28 Ιαν 2012

Έξι προβλήματα διαπιστώνει η ΡΑΕ στις συνδέσεις φ/β σε ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΗ.


Έξι προβλήματα καταγράφει η ΡΑΕ στη λειτουργία των διαχειριστών των δικτύων και της συμμόρφωσή τους με τις υποχρεώσεις που προβλέπονται (βάσει του νόμου 3851/10).
Η διαπίστωση των προβλημάτων από την ΡΑΕ προήλθε μετά την καταγγελία της εταιρείας Enfinity που περιμένει την  τελική απόφαση της ρυθμιστικής αρχής. Η ΡΑΕ έχει καλέσει την ΔΕΗ και το ΔΕΣΜΗΕ να καταθέσουν γραπτώς τις απόψεις τους, το σκεπτικό όμως της απόφασης που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα διαπιστώνει πως:  
1) Τόσο η ΔΕΗ όσο και ο ΔΕΣΜΗΕ δεν έχουν μέχρι σήμερα ανταποκριθεί στη δημοσιοποίηση της σειράς προτεραιότητας των αιτήσεων σύνδεσης με το δίκτυο και το σύστημα μεταφοράς.

2) Εξακολουθεί να μην πληρούνται, και από τους δύο Διαχειριστές, η απαίτηση του νόμου για δημοσιοποίηση των αιτημάτων σύνδεσης από τον ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε., όσο και η απαίτηση του νόμου για (έγκαιρη) δημοσιοποίηση των αιτημάτων σύνδεσης από τη ΔΕΗ.
3) Εξακολουθεί να μην πληρούται η απαίτηση του νόμου για ανά δίμηνο δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με σύνδεση σταθμών ΑΠΕ και από τους δύο Διαχειριστές.
4) Στις σχετικές καταστάσεις της ΔΕΗ Α.Ε. δεν φαίνεται η ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μην είναι σαφής ο χρόνος που μεσολαβεί για την δημοσιοποίηση των ως άνω πληροφοριών.
5) Εκκρεμεί ακόμη η ανάρτηση στον ιστότοπο της ΔΕΗ Α.Ε. των τεχνικών προδιαγραφών σύνδεσης παραγωγών στα δίκτυα διανομής και του Οδηγού για τη σύνδεση Φ/Β σταθμών στο δίκτυο, όπως έχει ζητήσει η ΡΑΕ.
6) Εκπρόσωποι του διαχειριστή δικτύου χαρακτηρίζουν προφορικά περιοχές ως κορεσμένες, χωρίς να υπάρχει σχετική Απόφαση της ΡΑΕ, κάτι που αντιβαίνει στο ρυθμιστικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητες της ΔΕΗ.
Η καταγγελία της εταιρείας  Enfinity
Η εταιρεία Enfinity καταγγέλλει έξι προβλήματα – παραλείψεις των διαχειριστών. Συγκεκριμένα:
1. Τη μη δημοσιοποίηση από τους Διαχειριστές πληροφοριών σχετικά με τις αιτήσεις σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ που υποβάλλονται προς αυτούς.
2. Τη μη παροχή ενημέρωσης σχετικά με την εξέλιξη των ανωτέρω αιτημάτων σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ (π.χ. ότι υποβλήθηκε προσφορά σύνδεσης).
3. Τις καθυστερήσεις από τους Διαχειριστές σε ότι αφορά την έκδοση προσφοράς σύνδεσης με σχέση με τα όσα ορίζονται στον ν.3851/2010 (Άρθρο 21).
4. Το χαρακτηρισμό (προφορικά), από εκπροσώπους του Διαχειριστή Δικτύου, περιοχών του Διασυνδεδεμένου Δικτύου Διανομής ως κορεσμένων χωρίς να υπάρχει σχετική Απόφαση της ΡΑΕ.
5. Τη μη παροχή στοιχείων σχετικά με την κατάσταση του τοπικού δικτύου.
6. Τη μη παροχή πληροφοριών σχετικά με τις τεχνικές απαιτήσεις σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου