20 Ιαν 2012

«Χαμηλές πτήσεις» για τη βιομηχανική ντομάτα το 2011 – ελπίδες ανάκαμψης για το 2012.


Για σημαντική πτώση σε παραγωγή και στρεμματικές αποδόσεις στη βιομηχανική ντομάτα κατά την εφετινή καλλιεργητική σαιζόν, η οποία οδήγησε σε ζημίες τους παραγωγούς του προϊόντος, κάνει λόγo μιλώντας στο paseges.gr ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος της ΕΑΣ Λιβαδειάς, κ. Γιώργος Ανέστης.
Στη φωτό ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Γιώργος Ανέστης

Η αποσύνδεση των επιδοτήσεων έφερε πτώση της παραγωγής τουλάχιστον 70% εξηγεί μιλώντας στο paseges.gr ο κ. Ανέστης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι αγρότες, να επωφεληθούν ουσιαστικά μόνον από τα ποσά των ενισχύσεων κι όχι τις περσινές εμπορικές τιμές.

Η συνολική πτώση της παραγωγής, ωστόσο, επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση των στρεμματικών αποδόσεων, ανέφερε ο γραμματέας της ΠΑΣΕΓΕΣ.


«Ενδεικτικά για την Ομάδα Παραγωγών της ΕΑΣ Λιβαδειάς, η στρεμματική απόδοση δεν ξεπέρασε τους 6,5 τόνους το στρέμμα. Με δεδομένες τις περσινές τιμές περί τα 70 ευρώ/ τόνο και το κόστος παραγωγής που προσέγγισε τα 500 ευρώ το στρέμμα, μπορούμε με βεβαιότητα να μιλήσουμε για κακή χρονιά της βιοχανικής ντομάτας και των παραγωγών της», τόνισε ο κ. Ανέστης.

«Πρέπει ν’ ανέβει η στρεμματική απόδοση»

«Δεδομένου του υψηλού κόστους παραγωγής που ανέφερα, για να αποκομίσουν κέρδος οι αγρότες το 2012, πρέπει να επιτύχουμε αποδόσεις περί τους 7,5 – 8 τόνους το στρέμμα. Αλλά και πάλι, θα πρέπει οι εμπορικές τιμές του προϊόντος να σημειώσουν μια άνοδο της τάξης των 20 λεπτών ανά κιλό, δηλαδή να φτάσουν στα 90 λεπτά του ευρώ. Για να γίνει βέβαια αυτό, είναι ανάγκη να ‘τσιμπήσει’ η τιμή του πολτού πανευρωπαϊκά, κάτι που φαίνεται να ισχύει τουλάχιστον για τη δεδομένη χρονική στιγμή».

Σ’ αυτή την περίπτωση, ο αγρότης μπορεί να επωφεληθεί και να προσδοκά να αποκομίσει ένα καθαρό κέρδος της τάξης των 150 – 200 ευρώ το στρέμμα.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου