15 Μαρ 2012

ΕΣΕΕ: «Καπέλο» 471,4% στις τιμές από το χωράφι στο ράφι.


Έξι φορές πάνω, ή με «καπέλο» 471,43%, αναγκάζονται να πληρώσουν οι καταναλωτές ένα κιλό ρύζι το οποίο φεύγει από το χωράφι στα 0,35 ευρώ το κιλό και καταλήγει στο ράφι στα 2 ευρώ το κιλό.
Η κερδοσκοπική αυτή διαδρομή μεταξύ του …αγρού με το ράφι των σούπερ μάρκετ και τους πάγκους των λαϊκών αγορών δεν είναι η μοναδική. Δυστυχώς η «ψαλίδα» μεταξύ των τιμών παραγωγού και αυτών που καλείται να πληρώσει ο μέσος Έλληνας καταναλωτής ο οποίος έχει δει τα εισοδήματά του να εξανεμίζονται, προκαλεί τουλάχιστον ερωτηματικά.

Εκτός λοιπόν από το ρύζι, με καπέλο 171,42% πληρώνουν οι καταναλωτές ένα κιλό καρότα που φεύγει από το χωράφι στα 0,35 ευρώ και φθάνει στο ράφι στα 0,95 ευρώ το κιλό, κατά 163,64% τις
τομάτες που από τον παραγωγό φεύγουν στα 0,44 ευρώ για να φθάσουν το τραπέζι μας στα 1,16 ευρώ και κατά 132% τα κολοκυθάκια τα οποία αγοράζουμε το κιλό προς 1,74 ευρώ όταν ο παραγωγός τα πουλά προς 0,75 ευρώ.

Το κερδοσκοπικό αυτό πάρτι δυστυχώς δεν σταματά μόνο σε αυτά τα προϊόντα. Σύμφωνα με μια πρώτη καταγραφή που έχει κάνει η ΕΣΕΕ, στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα το Euro2day, επιβεβαιώνει αυτό που όλοι γνωρίζουμε και …πληρώνουμε με το παραπάνω.

Έτσι με υπερδιπλάσια τιμή, πληρώνουν οι Έλληνες τα μήλα (καπέλο 128%), τα κρεμμύδια (116,67%), τις πατάτες (109,68%) και τα πατζάρια (117,65%).

«Μικρότερη» είναι η ποσοστιαία αύξηση των τιμών από το χωράφι στο ράφι που καταγράφεται στο ελαιόλαδο το οποίο από τα 2 ευρώ το λίτρο στο ράφι φτάνει στα 3,9 ευρώ το λίτρο (αύξηση 95%). Στα φασόλια η ψαλίδα διαμορφώνεται στα 1,07 ευρώ το κιλό ή αύξηση 71,33% και στα πορτοκάλια το καπέλο ισοδυναμεί με αύξηση στην τιμή κατά 70%.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνει εμμέσως και έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) από την οποία προκύπτει ότι οι τιμές στα οπωροκηπευτικά μειώθηκαν κατά 12,7% (χωρίς στάθμιση βαρύτητας στον οικογενειακό προϋπολογισμό) τον περασμένο Ιανουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα ένα χρόνο πριν. Διαφορά τιμών από την οποία προκύπτει ότι τον περασμένο Ιανουάριο το «καπέλο» στις τιμές παραγωγού ήταν ακόμη ψηλότερο.

Συγκεκριμένα από τα 21 προϊόντα που εξετάστηκαν τα 16 παρουσίασαν μείωση στις μέσες τιμές τους από 2,48% έως και 35,25%.

Μάλιστα για 5 από αυτά τα προϊόντα η μείωση ήταν μεγαλύτερη από 20% και για 11 από αυτά μεγαλύτερη από 10%. Τη μεγαλύτερη μείωση τιμής παρουσίασαν η τιμή της μελιτζάνας-τσακώνικης με 35%, της πιπεριάς με 31% και της πιπεριάς Φλωρίνης με 28%.

Από τα 5 προϊόντα που αύξησαν την τιμή τους, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε το αγγουράκι (κιλό) από 1,51 σε 2,12 ευρώ. Σε γενικές γραμμές τα λαχανικά-κηπευτικά παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση τιμής σε σχέση με τα φρούτα.

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη αξία, είναι η μελέτη της εξέλιξης των τιμών των βασικών λαχανικών (με κριτήριο τη συμμετοχή τους στον οικογενειακό προϋπολογισμό). Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, η τιμή και των 5 λαχανικών ήταν πτωτική το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση παρουσίασε η τομάτα με μείωση 26% και τιμή φέτος στα 1,15 ευρώ το κιλό από 1,56 ευρώ το κιλό τον Ιανουάριο του 2011. Την ακολούθησε η πατάτα με μείωση 20% στα 0,65 ευρώ από 0,81 ευρώ.

Ακολούθησαν το μαρούλι με πτώση 14,5%, το κρεμμύδι με 11%, και το καρότο με 4,5%. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΙΕΛΚΑ η μείωση αυτή εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε μέση εξοικονόμηση περίπου 50€ ανά έτος ανά νοικοκυριό στην Ελλάδα.

Και αυτό γιατί με σταθμισμένη τη βαρύτητα στον οικογενειακό προϋπολογισμό (στοιχεία κατανάλωσης ΕΛ.ΣΤΑΤ.) η συνολική ποσοστιαία μείωση είναι 13,57%, ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης της τιμής της τομάτας και της πατάτας, προϊόντα με μεγάλη κατανάλωση από τα ελληνικά νοικοκυριά.

Πηγή:


http://www.paseges.gr/el/news/ESEE:-Kapelo-471-4-stis-times-apo-to-hwrafi-sto-rafi 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου