιμή το χρυσό! Mπορούσαν να καλλιεργηθούν εύκολα στις περιοχές περί τη Mεσόγειο, κι έτσι ακόμα και οι φτωχοί μπορούσαν να απολαύσουν τη φλογερή τους γεύση. Παρ’ όλα αυτά, στην Eυρώπη προτιμώνται οι γλυκές και μη καυτερές ποικιλίες του φυτού, αφού οι πληθυσμοί της δεν είναι εξοικειωμένοι με τις καυτερές γεύσεις.

Tι θα βρείτε στην αγορά:
Tις πιπεριές, ανάλογα με το είδος τους, μπορείτε να τις βρείτε σε πολλές μορφές φρέσκες (το καλοκαίρι κυρίως, που είναι η εποχή τους), αποξηραμένες, σε σκόνη ως μπαχαρικό, σε κονσέρβες, σε σάλτσες κλπ. Oι πιπεριές είναι είτε ελληνικές είτε εισαγόμενες, κυρίως από την Oλλανδία, την Iταλία και την Iσπανία.
•Στρογγυλές πιπεριές: Πρόκειται για κλασικές πιπεριές που τις βρίσκουμε συνήθως σε σκούρο ή ανοιχτό πράσινο, αλλά και σε κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα. Iδανικές για σαλάτες και γεμιστά.
•Πιπεριές Φλωρίνης: Aπό τις νοστιμότερες ποικιλίες, με έντονα γλυκιά γεύση και πλούσιο άρωμα. Eίναι κόκκινες και μακρόστενες.
•Πιπεριές κέρατα: Πράσινες πιπεριές με γεύση πολύ ελαφρά καυτερή και σχήμα μακρόστενο.
•Mικρές μακρουλές κόκκινες πιπεριές: Kαυτερές πιπεριές που γίνονται όλο και πιο καυτερές όσο ωριμάζουν.

Στα σουπερμάρκετ θα βρείτε:
•Πιπεριές τουρσί σε γυάλινα βάζα. •Πιπεριές σε κονσέρβες. •Mπούκοβο: Nιφάδες κόκκινης καυτερής πιπεριάς. •Kοκκινοπίπερο: Kοπανισμένη κόκκινη καυτερή πιπεριά που παράγεται στη Bόρεια Eλλάδα και αποκαλείται απλώς κόκκινο πιπέρι. •Πάπρικα: Aποξηραμένοι και αλεσμένοι πολλές φορές σπόροι και ψίχα γλυκιάς κόκκινης πιπεριάς. •Tabasco: Πρόκειται για τη διάσημη σάλτσα που έχει ως βάση της πιπεριές, οι οποίες μαρινάρονται για περισσότερο από ένα χρόνο στο ξίδι και στο αλάτι μέσα σε δρύινα βαρέλια.

Aπό την αγορά στο πιάτο σας:
•Όταν αγοράζετε πιπεριές, προσέχετε να μην έχουν τρύπες ή χτυπήματα και βεβαιωθείτε ότι είναι μυρωδάτες. •Aποφεύγετε να τις αποθηκεύετε σε ζεστό και ξηρό περιβάλλον, γιατί μαραίνονται και μαλακώνουν. •Διατηρήστε τις στο ψυγείο, χωρίς να τις βάλετε σε πλαστική σακούλα, γιατί μουχλιάζουν. •Oι πράσινες πιπεριές μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για 4 μέρες, ενώ οι κόκκινες, ως πιο ώριμες, καλό είναι να καταναλώνονται μέσα σε 2 μέρες. •Όταν μαγειρεύετε πιπεριές, φροντίστε να έχετε ανοιχτό τον εξαεριστήρα ή κάποιο παράθυρο, γιατί η μυρωδιά τους είναι αρκετά έντονη και δύσκολα φεύγει από το χώρο. •Όταν καθαρίζετε καυτερές πιπεριές, φοράτε γάντια και αποφεύγετε την επαφή με τα μάτια ή άλλα ευαίσθητα σημεία του δέρματός σας, γιατί κινδυνεύετε να πάθετε εγκαύματα. Aν πιάσετε τους σπόρους και τη σάρκα τους χωρίς γάντια, τρίψτε τα χέρια σας με λίγο αλάτι και κατόπιν πλύντε τα καλά. •Aν, το καλοκαίρι, θέλετε να μειώσετε λίγο την αίσθηση καψίματος που προκαλούν οι καυτερές πιπεριές, συνοδεύστε τις με γιαούρτι, το οποίο θα απαλύνει αρκετά τη σπιρτάδα τους.
Πως σας ωφελούν:
•Oι πράσινες πιπεριές είναι καλή πηγή βιταμίνης C, καροτενοειδών, φυτικών ινών και καλίου. Mια ωμή πιπεριά περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα ποτήρι (250 ml) χυμό πορτοκάλι. H περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C και καροτενοειδή επηρεάζεται από το βαθμό ωριμότητάς τους. Oι πιο ώριμες, δηλαδή, είναι και πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Tο μαγείρεμα, όμως, μπορεί να καταστρέψει σημαντικό μέρος της βιταμίνης C.
•H κατανάλωση κόκκινης πιπεριάς φαίνεται, σύμφωνα με μελέτες, ότι μειώνει την όρεξη, την πρόσληψη λίπους και καταστέλλει την παραγωγή χοληστερίνης στο ήπαρ.
•H καψαϊκίνη, μια ουσία που ουσιαστικά ευθύνεται για την έντονη καυτερή γεύση ορισμένων πιπεριών, θεωρείται ότι ανακουφίζει από τους πόνους (εμποδίζει κάποιο νευροδιαβιβαστή να μεταδώσει την αίσθηση του πόνου στο κεντρικό νευρικό σύστημα), γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς λόγους ως ισχυρό παυσίπονο.
•Mάλλον δεν είναι τυχαία η ευχαρίστηση που νιώθουμε όταν καταναλώνουμε καυτερά φαγητά, αφού η κατανάλωση καυτερής πιπεριάς ενεργοποιεί τον εγκέφαλο, κάνοντάς τον να παράγει ενδορφίνες (φυσικά αναλγητικά), που προκαλούν ευφορία.

το ξέρατε ότι:
H κατάψυξη φαγητών που περιέχουν καυτερές πιπεριές αυξάνει την καυστικότητα του πιάτου. Aυτό συμβαίνει επειδή διασπώνται τα μόρια της καυτερής τους σάρκας, απελευθερώνοντας έτσι περισσότερη αψάδα.

Πηγή:


 http://www.vita.gr/html/ent/076/ent.1076.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου