22 Ιαν 2012

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Απειλή για το περιβάλλον τα απορρίμματα νωπών και συσκευασμένων τροφίμων.


Να μειωθούν τα απορρίμματα τροφίμων κατά το ήμισυ, επιθυμεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προειδοποιώντας ότι τα νωπά και συσκευασμένα τρόφιμα που πετιούνται έξω κάθε μέρα αποτελούν απειλή για το περιβάλλον της Ευρώπης και τις προσπάθειες για μείωση της παγκόσμιας φτώχειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι έως και 140 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών τροφίμων και φυτών παράγονται κάθε χρόνο στην ΕΕ, με την αντιστοιχία ανά άτομο να ανέρχεται στα 300 κιλά (300kg/άτομο) - τα 2/3 των οποίων είναι εδώδιμα.

Η Ευρωβουλευτής Salvatore Caronna (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Ιταλία) δήλωσε σε
συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο στις 18 Ιανουαρίου ότι η Επιτροπή θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να αναπτύξει μια στρατηγική για τα απόβλητα τροφίμων. «Για πρώτη φορά ένα Ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο ασχολείται με το θέμα και πρόκειται να παροτρύνει τα άλλα θεσμικά όργανα να δράσουν ανάλογα», δήλωσε η Caronna, εισηγητής του Κοινοβουλίου για το ψήφισμα. «Τώρα το μπαλάκι είναι στο γήπεδο της Επιτροπής και η Επιτροπή πρόκειται πολύ γρήγορα να επανέλθει με απαντήσεις."
Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα eurΑctiv.com, oι ευρωβουλευτές θέλουν να μειώσουν τα απορρίμματα τροφίμων κατά το ήμισυ στην ΕΕ με μέτρα όπως η ενθάρρυνση της μικρής και μεσαίας κλίμακας γεωργίας και παραγωγής καλλιεργειών που είναι προσανατολισμένα στις ανάγκες της τοπικής αγοράς. Ζητούν, επίσης, αναθεώρηση των ημερομηνιών λήξης στα συσκευασμένα τρόφιμα.

Το ψήφισμα χαρακτηρίζει ανήθικη την ύπαρξη απορριμμάτων φαγητού σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει αύξηση του πληθυσμού και αυξανόμενες διατροφικές προκλήσεις στις φτωχές χώρες που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε αλλαγές του κλίματος.
«Η ζήτηση για τρόφιμα θα μπορούσε κάλλιστα να είναι περισσότερη από την πραγματική προμήθεια τροφίμων και την δυνατότητα παραγωγής και θα πρέπει αυτό να το εντάξουμε στην σκέψη μας,» είπε η Caronna.
Αν και οι βιομηχανίες παρασκευής και επεξεργασίας τροφίμων αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή απορριμμάτων, ο συνδυασμός νοικοκυριών και εστιατορίων είναι μακράν πιο επιπόλαιος. Συγκριτικά, τα σούπερ μάρκετ είναι σχετικά αποτελεσματικά, λέει αναφορά του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Επιτροπής (JRC).

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου