29 Μαρ 2012

Επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ στην Κ. Μακεδονία.

Επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), καταγράφηκαν στην Κεντρική Μακεδονία μέχρι το τέλος του 2011, με αποτέλεσμα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων, που αδειοδοτήθηκαν στην περιοχή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να φτάνει πλέον στα 83,4 MW (μεγαβάτ).
Σχεδόν ένα στα δύο ΜW (ποσοστό 49%) παράγεται με αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, ενώ ακολουθούν τα υδροηλεκτρικά έργα (34%), η βιομάζα (9%) και οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί (8%). Μονάδες ισχύος 18 MW αδειοδοτήθηκαν εντός του 2011.

Συνολικά στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης, η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ πλησιάζει τα 250 MW και αφορά κυρίως σε έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω αναπτυξιακών νόμων ή στο πλαίσιο κοινοτικών προγραμμάτων.


Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί χάρη σε αυτά περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο γενικός διευθυντής Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, δρ Παναγιώτης Γεωργιάδης, με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου για το έργο REN-REN (στο οποίο συμμετέχουν ως εταίροι14 περιφέρειες από 13 κοινοτικές χώρες).

Σύμφωνα με τη συντονίστρια του REN-REN και στέλεχος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Νίνα Γραμματικοπούλου, στις αιτήσεις αδειοδότησης που δέχεται η περιφέρεια, αυξανόμενη τάση εντοπίζεται σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, λιγότερη είναι η ζήτηση για υδροηλεκτρικά (καθώς κάποιες περιοχές έχουν ήδη «κλείσει») και ξεκινούν δυναμικά και τα αιολικά. Σημαντική, είναι, εξάλλου, η προοπτική και για τα γεωθερμικά πεδία.

Γερμανικό ενδιαφέρον

Η δυναμική της περιοχής της Μακεδονίας και της Θράκης, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των ΑΠΕ, δεν περνάει κατά τα φαινόμενα απαρατήρητη από υποψήφιους και φορείς της Γερμανίας, καίτοι το ενδιαφέρον είναι ακόμη πρώιμο.

Όπως γνωστοποίησε στη συνέντευξη Τύπου ο Βόλφγκανγκ Σουλτς (Wolfgang Schulz), ειδικός σύμβουλος σε θέματα αιολικής ενέργειας του υπουργείου Επιστημών του κρατιδίου Σλέσβιγκ-Χολσταϊν (Schleswig-Holstein), επικεφαλής εταίρου του έργου REN-REN, o ίδιος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από τη Δευτέρα και έχει ήδη διερευνήσει κάποιες προοπτικές επενδύσεων.

Το ενδιαφέρον του κ. Σουλτς προσήλκυσαν, σύμφωνα με τον ίδιο, δημόσιες εκτάσεις της Μακεδονίας, που προσφέρονται για την εγκατάσταση ΑΠΕ, αν και ουδέν αποφασίστηκε. Ο κ.Σουλτς θα μεταφέρει τις παρατηρήσεις και τις διαπιστώσεις του στην περιφερειακή κυβέρνηση του κρατιδίου, ώστε να διαφανεί αν όντως υπάρχει προοπτική επένδυσης, ποια πρέπει να είναι η σχετική διαδικασία και πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η συνεργασία σε αυτό το πεδίο. Πάντως, σχετικές αποφάνσεις φαίνεται δύσκολο να ληφθούν πριν από τον Ιούνιο, καθώς για τις 6 Μαΐου έχουν προγραμματιστεί οι περιφερειακές εκλογές του κρατιδίου.

Ερωτηθείς ποια είναι τα κυριότερα εμπόδια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και την προσέλκυση σχετικών επενδύσεων στην Ελλάδα (σ.σ. στο πλαίσιο του έργου REN-REN καταγράφηκαν 38 τέτοια εμπόδια, στις 14 συμμετέχουσες περιοχές), ο κ.Σουλτς σημείωσε ότι τα προβλήματα αυτά δεν διαφοροποιούνται σε σχέση με άλλες χώρες, απαριθμώντας τεχνικές παραμέτρους και ζητήματα χρηματοδότησης. Νωρίτερα, είχε επισημανθεί το «αγκάθι» της γραφειοκρατίας, αλλά και το γεγονός ότι η υποδοχή τέτοιου είδους επενδύσεων [από τις κοινωνίες] δεν είναι πάντα η καλύτερη δυνατή.

Το έργο REN-REN, προϋπολογισμού 2,095 εκατ. ευρώ για τους 14 εταίρους, ξεκίνησε το 2010, είναι διάρκειας 36 μηνών, ενώ προσεγγίζεται μέσα από τέσσερις άξονες: στρατηγικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ σε περιφερειακό επίπεδο, αδειοδότηση επενδύσεων του είδους, προώθηση της ανάπτυξης της αγοράς εργασίας, της έρευνας και της καινοτομίας και χρηματοδότηση/κίνητρα.

Στόχος του είναι η προώθηση των ΑΠΕ, με μεταφορά της τεχνογνωσίας, που διαθέτουν κάποιες «έμπειρες» σε ενεργειακά θέματα ευρωπαϊκές περιφέρειες, προς τις «μαθητευόμενες», που υστερούν. Από την έναρξη του έργου, οι εταίροι -προερχόμενοι από τις χώρες Ελλάδα (η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης), Γερμανία, Σουηδία, Ισλανδία, Κύπρος, Ισπανία, Γαλλία, Ρουμανία, Πολωνία, Τσεχία και Ουγγαρία- έχουν εντοπίσει πάνω από 45 καλές πρακτικές.

Δωρεάν πάρκινγκ για πράσινα ΙΧ και μεταπτυχιακά για τις ΑΠΕ

Με έμπνευση από τις καλές πρακτικές άλλων χωρών, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης προτείνει, σε πρώτη φάση, την υιοθέτηση δύο από αυτές: την παραχώρησης δωρεάν θέσεων στάθμευσης από τους δήμους σε ΙΧ πράσινης τεχνολογίας και την ενίσχυση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων για τις ΑΠΕ σε ελληνικά πανεπιστήμια.

Οι δύο προτάσεις δεν έχουν ακόμη εγκριθεί οριστικά, αλλά υπενθυμίζεται ότι για την πρώτη έχει ήδη πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους δημάρχους Καλαμαριάς, Θέρμης και Θεσσαλονίκης, ώστε να υπογραφούν μνημόνια, που θα δηλώνουν σαφώς την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν το μέτρο, παραχωρώντας κάποιες δωρεάν θέσεις.

Πηγή:


http://www.paseges.gr/el/news/Ependyseis-anw-twn-100-ekat.-eyrw-stis-APE-sthn-K.-Makedonia