27 Μαρ 2012

Αναθεώρηση ορίων ασφάλειας γεωργικών προϊόντων από την Κομισιόν.


Tα μέταλλα υπάρχουν στο περιβάλλον εξαιτίας φυσικών διεργασιών (ηφαιστειακή δραστηριότητα, αποσάθρωση βράχων) ή/και ανθρωπογενών παραγόντων (βιομηχανική δραστηριότητα, καύση απορριμμάτων, απόβλητα). Η αύξηση της συγκέντρωσής τους στα νωπά γεωργικά προϊόντα προκαλείται από χρήση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, κοπριάς, "λάσπης" από τον καθαρισμό λυμάτων, αλλά και από τον αέρα.
Με αυτή την εισαγωγική διευκρίνιση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απάντησε σε σειρά ερωτημάτων του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Δανέλλη για την παρουσία των βαρέων μετάλλων στα νωπά γεωργικά προϊόντα και τους τρόπους διασφάλισης της δημόσιας υγείας.



Συγκεκριμένα, στο ερώτημα του ευρωβουλευτή γιατί δεν έχουν ορισθεί ανώτατα επιτρεπτά όρια για μέταλλα όπως ο υδράργυρος, το αρσενικό, το νικέλιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το χρώμιο, η Κομισιόν απάντησε τα εξής:


1.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) θα δώσει μέχρι τα μέσα 2012 επικαιροποιημένη γνωμοδότηση για τον υδράργυρο, που μπορεί να περιέχεται στα νωπά γεωργικά προϊόντα σε μειωμένης τοξικότητας μορφή

2.  Εξετάζει την εισαγωγή ανώτατων ορίων για το αρσενικό στο ρύζι

3. Έως τώρα δεν έχουν διατυπωθεί ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων από το νικέλιο, τον ψευδάργυρο και το χαλκό στα νωπά γεωργικά προϊόντα, που να απαιτούν ρυθμιστικές ενέργειες.

Πηγή:


http://www.paseges.gr/el/news/Anathewrhsh-Oriwn-Asfaleias-Gewrgikwn-Proiontwn-apo-thn-Komision