19 Δεκ 2011

Αγροτική ανάπτυξη, εργαλεία διαχείρισης κινδύνου και καινοτομία στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων των ευρωπαίων Υπουργών Γεωργίας.


Σύμφωνα με ενημέρωση του Γραφείου των Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ με τη συμμετοχή και του Κροάτη Υπουργού Γεωργίας κ. Mikolic (παρατηρητής μέχρι την πλήρη ένταξη της Κροατίας στις 01/07/13) συνεδρίασε στις Βρυξέλλες στις 15-16/12/11 το τελευταίο υπό Πολωνική Προεδρία Συμβούλιο Υπουργών γεωργίας της Ε.Ε. Κύριο αντικείμενο διαπραγμάτευσης ήταν μία συζήτηση προσανατολισμού και ανταλλαγή απόψεων για την αγροτική ανάπτυξη (β΄ πυλώνας) και το σύνολο των εργαλείων διαχείρισης κινδύνου καθώς και η καινοτομία.
Η σημερινή συζήτηση έρχεται σε συνέχεια της συζήτησης προσανατολισμού που προηγήθηκε τον Νοέμβριο για τις άμεσες ενισχύσεις (α’πυλώνας),  την Κοινή Οργάνωση της Αγοράς και τη χρηματοδότηση της ΚΑΠ.


Η πρόταση για την αγροτική ανάπτυξη,  σύμφωνα με το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  προσαρμόζει την ισχύουσα νομοθεσία υπό το φώς της πείρας που αποκτήθηκε,  εξασφαλίζει τη συνοχή με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και καθορίζει τις κοινές προτεραιότητες για την αγροτική ανάπτυξη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.  Οι προτεραιότητες αυτές είναι:


Η προώθηση της μεταφοράς γνώσης και της καινοτομίας,
Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας,
Η διαφύλαξη των οικοσυστημάτων,
Η προώθηση της οργάνωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων και η διαχείριση κινδύνων,
Η αποδοτικότητα των πόρων και η στροφή σε μια πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία,
Καθώς και η κοινωνική ένταξη,  η μείωση της φτώχειας και η οικονομική ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές.

Όπως προέκυψε από τις μέχρι τώρα συζητήσεις στο Συμβούλιο για το β΄πυλώνα υπάρχει γενικότερη συναίνεση και αποδοχή και οι αντιθέσεις μεταξύ Υπουργών και Επιτροπής είναι πολύ μικρότερες από τις αντιθέσεις των μέτρων του α΄πυλώνα με σημαντικότερες εκείνες της ανακατανομής των ενισχύσεων μεταξύ των Κρατών-μελών και των μέτρων του «πρασινίσματος» της ΚΑΠ.

Η Ελληνική Αντιπροσωπεία στην παρέμβασή της στο Συμβούλιο  μεταξύ των άλλων τόνισε :

Τα εργαλεία και τα μέσα που προτείνονται αποτελούν μια καλή βάση για να αναπτύξουν τα Κράτη-Μέλη στρατηγικές και προγράμματα και να τα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις δικές τους δομές.

Η πρόταση της Επιτροπής χρήζει παραπέρα βελτίωσης έτσι ώστε να παρέχει επαρκή διαχειριστική ευελιξία με μέτρα απλά κατανοητά και εφαρμόσιμα.


Εκφράζει την αντίθεσή της  και τον  προβληματισμό της  για τη μείωση του προϋπολογισμού του β΄πυλώνα,  ζήτησε να υπάρξει ισορροπία και ισονομία στην κατανομή της στήριξης μεταξύ των Κρατών-μελών λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατανομή.

Ο β΄ πυλώνας οφείλει να υποστηρίζει την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας και την προστασία της από την έκρηξη των τιμών των εισροών,  τη διακύμανση των τιμών και τις διατροφικές κρίσεις.


Τα προτεινόμενα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου,  είναι ένα θετικό βήμα στην αντιστάθμιση σημαντικών απωλειών του αγροτικού εισοδήματος,  κρίνονται αναγκαία και απαραίτητα, χρήζουν εντούτοις περαιτέρω βελτίωσης γιατί στην πράξη πολλές φορές αποδεικνύονται ανεπαρκή,  γιατί οι κίνδυνοι είτε των αγορών,  είτε των φυσικών φαινόμενων είναι κατά κανόνα απρόβλεπτοι  και γίνονται διαρκώς συχνότεροι και εντονότεροι.

Οι συζητήσεις για το μέλλον της ΚΑΠ θα συνεχιστούν το 2012 στη διάρκεια της δανέζικης και κυπριακής Προεδρίας.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου