24 Μαρ 2012

Στήνοντας ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος.


Πρόκειται να φύγετε για ταξίδι και ανησυχείτε για την τύχη των αγαπημένων σας λουλουδιών, λαχανικών η κηπευτικών  που τόσο στοργικά διατηρείτε στο μπαλκόνι σας. Η καλύτερη λύση για σας είναι ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Ποτίζει τακτικά όσο εσείς λείπετε και διατηρεί ζωντανά τα πολυαγαπημένα σας φυτά κατά τη διάρκεια της απουσίας σας.

Εάν λοιπόν το σκέφτεστε σοβαρά να εγκαταστήσετε και εσείς ένα τέτοιο σύστημα ίσως βρείτε χρήσιμες τις παρακάτω υποδείξεις, που προέκυψαν από την προσωπική μου εμπειρία στο δικό μου μπαλκόνι.



ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


1. Αποφύγετε την αγορά του συστήματος αν δεν έχετε πολλές γλάστρες. Η πραγματοποίηση της δαπάνης για 4 – 5 γλαστράκια δεν αξίζει.




2. Φροντίστε ώστε οι γλάστρες σας να έχουν παρόμοιο μέγεθος, γιατί οι συνήθεις ποτιστικοί σωλήνες δεν είναι τόσο εύκαμπτοι ώστε να μπορούν να γεφυρώσουν μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Σε αντίθετη περίπτωση ομαδοποιείστε σε μια μεριά όλες τις ψηλές γλάστρες και από την άλλη τις κοντές και προσπαθήστε η μετάβαση να γίνεται όσο το δυνατόν πιο ομαλά.



3. Διατάξτε τα φυτά σας σε ευθεία και αποφύγετε κατά το δυνατόν γωνίες και περίπλοκους σχηματισμούς. Σκεφτείτε ότι για να πραγματοποιηθούν αυτοί, όπως και οι απότομες υψομετρικές διαφορές, απαιτούνται ειδικά τεμάχια (γωνίες, τάυ, στενώσεις κ.α) που ανεβάζουν δυσθεώρητα το κόστος.






4. Για να μην δεσμεύσετε μόνιμα τη βρύση του μπαλκονιού με το «μηχανάκι» του ποτίσματος σας προτείνω να εγκαταστήσετε ένα πλαστικό εξάρτημα διακλάδωσης, το οποίο μετατρέπει την μία βρύση σε δύο. Στην μία απ’ αυτές μπαίνει το ποτιστικό και η άλλη μένει ελεύθερη για πάσα χρήση.



ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


Εφόσον ακολουθήσατε τις παραπάνω οδηγίες σας προτείνω να τοποθετήσετε τον ποτιστικό σωλήνα κατευθείαν πάνω στις γλάστρες, χρησιμοποιόντας τα ειδικά στηρίγματα που μπήγονται στο χώμα, και να βάλετε τα μπεκ απευθείας πάνω του στις θέσεις που επιθυμείτε. Χρησιμοποιείστε περίπου 1 στήριγμα ανά μέτρο σωλήνα.
Η διάταξη αυτή είναι απλούστερη και οικονομικότερη, έχει όμως το μειονέκτημα ότι δεν μας επιτρέπει να μετακινούμε τις γλάστρες. Αυτές πρέπει να είναι συνεχώς, στην θέση τους, κάτω ακριβώς από τα μπέκ και τα στηρίγματα του σωλήνα.
Αν αυτό σας δημιουργεί πρόβλημα μπορείτε εναλλακτικά να εγκαταστήσετε κάπου σταθερά τον κύριο σωλήνα (δεμένο στο κάγκελο) και για κάθε γλάστρα ξεχωριστά να τοποθετήστε σε διακλάδωση μικρότερο εύκαμπτο σωληνάκι με το δικό του μπεκ. Έτσι θα μπορείτε να μικρο-μετακινείτε ανεξάρτητα κάθε φυτό ή να παίζετε με τα μεγέθη και τα ύψη των γλαστρών. Το σύστημα σας, όμως, θα γίνει αρκετά πιο σύνθετο και ακριβό.
Από κει και πέρα η εγκατάσταση του συστήματος είναι πολύ απλή. Θα χρειαστείτε μόνο ένα μαχαίρι και ένα εργαλείο που ανοίγει τρύπες στον σωλήνα για τα μπεκ. Η διαδικασία έχει ως εξης:







a. Υπολογίζουμε και κόβουμε τον σωλήνα στο μήκος που μας χρειάζεται

b. Τον στηρίζουμε, με τα ειδικά πλαστικά στηρίγματα , στις γλάστρες

c. Κόβουμε, όπου απαιτείται διακλάδωση, και τοποθετούμε τα αναγκαία ειδικά τεμάχια και τους πρόσθετους σωλήνες.

d. Ανοίγουμε με το ειδικό εργαλείο τρύπες και τοποθετούμε τα μπεκ

e. Οδηγούμε τον σωλήνα στη βρύση (πιθανόν να χρειάζονται κάποιες γωνίες και επιπλέον κομμάτια σωλήνα)

f. Κουμπώνουμε, με ταχυσυνδέσμους, τον σωλήνα πάνω στο «μηχανάκι» και στη συνέχεια συνδέουμε και τα δύο μαζί πάνω στη βρύση

g. Με τις ειδικές τάπες του κατασκευαστή, σφραγίζουμε το άλλο – ελεύθερο- άκρο του σωλήνα

h. Τοποθετούμε την ηλεκτρική μπαταρία και το σύστημα είναι έτοιμο για χρήση.


ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ

Έχετε υπ’ όψιν ότι οι ανάγκες των φυτών σε νερό ποικίλουν ανάλογα με το είδος και τον βαθμό ανάπτυξης του φυτού, το χώμα και το μέγεθος της γλάστρας, καθώς και τις εκάστοτε κλιματολογικές συνθήκες. Με αυτά τα δεδομένα καταλαβαίνει κανείς ότι το αυτόματο πότισμα, που ποτίζει σε τακτικά διαστήματα σταθερή ποσότητα νερού, καθόλου δεν αποτελεί μια μόνιμη και εσαεί αποτελεσματική λύση. Επ’ ουδενί δεν πρέπει να θεωρηθεί πανάκεια καθώς είναι πολύ εύκολο να δούμε τα φυτά μας να χαλάνε από το υπερβολικό νερό, τα πιατάκια να ξεχειλίζουν και το μπαλκόνι να πλημμυρίζει. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν ότι

1.Το καλύτερο πότισμα είναι αυτό που κάνουμε προσωπικά, με το χέρι


2. Όταν είμαστε παρόντες στο σπίτι καλό είναι να κλείνουμε το σύστημα

3. Αν δεν το κλείσουμε, χρειάζεται καθημερινή παρακολούθηση για αποφύγουμε δυσάρεστα ατυχήματα

4. Επιλέγουμε – ειδικά για τις συνήθεις γλάστρες – μικρά μπέκ ρυθμιζόμενης ροής και χαμηλής παροχής. Ιδεατά είναι όσα μπορούν και κλείνουν εντελώς και δίνουν παροχές 1-5lt/h

5. Επιλέγουμε συσκευές με δυνατότητα για μικρές διάρκειες ποτίσματος της τάξης του 1 min. Αποφύγετε πολύπλοκες συσκευές με σύνθετες δυνατότητες προγραμματισμού. Δεν σας χρειάζονται για το μπαλκόνι σας.

6. Τονίζουμε ότι η ποσότητα του ποτίσματος μπορεί να ρυθμιστεί από τα εξής τέσσερις σημεία:

a. Το πόσο ανοιχτά ή κλειστά είναι τα μπεκ

b. Την διάρκεια ποτίσματος που επιλέξαμε στον προγραμματιστή

c. Την συχνότητα ποτίσματος που επιλέξαμε στον προγραμματιστή

d. Το πόσο ανοιχτή ή κλειστή είναι η βρύση. (Μπορούμε να την κλείσουμε ελαφρώς αν θέλουμε να περιορίσουμε την παροχή)

7. Έχοντας επιλέξει λοιπόν μια μικρή διάρκεια ποτίσματος από τη συσκευή, προχωράμε στη ρύθμιση της ποσότητας του ποτίσματος σε κάθε γλάστρα, ξεκινώντας με πολύ επιφύλαξη, από χαμηλές παροχές και ανεβαίνοντας σιγά - σιγά. Η διαδικασία αυτή θα μας πάρει περίπου μια εβδομάδα

8. Παρακολουθούμε συνεχώς και αλλάζουμε τις παραμέτρους ποτίσματος ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Θυμηθείτε ότι μετά το καλοκαίρι οι απαιτήσεις σε νερό μειώνονται, οπότε πρέπει να οπωσδήποτε μειώσουμε τόσο την διάρκεια όσο και την συχνότητα του ποτίσματος

9. Ελέγχουμε το φορτίο της μπαταρίας πριν λείψουμε από το σπίτι. Μια αφόρτιστη μπαταρία μπορεί να γίνει η αιτία να μην ποτίσει ποτέ το σύστημα ή, ακόμα χειρότερα, αφού ποτίσει να μην κλείσει στέλνοντας απεριόριστα νερό στο μπαλκόνι μας, με ότι συνεπάγεται αυτό

10. Υπενθυμίζουμε ότι οι καλύτερες ώρες για πότισμα είναι είτε νωρίς το πρωί ή μετά το σούρουπο.


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΥΛΙΚΑ

· Διακλάδωση βρύσης

· Κατάλληλη συσκευή προγραμματισμού

· Ταχυσύνδεσμοι

· Κύριοι σωλήνες

· Στηρίγματα κύριων σωλήνων

· Λεπτά σωληνάκια (κατά περίπτωση αναγκαία)

· Στηρίγματα για τα σωληνάκια (κατά περίπτωση αναγκαία)

· Ειδικά τεμάχια /γωνίες, διακλαδώσεις κ.λ.π (κατά περίπτωση αναγκαία)

· Τάπες άκρου

· Κατάλληλα μπεκ

· Εργαλείο τοποθέτησης μπεκ



Όλα τα υλικά μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί από οποιοδήποτε κατάστημα με είδη κήπου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για ένα μπαλκόνι 10μ, με 25 περίπου γλάστρες και χρησιμοποιόντας υλικά από τα καλύτερα της αγοράς το κόστος ανέρχεται στα 100 -150€.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου