27 Μαρ 2012

Προγράμματα στο παρά πέντε για νέους αγρότες, έρευνα για την επιστροφή των νέων στην ύπαιθρο και επίσπευση των συμβολαίων μίσθωσης αγροτικής γης ανακοίνωσε προεκλογικά ο Σκανδαλίδης.


«Άρωμα» εκλογών είχε η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 27 Μαρτίου, στον 6ο όροφο της Αχαρνών 2. Παρότι, το ενδιαφέρον όλων ήταν στραμμένο στο παρασκήνιο της απόσυρσης του νομοσχεδίου περί οργάνωσης και λειτουργίας του «Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – Δήμητρα», ο κ. Σκανδαλίδης παρουσίασε έρευνα σύμφωνα με την οποία 1,5 εκατ. νέοι προτίθενται να επιστρέψουν στην περιφέρεια. Παράλληλα, ανακοίνωσε την προκήρυξη προγράμματος ενίσχυσης των νέων αγροτών ενώ τόνισε ότι θα εντατικοποιηθεί η διαδικασία υπογραφής συμβολαίων για τα αγροκτήματα που διαθέτει προς μίσθωση το ΥπΑΑΤ. Το ερώτημα που πλανάται βέβαια είναι πως θα υλοποιηθούν όλα αυτά αφού οι ημέρες της σημερινής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ μετρούν αντίστροφα μέχρι την ημερομηνία των εκλογών. Επίσης ο κ. Σκανδαλίδης διαβεβαίωσε ότι ο νόμος που αποσύρθηκε από την Βουλή δεν θα έχει κανένα αρνητικό αντίκτυπο στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – Δήμητρα αφού ήδη έχει εφαρμοστεί ΚΥΑ που τον ιδρύει. «Απλώς θέλησα να
κατοχυρώσω με νόμο του κράτους το έργο του Οργανισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αν μετά τις εκλογές έρθουν κάποιοι και τον καταργήσουν είναι δικαίωμά τους.

«Πιστεύω ότι η στρατηγική που έχει στόχο την εκπαίδευση και την έρευνα μέσα από τον Οργανισμό έχει μέλλον. Με αυτόν τον Οργανισμό θέλουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες που θα βοηθήσουν τον κόσμο που θέλει να πάει στην ύπαιθρο να μείνει εκεί», πρόσθεσε για το θέμα ο κ. Σκανδαλίδης.

Ενίσχυση νέων αγροτών
Παράλληλα, ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται η ενίσχυση των νέων αγροτών. Σε πρώτη φάση το μέτρο 112 θα επαναπροκηρυχθεί και αρχικά θα πριμοδοτεί τους ανέργους. Συγκεκριμένα θα δοθεί πριμ 10.000 ευρώ σε συνολικά 6.000 νέους αγρότες. «Αυτό θα αποτελέσει μια καλή βοήθεια για το ξεκίνημα», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι αμέσως μετά θα γίνει ενεργοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων (μέσα από προγράμματα σχεδίων βελτίωσης, ποιότητας αγροτικών προϊόντων κ.α.). «Ειδικότερα τα σχέδια βελτίωσης θα βοηθήσουν τους νέους αγρότες να αποκτήσουν κάποια καλλιεργητικά πρότυπα αλλά και τον αναγκαίο εξοπλισμό που θα χρειαστούν», συμπλήρωσε. Επιπλέον, το υπουργείο έχει καταρτίσει πλήρεις φακέλους για 52 προϊόντα, με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την καλλιέργειά τους, τις στρεμματικές αποδόσεις κ.α.

Έρευνα
Παρουσιάζοντας την έρευνα, την οποία διενέργησε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο Οργανισμός Δήμητρα, ο υπουργός ανέφερε ότι οι μισοί (50%) από όσους σκοπεύουν να επιστρέψουν στην περιφέρεια θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία). Από τους υπόλοιπους θέλει να ασχοληθεί το 18,3% με τον τουρισμό, το 14,2% με την επικοινωνία, το 11,8% με την εκπαίδευση, το 10,6 με την ενέργεια, το 7% με το εμπόριο, το 6,7% με τον αγροτουρισμό και το 5,8% με την εστίαση.
Από την έρευνα προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που επιθυμούν να επιστρέψουν στην ύπαιθρο είναι πτυχιούχοι (απόφοιτοι πανεπιστημίων – ΤΕΙ).
Επίσης όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, το 2010 – σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία – επέστρεψαν στην περιφέρεια 60.000 άτομα, τα οποία ασχολήθηκαν με τον πρωτογενή τομέα. Από αυτούς το 1/3 έχει πτυχίο ή μεταπτυχιακό.
Οι ηλικίες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και να επιστρέψουν στην περιφέρεια είναι μεταξύ 25 και 44 ετών. Μάλιστα το 70% - σύμφωνα με τον υπουργό – θα έφευγε ακόμα και αν έπαιρνε ίδιο ή και μικρότερο εισόδημα αρκεί να είχε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Επίσης, ο κ. Σκανδαλίδης παρουσιάζοντας την έρευνα ανέφερε ότι αυτοί που σκέφτονται να εγκαταλείψουν την πόλη και να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα ενδιαφέρονται τόσο για τις παραδοσιακές όσο και για τις βιολογικές – εναλλακτικές καλλιέργειες. Ειδικότερα, ο υπουργός τόνισε ότι χωρίς να μπορεί να βγει κάποιο απόλυτο νούμερο, η έρευνα δείχνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ενδιαφέρεται να επιστρέψει στην ύπαιθρο από τα αστικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης πλησιάζει το 1,5 εκατ.

Οι καλλιέργειες που ενδιαφέρουν τους νέους που σκοπεύουν να ασχοληθούν με την γεωργία σύμφωνα με την έρευνα είναι οι εξής:
Ελιά – Λάδι: 51,5%
Βιολογικά Προιόντα: 51%
Βιοκαύσιμα: 12,1%
Αρωματικά φυτά: 33,3%
Λαχανικά: 31,8%
Αμπέλι – Κρασί: 30,3%
Μανιτάρια: 24,2%
Τρούφα: 21,2%
Ρόδια: 19,7%
Στέβια: 13,6%
Φρούτα: 13,6%
Μικροπολιτικές σκοπιμότητες
Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην διαδικασία υπογραφής συμβολαίων για το πρόγραμμα μίσθωσης αγροτικής και κτηνοτροφικής γης του ΥπΑΑΤ, ο κ. Σκανδαλίδης απάντησε ότι υπάρχει καθυστέρηση λόγω μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων σε κάποιες Περιφερειακές Ενότητες επειδή κάποιοι θέλουν να δείξουν ότι ενδιαφέρονται για την εντοπιότητα. Επίσης υποσχέθηκε ότι από αυτή την εβδομάδα και στο εξής θα μπει σε συνεχή ροή η υπογραφή συμβολαίων. Και συμπλήρωσε πως «μέχρι σήμερα έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις στο θέμα αυτό οι οποίες οφείλονται και στον περιορισμό της υπερωριακής απασχόλησης των ελεγκτών των αγροτεμαχίων».

Τέλος να σημειωθεί ότι σε ερώτηση του ΑγροΤύπου αν αυτή ήταν η τελευταία συνέντευξη του κ. Σκανδαλίδη από την θέση του υπουργού ΑΑΤ μας διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει και επόμενη, απολογιστική του έργου του.

Πηγή:


http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=71535