21 Μαρ 2012

Ανησυχίες για την ξηρασία στη νότια Ευρώπη.


Πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης προειδοποίησαν στις 20 Μαρτίου την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ξηρασία που πλήττει πολλές περιοχές, ιδίως στην Ιβηρική χερσόνησο και τη νότια Γαλλία, και απειλεί άμεσα τις καλλιέργειες.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει την πιθανότητα παροχής βοήθειας στους αγρότες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις αυτής της ξηρασίας.

Η Επιτροπή "θα χρησιμοποιήσει όλους τους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή της για να βοηθήσει την Ισπανία, την Πορτογαλία και τις άλλες χώρες" που θα ζητήσουν στήριξη, είπε ο Επίτροπος
Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος.

Διευκρίνισε ότι αν το απαιτήσουν οι συνθήκες, οι Βρυξέλλες μπορεί να αποδεσμεύσουν τη βοήθεια αυτή στα μέσα Οκτωβρίου αντί για το τέλος του έτους.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, είπε ότι η Μαδρίτη θα επιθυμούσε η καταβολή των περίπου 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που της αντιστοιχούν να γίνει "το συντομότερο δυνατόν".

Όπως και η Λισαβόνα, η Μαδρίτη ζητά επίσης μεγαλύτερη ευελιξία στις επιδοτήσεις για τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής αλλά και τη λήψη μέτρων που θα επιτρέπουν να δοθούν αποζημιώσεις στους αγρότες επειδή αυξάνεται το κόστος παραγωγής λόγω της ξηρασίας.

Ο Γάλλος υπουργός Μπρουνό Λε Μερ υπογράμμισε ότι "ορισμένες γαλλικές περιοχές, όπως το Βαρ, αντιμετωπίζουν δυσκολίες".

Όπως είπε, η Επιτροπή που έχει συσταθεί για να παρακολουθεί το πρόβλημα θα συγκληθεί στις 12 Απριλίου για να εξετάσει την κατάσταση.

Και άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος αλλά και η Βρετανία, έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ξηρασία και τη χαμηλή στάθμη των υπόγειων υδάτων καθώς ο φετινός χειμώνας ήταν ο πιο ξηρός εδώ και μισό αιώνα.

Στην ιβηρική χερσόνησο έχει ήδη επηρεαστεί η παραγωγή αμυγδάλων ενώ έχουν εκδηλωθεί και πολλές δασικές πυρκαγιές.

Πηγή:


http://www.paseges.gr/el/news/Anhsyhies-gia-thn-xhrasia-sth-notia-Eyrwph 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου