24 Νοε 2011

Εποπτική Αρχή Αγροτικών Συνεταιρισμών


Σάρκα και οστά έλαβε η υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα αναλάβει τον έλεγχο και τη διαχείριση του Μητρώου Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων (ΣΑΟ). Είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα για την υλοποίηση των διατάξεων του νέου Νομοσχεδίου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς που αφορά άμεσα και την Ημαθία. Πάντως, σύμφωνα με όσα δηλώνουν συνεταιριστές από το Νομό μας, το «στοίχημα» είναι η στελέχωση της Εποπτικής Αρχής και όχι απλά η δημιουργία της.


Αυτή τη στιγμή το κτίριο όπου στεγάζεται η Εποπτική Αρχή στην Αθήνα, έχει μόνο τρείς υπαλλήλους οι οποίοι διαχειρίζονται το μηχανογραφημένο σύστημα. Δηλαδή, ο κάθε συνεταιρισμός μπορεί να μπει στο σύστημα και να δηλώσει τα στοιχεία του. Αυτό όμως από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα, αν δεν υπάρξει πραγματικός έλεγχος για τη λειτουργία του. Δηλαδή για το αν παρουσιάζει ισολογισμό κάθε χρόνο, αν λειτουργεί κανονικά κάθε χρόνο και φυσικά αν δεν είναι «μαϊμού».

Ο νόμος Σκανδαλίδη

Η Εποπτική Αρχή Αγροτικών Συνεταιρισμών ιδρύθηκε πρόσφατα με τον νόμο Σκανδαλίδη για τους συνεταιρισμούς, που ισχύει από τις 21 Σεπτεμβρίου του 2011, με κύριους σκοπούς να αξιολογήσει τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, να εποπτεύσει την σύννομη λειτουργία τους και τους βοηθήσει στο έργο τους, το οποίο επιχειρεί να συμβάλλει σημαντικά στη δοκιμαζόμενη οικονομία της χώρας μας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, το βασικό εργαλείο της Εποπτικής Αρχής για να ανταποκριθεί όσον το δυνατόν πληρέστερα στην υλοποίηση των σκοπών της είναι το Εθνικό Μητρώο Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων ή Μητρώο ΣΑΟ, που συστάθηκε με τον παραπάνω νόμο και είναι μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων και πληροφοριών.

Νέα σχέση εμπιστοσύνης

Στο ξεκίνημα θα εγγραφούν στο Μητρώο ΣΑΟ μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2011, όλοι οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, οι Αναγκαστικοί Συνεταιρισμοί, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και οι Ενώσεις των Αναγκαστικών Συνεταιρισμών, μέσω ηλεκτρονικά υποβαλλόμενων αιτήσεών τους, όπως ορίστηκε από σχετική απόφαση του υπουργού. Η καταγραφή αυτή με τη διαδικασία που ακολουθείται, εγκαινιάζει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της Πολιτείας και των Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου